עידן רייכל
עידן רייכל בהופעה, 2014 | |
לידה |
12 בספטמבר 1977 (גיל: 47) כפר סבא, ישראל |
---|---|
תקופת הפעילות | מ-2002 |
סוגה | מוזיקת עולם, פופ, רוק |
סוג קול | טנור |
כלי נגינה | פסנתר, אקורדיון, גיטרה, תופים |
חברת תקליטים | הליקון • קומבנצ'ה |
שיתופי פעולה בולטים | אמיר דדון, עידן רפאל חביב, אביב גפן, שמעון בוסקילה |
IdanRaichelProject.com |
עידן רייכל (נולד ב-12 בספטמבר 1977), הוא מוזיקאי, פזמונאי, מלחין, זמר-יוצר, מעבד ומפיק מוזיקלי ישראלי. מוכר בעיקר כמפיק "הפרויקט של עידן רייכל", שחמשת אלבומיו הראשונים מכרו מעל לחצי מיליון עותקים[1]. רייכל נחשב לאחד האמנים הבולטים והמצליחים בישראל ולאחד האמנים הישראלים המוכרים בעולם.
ביוגרפיה
רייכל נולד בכפר סבא, ולמד בבית הספר היסודי ע״ש גולדה מאיר. בגיל 9 התחיל ללמוד לנגן באקורדיון ונמשך למוזיקה צוענית וטנגו. כשהיה נער למד לנגן בקלידים, ולמד ג'אז. לאחר סיום לימודים במגמת המוזיקה של תיכון כצנלסון בכפר סבא, שירת רייכל בצבא בלהקת רוק צבאית שביצעה גרסאות כיסוי ללהיטי פופ ישראלים ואירופיים.
לאחר שירותו הצבאי, שימש רייכל כיועץ בפנימייה לעולים חדשים ולילדים שחוו קשיי הסתגלות, שרוב ילדיה היו ממוצא אתיופי. בעקבות כך, התחיל רייכל להתקרב למוזיקה אתיופית עממית ולמוזיקת פופ.
קריירה
הקריירה של רייכל החלה כנגן פסנתר ואקורדיון לאמנים כמו עברי לידר וערן צור. בין האלבומים הראשונים שבהם השתתף כנגן קלידים או פסנתר היו "תכלית בתחתית" של ערן צור ו"בעדינות" של איגי וקסמן שיצאו בשנת 2000 ו"האנשים החדשים" של עברי לידר שיצא ב-2001.
הפרויקט של עידן רייכל
- ערך מורחב – הפרויקט של עידן רייכל
בשאיפה להתפתח מנגינה להפקה מוזיקלית, החליט רייכל ליצור "תיק עבודות" המעיד על יכולותיו. לשם כך הקליט רייכל בבית הוריו כשלושים זמרים שונים, רובם בני העדה האתיופית. כשהציג רייכל את השירים בפני חברת הליקון, התלהבו אנשיה מן התוצאה, והחליטו להפיץ את האלבום כמו שהוא.
בדצמבר 2002 יצא האלבום "הפרויקט של עידן רייכל" בהוצאת הליקון. את רוב שיריו כתב והלחין רייכל, שגם עיבד את רובם יחד עם המתופף גלעד שמואלי. הסינגלים שיצאו מהאלבום, "מדברים בשקט", "אם תלך" ועוד זכו להצלחה גדולה, והגיעו לצמרת מצעדי הפזמונים. רייכל עצמו שר שני שירים באלבום.
האלבום זכה להצלחה גדולה והיה הנמכר ביותר בישראל בשנת 2003. בעקבותיו זכה ההרכב בתואר "הרכב השנה" במצעדי הפזמונים השנתיים של רשת ג' ושל גלגלצ, ובשניהם זכה השיר "אם תלך" בתואר "שיר השנה". עד היום מכר האלבום יותר מ-150,000 עותקים.
בינואר 2005 יצא האלבום השני של הפרויקט, "ממעמקים". גם הפעם כתב והלחין רייכל את רוב השירים, וגם שר שיר אחד באלבום, "ממעמקים". האלבום שיחזר את הצלחת קודמו, והגיע למעמד אלבום זהב תוך יומיים בלבד. מכירותיו הגיעו עם השנים למעל 140,000 עותקים. מאלבום זה הצליחו פרט ל"ממעמקים" השירים "יש בי עוד כוח", "מילים יפות מאלה", "שובי אל ביתי" ועוד.
אלבום הכולל מבחר שירים משני האלבומים יצא באירופה ובארצות הברית באמצעות הלייבל CUMBANCHA והופץ על ידי PUTUMAYO.
בנובמבר 2008 יצא האלבום השלישי של הפרויקט של עידן רייכל, "בין קירות ביתי". את האלבום הפיק רייכל במשותף עם גלעד שמואלי מתופף הפרויקט. גם אלבום זה זכה להצלחה, והסינגלים שיצאו מתוכו, "חלומות של אחרים", "שאריות של החיים", "מי נהר" ו"רוב השעות" הצליחו במצעדי הפזמונים. רייכל שר שלושה שירים באלבום, "חלומות של אחרים", "הכל עובר" ו"בין קירות ביתי". לאלבום צורף כסינגל שיר נפרד, שהקליט רייכל באותה שנה. בהמשך הגיעו מכירותיו ליותר מ-100,000 עותקים.
"בין קירות ביתי" הופץ גם הוא באירופה ובארצות הברית באמצעות הלייבל CUMBANCHA.
ביולי 2011 יצא האלבום הרביעי של הפרויקט בשם "הביתה, הלוך חזור", המורכב משלושה תקליטורים. נכללו בו שירים חדשים, ביצועים לשירי ההרכב בהופעות חיות וכן שירים שהוקלטו קודם לכן ולא נכללו באחד מאלבומי הפרויקט. עבור האלבום הקליט רייכל את גרסתו לשיר "מחכה", שהלחין במקור לריטה, ושיר נוסף. האלבום המשולש מכר יותר מ-60,000 עותקים.
במרץ 2013 יצא אלבום האולפן החמישי של הפרויקט, "רבע לשש". אשר הופק על ידי רייכל וגלעד שמואלי במשותף. מהאלבום התפרסמו השירים "עכשיו קרוב", "בלילה" "Sabe Deus" ו"עד שאין יותר לאן". רייכל עצמו שר באלבום חמישה שירים, יותר מאשר באלבומיו הקודמים: "יורד הערב", "Sabe Deus" בדואט, "עד שאין יותר לאן", "הרוח הזו" ו"עולם שלם". ארבעה חודשים מיום יציאתו נאמדו מכירות האלבום בכ־80,000 עותקים. השיר "בלילה" זכה בתואר "שיר השנה" במצעד השנתי של גלגלצ לשנת תשע"ג, והשיר "עכשיו קרוב" דורג במקום השני במצעד זה.
בנובמבר 2013 יצא אלבום שמיועד להורדה באייטיונס וספוטיפיי בלבד בשם "רבע לשש - האלבום האינסטרומנטלי".
עבודה במקביל לפרויקט
בשנת 2003 היה רייכל חבר בלהקת "בוטן מתוק בקרקס". רייכל ניגן בקלידים והשתתף בעיבודי השירים באלבומה הראשון של הלהקה, "כל מה שנשאר". לאחר צאת האלבום עזבו את הלהקה רוב חבריה, ורייכל ביניהם.
לאורך שנות פעילותו כמפיק "הפרויקט של עידן רייכל" הלחין רייכל שירים אחדים גם לזמרים נוספים.
בשנת 2010 נבחר רייכל להופיע בטקס פרס נובל לשלום שנערך באוסלו ב-10 בדצמבר 2010.
בפברואר 2012 הוציא רייכל אלבום משותף עם הגיטריסט המאלי ויו פארקה טורה בשם "The Tel Aviv Session". רייכל וטורה פעלו יחד כצמד בשם "The Touré-Raichel Collective", כאשר רייכל הופקד על נגינת הפסנתר וטורה על הגיטרה. באלבום 11 שירים, רובם אינסטרומנטליים. האלבום יצא בארץ ובעולם.
ביוני 2012 הופיע במצדה במסגרת פסטיבל האופרה.
בעת ביקורו השלישי של נשיא ארצות הברית ברק אובמה בישראל בשנת 2013, נבחר רייכל להופיע בפניו בארוחה הנשיאותית שבמשכן הנשיא.
ב-3 ביולי 2014, הופיע רייכל יחד עם 18 חברי הפרויקט בפארק הירקון אל מול קהל של 20,000 חיילים[2] ובסיום ההופעה אמר "זה המופע הכי מרגש שעשינו מאז שהתחיל הפרויקט"[3].
בנובמבר 2014, במקביל לעבודתו עם הפרויקט, הוציא רייכל את האלבום השני עם המוזיקאי ממאלי ויו פארקה טורה, אותו הקליטו השניים בפריז. בעקבות האלבום "The Paris Session” יצאו השניים לסיבוב הופעות עולמי אשר כלל 14 הופעות ברחבי ארצות הברית, ביניהן הופעה בניו יורק, וזכו לתשבחות וביקורות רבות כולל סיקור בניו יורק טיימס.
ב-12 באוקטובר 2015 הוציא רייכל סינגל ראשון מתוך אלבומו החדש, שנקרא "מעגלים". האלבום החדש יצא לאור בישראל ב-3 בדצמבר 2015 וברחבי העולם ב-22 בינואר 2016. הוא אלבום הסולו הראשון של רייכל, ללא נוכחות הפרויקט[4]. לאור ההזמנות המוקדמות בישראל, האלבום הגיע למעמד אלבום זהב עוד בטרם יציאתו. ארבעה חודשים לאחר יציאתו, באפריל 2016, הגיע למעמד של אלבום פלטינה עבור מכירותיו בישראל בלבד.
בעקבות יציאת אלבום הסולו, החל רייכל להופיע בישראל וברחבי העולם עם ההופעה "רייכל – פסנתר – שירים", בה הוא מביא את השירים לקהל כפי שהם נכתבו בבית או באולפן, על הפסנתר ותוך שימוש בכלים נוספים בהם רייכל מנגן. במקביל הוא ממשיך להופיע עם "הפרויקט של עידן רייכל".
בפברואר 2017, התקיים במוזיאון תל אביב לאמנות ערב גאלה חגיגי, במסגרת תערוכת הדגל של המוזיאון -"בנוגע לאפריקה: אמנות עכשווית ואפרו-פוטוריזם״. במהלך הערב הוענק לרייכל, אות הוקרה מיוחד על תרומתו לקירוב לבבות בין תרבויות באמצעות מוזיקה.
במקביל זכה סיבוב ההופעות "רייכל – פסנתר - שירים" להצלחה, ועלה 150 פעם באירופה, ארה״ב, דרום אמריקה וכן בישראל, בה התקיימו גם 17 מופעים באמפי שוני.
האלבום ״רייכל - פסנתר - שירים״ יצא לאור בספטמבר 2017. ביוני 2018, האלבום הגיע למעמד אלבום זהב בישראל.
בין 31 במאי ל-10 ביוני 2018, התקיים פסטיבל רב תחומי, פרי חזונו של רייכל, באמפי לייב פארק בראשון לציון. שילב מוזיקה, קולינריה ואומנות לצד סדרת מופעים, מצומצמת ובלעדית לפסטיבל, של הפרויקט של עידן רייכל בהרכב חדש. הרעיון לפסטיבל נולד אצל רייכל מתוך רצונו לחלוק עם הקהל הגדול שלו תחומים מהם הוא נהנה באופן אישי. בימי הפסטיבל הוקם בפארק מתחם בתחום הקולינריה בניצוחו של השף פורץ הדרך יובל בן נריה אשר מוביל בשנים האחרונות את הסצנה הקולינרית בישראל, תערוכת צילומים של הצלם זיו קורן, הידוע בתיעוד דוקומנטרי נועז ועוצר נשימה בארץ ובעולם ובמה בה נחשף הקהל להופעות של מוזיקאים מרתקים ביניהם – יוסי פיין ובן איילון, שירן, רבע לאפריקה ודי גאסן טריו.
לאור ההצלחה, התקיים הפסטיבל בפעם השנייה במהלך חודש ספטמבר 2018.
ב-31 בינואר 2019 הוציא רייכל את אלבום החדש.
האלבום החדש משקף את השלב הבא במסע אישי שהחל קרוב לשלוש שנים טרום יציאתו ומשלב, לצד מוזיקאים מיפן, בולגריה, אתיופיה, קובה והודו ושיתופי הפעולה עם ברי סחרוף, גם שיתופי פעולה עם הגיטריסט האפריקאי הווירטואוז Bombino, המועמדת הקובנית לפרסי הגראמי Danay Suarez וגם שיר חדש עם ההרכב החדש של הפרויקט של עידן רייכל. לתקליטור האלבום החדש מצורפות 10 גלויות עם ציוריו של האמן האתיופי Gashahun Kassahun. בצידן השני של הגלויות מודפסות מילות השירים.
יציאתו לאור של האלבום לוותה בארבע הופעות שהתקיימו בהיכל מנורה בתל אביב, אליהן אזלו כל הכרטיסים מראש, ובסיבוב הופעות בינלאומי נרחב במהלך חודש מרץ 2019 באיטליה, הולנד, שווייץ, צרפת, אוסטריה וארצות הברית.
במרץ 2019 הכריז רייכל על קיומו של הפסטיבל בפעם השלישית, במהלך החודשים יוני ויולי 2019 והפעם, בנוסף לראשון לציון, התרחב הפסטיבל לסבב הופעות ברחבי הארץ בערים: כרמיאל, באר שבע וירושלים.
לרגל יום העצמאות, באפריל 2019, יזמה גלגלצ את הפקת השיר "שבט אחים ואחיות" בו השתתפו ממיטב אמני ישראל. השיר שהולחן על ידי רייכל זכה לפופולריות עצומה וצבר כבר למעלה מ-27 מיליון צפיות ביוטיוב.
במאי 2019 בוצע אחד מהשירים הפופולריים והמוכרים ביותר של רייכל על ידו ועל ידי מוזיקאים נוספים בתחרות הזמר של האירוויזיון ה-64 שהתקיימה בישראל בחודש מאי 2019.
במאי 2019 הוציא רייכל שיר נוסף, אותו כתב, הלחין והפיק יחד עם דולב רם ופן חזות. בתמונת השיר ביוטיוב נראים שני אנשי לגו יושבים יחד אל מול הים, על פי מילות השיר[5].
בספטמבר 2019 התקיים הסבב הרביעי של הפסטיבל בפארק ראשון לציון.
בסיכומי העשור במוזיקה העברית, אשר נערכו בספטמבר 2019, נבחר הפרויקט של עידן רייכל לתואר 'הרכב העשור' בתחנת הרדיו 'כאן ג'.
עוד ב-2019 - הוציא את השיר "כתוב מלמעלה" עם המפיק המוזיקלי סתיו בגר.
חיים אישיים
בת זוגו של רייכל משנת 2009 היא דמאריס דויבל, שף קונדיטורית ילידת אוסטריה, אותה הכיר כשהופיע באוסטריה. לזוג שתי בנות, פיליפה הלנה וסלומה סזאריה[6]. באפריל 2013, נפרד מתסרוקת הראסטות שהייתה מזוהה איתו במהלך הקריירה. בריאיון ל-7 לילות סיפר רייכל כי הורדת הראסטות התרחשה בעקבות דרישת דמאריס: "היא הטילה עליהן וטו. לקחה את מכונת התספורת והודיעה לי, 'זה קורה היום', לקח איזה 20 דקות לעבור על הכל"[7].
פרסים והוקרה
- נבחר על ידי קוראי העיתון "מעריב", בגיליון ערב ראש השנה תשס"ט, לזמר העשור של ישראל. כמו כן, זכה הפרויקט של עידן רייכל בתואר "הרכב העשור" על ידי ערוץ 24. באותו אירוע, שנערך ב-15 באוקטובר 2009 בבריכת הסולטאן שבירושלים, זכה שירו של רייכל, "ממעמקים", בתואר "שיר העשור".
- שני שירים שיצר רייכל זכו בפרס אקו"ם ל"שיר השנה"- "ממעמקים" ב-2005[8] ו"חלומות של אחרים" ב-2009[9]. כמו כן זכו האלבומים "הפרויקט של עידן רייכל" ו"ממעמקים" בפרסי אקו"ם ל"אלבום השנה", בשנים 2003 ו-2005 בהתאמה[10][8].
- קיבל את פרס אקו"ם כמלחין השנה, על אלבומו רבע לשש[11] (2014).
- הוענק לו אות יקיר ים המלח בידי דב ליטבינוף, ראש המועצה אזורית תמר בפסטיבל התמר ה-16, על תרומתו להאדרת ים המלח ברחבי העולם וקידום הצלתו (2015).
- קיבל את אות "הגיבור האלמוני" על שם מרטין לותר קינג (יחד עם ענת סרגוסטי ופנינה תמנו-שטה) מידי בנו של לותר קינג, על פעילותו למען זכויות אדם, בדגש על פעילות למען עולי אתיופיה ולמען קירוב בין מגזרים בישראל (2016).
- קיבל תואר עמית של כבוד ממוזיאון ישראל. התואר הוענק לרייכל בהוקרה על תרומותיו הרבות לאומנויות הבמה בישראל ובעולם (יוני 2016).
- קיבל אות הוקרה מיוחד לטיפוח הקשר בין ישראל לתפוצות באמצעות אומנות. מתוך נימוקי קבלת הפרס: "שיתופי הפעולה חובקי העולם שעידן יצר במהלך כל שנות הקריירה שלו הפכו אותו לשגריר תרבותי למליוני מעריצים למען עולם מלא תקווה שבו שיתופי פעולה מוזיקליים מסירים מחיצות בין אנשים הבאים מרקעים שונים ותרבויות שונות"[דרוש מקור] (יולי 2016).
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ציטוטים בוויקיציטוט: עידן רייכל |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: עידן רייכל |
- הפרויקט של עידן רייכל האתר הרשמי
- העמוד של עידן רייכל ב-MusicDB
- דודי כספי, נעים בין קירות ביתו, באתר ynet, 31 בינואר 2009
- נועה רובין, הו מה יפים הקולות הקסומים: הפרויקט של עידן רייכל בהופעה, nrg, 1/2/2009
- ערן סויסה, עידן רייכל: איש העשור במוזיקה. ראיון, nrg , 18/9/2009
- ירעם נתניהו, שליפות עם עידן רייכל, באתר nrg, 12 במאי 2009
- עדי רובינשטיין, פרויקט חייו, ישראל היום, 18.5.2010
- עינב שיף, הפרויקט של עידן רייכל: המוזיקאי שצחק אחרון, באתר וואלה!, 18 ביולי 2011
- בן שלו, עידן האנטי-רייכל, באתר הארץ, 12 באוגוסט 2011
- משה צ'יטיאת, סיקור מופע: הפרויקט של עידן רייכל, באתר מיוזיק ניוז, 5 באוקטובר 2012, ארכיון האינטרנט
- בן שלו, עברי - עידן רייכל שולח גלויה מגן עדן, באתר הארץ, 21 במרץ 2013
- אסף נבו, עידן רייכל: "מי שמוכר את המדינה בשביל הצלחה בחו"ל הוא אמן ואדם קטן מאוד", באתר מאקו, 25 במרץ 2013
- דנה ויס, עידן רייכל: "אהיה אבא מעולה, אבל חרדתי", באתר מאקו, 15 ביוני 2013
- אסף נבו, עידן רייכל: "אלישיה קיז צנועה ומפרגנת, שנינו התרגשנו", באתר מאקו, 5 ביולי 2013
- אור ברנע, עידן רייכל: "אלישיה קיז נדלקה על הפרויקט", באתר ynet, 19 ביולי 2013
- שי פרץ, עידן רייכל: המנצח הגדול של פרויקט "היפים והנכונים 2013", באתר Xnet, 2 בספטמבר 2013
- רז שכניק, פרויקט חיים, באתר "ידיעות אחרונות", 4 בספטמבר 2017
- שירונט, מילים ואקורדים לשירים של עידן רייכל
- ניקי גולדשטיין,"קארפול קריוקי" עם עידן רייכל, ראיון באתר יוטיוב ,מאי 2017
- רוני קובן, פגישה עם עידן רייכל, כאן_11 - תאגיד השידור הישראלי, 23 בנובמבר 2017
- עידן רייכל באסופת "מלחיני משוררים ישראלים" בעריכת דודו אלהרר, האתר של נילי דגן
הערות שוליים
- ^ אלבום פלטינה לעידן רייכל, Charts
- ^ עידו ארז, עידן רייכל בפארק הירקון: כך זה נראה, 5 ביולי 2015, ynet
- ^ אסף נבו, להקת פיקוד פרויקט: עידן רייכל דמע במופע לחיילים בפארק הירקון, באתר מאקו, 4 ביולי 2014
- ^ muzoic, עידן רייכל היד (עמ' 1), 28 באוקטובר 2015
- ^ Idan Raichel - עידן רייכל (2019-05-12), עידן רייכל - - Idan Raichel - Achshav Nish'arnu Shney'nu, נבדק ב-2019-07-03
- ^ הפרויקט התרחב: עידן רייכל אב בפעם השנייה, באתר וואלה! סלבס, 2015-05-28
- ^ העידן החדש, באתר ynet, 2015-12-04
- ^ 8.0 8.1 אקו"ם: פרסי מפעל חיים לכספי וסנדרסון, 19 בדצמבר 2005, ynet
- ^ אור ברנע, הוכרזו הזוכים בפרסי אקו"ם, 18 בינואר 2010, ynet
- ^ מרב יודילוביץ', פורסמה רשימת הזוכים בפרסי אקו"ם, 1 בדצמבר 2003, ynet
- ^ נועה הרשקוביץ, מערכת וואלה!, הזוכים בפרסי אקו"ם: עידן רייכל, אביתר בנאי ואחרים, באתר וואלה!, 16 בינואר 2014
עידן רייכל26913314