עוזי רבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עוזי רבי
עוזי רבי, מאי 2008
עוזי רבי, מאי 2008
מדינה ישראלישראל ישראל

עוזי רבי (נולד ב-5 בדצמבר 1957) הוא פרופסור מן המניין, ראש מרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, ומרצה ברחבי הארץ ובעולם בנושאים הקשורים לגאופוליטיקה אזורית, ישראל והמזרח התיכון.

חייו

עוזי רבי גדל בעיר רמת גן, ולמד בבית הספר 'אוהל שם' במגמה המזרחנית. את שירותו הצבאי עשה בחיל המודיעין. רבי עשה את חוק לימודיו, מהתואר הראשון ועד השלישי, באוניברסיטת תל אביב. הוא למד לתואר הראשון בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה, ובחוג למדע המדינה. את התארים השני והשלישי, עשה בתחום ההיסטוריה של המזרח התיכון. עבודת הדוקטור שלו כתב בנושא 'צמיחתן של מדינות בחברות שבטיות - המקרה של סולטנות עומאן, 1970-1932', בהנחייתו של פרופסור יוסף קוסטינר. משסיים רבי את הדוקטורט, בשנת 2000, החל לעבוד כמרצה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה.

בין השנים 2004–2005 שימש כפרופסור אורח באוניברסיטת סן-דייגו, קליפורניה. בשנת 2006 הצטרף כחוקר בכיר במרכז ללימודים איראניים, שהוקם באותה שנה באוניברסיטת תל אביב. באוקטובר 2008 מונה רבי לראש החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה, ובינואר 2009 נבחר כמרצה מצטיין מטעם הרקטור לשנת הלימודים תשס"ח. במרץ 2009 מונה פרופסור רבי לראש המכון לדיפלומטיה ושיתוף פעולה אזורי באוניברסיטת תל אביב, ובאוגוסט 2010 הועלה לדרגת פרופסור חבר. רבי משמש כפרשן לענייני המזרח התיכון בכלי התקשורת השונים ובעיתונות הכתובה, בארץ ובעולם.

מחקריו

תיאור מחקריו

עוזי רבי חוקר את ההיסטוריה המודרנית של איראן, סעודיה ושאר מדינות המפרץ הפרסי. מחקריו מתמקדים בחברות המפרץ על שני עבריו – הערבי והפרסי. רבי פרסם מחקרים רבים, המתמקדים בהיסטוריה הפוליטית והחברתית של מדינות המזרח התיכון. בצד מחקרים העוסקים במדיניות הנפט והגאופוליטיקה האזורית, פרסם רבי מחקרים אינטרדיסציפלינריים, העוסקים בשאלות על תרבות וחברה, זהות שבטית וזהות מדינתית.

זמן איראן

ספר זה הינו אסופת מאמרים בעריכתו של רבי, שראה אור בשנת 2008, בהוצאת הקיבוץ המאוחד. מאמרים אלה עוסקים בהיבטים שונים של המציאות האיראנית מבית ומחוץ. לצד התמקדות בבעיות הכלכלה, החברה והפוליטיקה ברפובליקה האסלאמית של איראן, מספק הקובץ שורת מאמרים העוסקים במדיניותה האזורית והבינלאומית של איראן. במסגרת אסופה זו, כתב רבי את המאמר: "הסהר השיעי: חזון איראני וחשש ערבי" (עמ' 77–98). המאמר דן בסוגיית "הסהר השיעי" ובקונפליקט המתגבר בין איראן לבין המדינות הערביות.

סעודיה: ממלכת נפט במבוכי הדת והפוליטיקה

זהו ספרו של רבי שיצא לאור בשנת 2007 בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה. הספר סוקר את ההיסטוריה המודרנית של סעודיה ודן בשילוב בין נפט לפוליטיקה והדת הוהאבית. הוא מציג את סעודיה כמקרה מיוחד ושונה במזרח התיכון - נעדרת היסטוריה קולוניאלית ומתאפיינת בצמיחה אורגנית של שבטים והפיכתם למדינה מודרנית. הספר מגולל את תהליך בניית המדינה בסעודיה במהלך המאה העשרים ואת התמודדותה של ממלכת הנפט עם רצף התמורות באזור ובעולם. הספר מחדד את הדילמה הסעודית ומדגיש את מורכבות האתגרים הניצבים בפני הממלכה, בעיקר הבעייתיות הנובעת מצמיחתה של אופוזיציה אסלאמית קנאית מבית ומחוץ, והכורח המתמשך בהשענות על ארצות הברית.

צמיחת מדינות בחצי האי ערב ובמפרץ הפרסי

ספר זה "The Emergence of States in Tribal Societies", ראה אור בשנת 2006 ומציג את המקרה הפרטי של סולטנות עומאן, מדינה שהייתה חבויה במשך שנים באגפיו הנידחים של המזרח התיכון. הספר חושף את בניית המדינה בעומאן ואת דרך השתלבותם של השבטים בה, וככזה הוא מהווה מדריך לתהליכים של בניית מדינות בחברות שבטיות. עוד מבליט הספר את עברה המפואר של עומאן - מדינה בעלת עבר של מעצמה ימית בקנה מידה אזורי וכזו שלא הייתה מחוברת תרבותית לעולם הערבי, אלא לתת היבשת ההודית – ואת הדיאלוג המתנהל בין העבר המיתולוגי לבין צרכיה של המציאות המשתנה במפרץ הפרסי והאוקיינוס ההודי.

בחזרה לעתיד: המזרח התיכון בצל "האביב הערבי"

ספרו "בחזרה לעתיד" (רסלינג), שיצא בשנת 2016 והפך לרב-מכר למשך מספר חודשים עם יציאתו לאור, עוסק במזרח התיכון שלאחר "האביב הערבי" ומציע כלי חשיבה חדשים להבנת הגאופוליטיקה שנוצרה במזרח התיכון. האביב הערבי הביא לטשטוש גבולות מדיניים, התמוטטות של מבנים שלטוניים ברחבי האזור ועלייתם של כוחות מיליטנטיים צמאי כוח. על רקע כל אלה, צמח ארגון 'המדינה האסלאמית', שהחריף עוד יותר את הסכסוך בין השיעה לסונה. ספרו של רבי תורם לעיון מחודש במפת המזרח התיכון על כלל היבטיה - דמוגרפיים, תרבותיים, חברתיים, טריטוריאליים ופוליטיים. בשל הפופולריות שלו והניתוח הרלוונטי שהוא מציע למזרח התיכון, ספר זה נכנס גם לרשימת הספרים המומלצים של 'מאקו' בחודש יציאתו.

The Return of the Past - State, Identity and Society in the post-Arab Spring Middle East

ספרו החדש (2019) של רבי, The Return of the Past, בהוצאת Lexington Books פורסם בעיצומם של שינויים דרמטיים המתחוללים במזרח התיכון, כשהאזור הערבי עומד במרכזם. אירועי "האביב הערבי" עוררו שינוי משמעותי בגיאופוליטיקה ובתרבות הפוליטית של מדינות וחברות במזרח התיכון. פרדיגמות שהוגדרו בעבר במסגרת לימודי המזרח התיכון ומדעי החברה לא הצליחו לתפוס את השינויים הטקטוניים בפוליטיקה הערבית. התרעמות מצד העם הערבי, לאחר דורות של משטרים סמכותיים, הגיעה לשיאה בהפגנות עממיות שהביאו להדחת משטרים אלה. בשילוב עם שינויים פוליטיים אלה, עבר האזור תהליך של מהפך חברתי-פוליטי משמעותי, אולי החשוב ביותר מאז הקמתן של מדינות הלאום המודרניות לאחר מלחמת העולם הראשונה. הסערה שחווה העולם הערבי עדיין בעיצומה - ולזה יש השלכות ארוכות טווח על המזרח התיכון במאה ה -21. ספר זה מבקש לחשוף את הקורא לכמה מ"סודות" המזרח התיכון המשתנה ולאפשר מבט מאוזן יותר על ההתפתחויות באזור.


ספרים שכתב

  • .The Emergence of States in Tribal Societies: Oman Under Sa'id bin Taymur, 1932-1970 (Sussex, 2006)

ספרים בעריכתו

  • International Intervention in Local Conflicts: Crisis Management and Conflict Resolution Since the Cold War (I.B. Tauris, 2010).
  • Tribes and States in a Changing Middle East (Hurst, 2016).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עוזי רבי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27004413עוזי רבי