עגור הכתם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןעגור הכתם

עגורי הכתם בהוקאידו, יפן

עגורי הכתם בהוקאידו, יפן
מיון מדעי
שם מדעי
Grus monacha
תחום תפוצה

בצהוב: אזורי רבייה
הכחול: אזורי חריפה

עגור הכתם (שם מדעי: Grus monacha) הוא מין של עגור קטן יחסית מהסוג Grus. הראש וחלקו העליון של הצוואר לבנים, הגוף כהה ומסביב לעיניים יש עור חשוף בצבע אדום. זהו אחד מהמינים הקטנים ביותר של העגורים, גובהו כמטר[1], משקלו כ-3.7 ק"ג[2] ומוטת כנפיו כ-160 עד 180 ס"מ, בעוד הנקבה גדולה מהזכר[3].

אזורי הרבייה של עגור הכתם מתמשכים על פני דרום-מרכז ודרום-מזרח סיביר, וייתכן שהוא מתרבה גם במונגוליה. מקום קינונם של עגורי הכתם נותר עלום עד שנת 1974, בגלל בידודן של הביצות בהן הם מקננים[4]. כ-80% מאוכלוסייתו של העגור חורפת באיזומי שבדרום יפן, והשאר חורפת בקוריאה הדרומית ובסין[1].

בתי הגידול המועדפים על עגור הכתם בעונת הרבייה הם ביצות או ביצות מיוערות, ומחוץ לעונת הרבייה - ערבות פתוחות או מיוערות. העגור ניזון מחרקים, דוחיים וצמחי מים כמו קני שורש, זרעים ודגנים. הוא מוצא את מזונו על ידי חיטוט באדמה בעזרת מקורו[3].

עגור הכתם משמיע קריאה גבוהה וחזקה, שדומה לקריאותיהם של המינים האחרים מהסוג Grus[3].

עגורי הכתם הם מונוגמיים. שני בני הזוג משמיעים קריאות רמות בעוד ראשם מופנה לאחור ומקורם מופנה כלפי השמיים. במהלך תצוגות אלו, הזכר מניף את כנפיו, בעוד הנקבה אינה עושה כן. הקן מוקם בביצות מיוערות, בין השאר באזור הטייגה, ובנוי מטחב, כבול, גבעולי דגנאים, עלים, וענפי ארזית ולבנה. הנקבה מטילה 2 ביצים, שנדגרות על ידיה ועל ידי הזכר במשך 27-30 ימים. הגוזלים פורחים מהקן לאחר כ-75 ימים[4].

תצוגות "ריקוד" שמבצעים העגורים עשויות לכלול התנהגויות כמו קפיצה, הרכנת הראש, ריצה, זריקת חפצים (גבעולי עשב או ענפים) או נפנוף בכנפיים. הריקוד נעשה אף מחוץ לעונת הרביה ומהווה חלק חשוב מחייהם של העגורים, ומשמש בין השאר להוצאת כעס ולמיתון תוקפנות[4].

אוכלוסייתו של עגור הכתם מוערכת בכ-11,600 פרטים, ונמצאת בירידה מתונה; הסיבה המרכזית לכך היא כנראה איבוד בתי גידול[1]. מאמצי שימור של ארגונים חוץ-ממשלתיים ושל אוניברסיטאות מקומיות התחילו ב-2008, ונמשכים עד היום. מצב השימור של העגור הוכרז כ"פגיע" על ידי ארגון IUCN.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עגור הכתם בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22353320עגור הכתם