עבד אלחכים בלחאג'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עבד אלחכים בלחאג'ערבית: عبد الحكيم بلحاج) הוא המנהיג של "הג'מאעה האסלאמית הלוחמת בלוב", ארגון המוכר על ידי משרד החוץ האמריקני כארגון טרור, ומפקד דומיננטי בתוך שלל הכוחות הצבאיים המהפכניים שפעלו בלוב בזמן מלחמת האזרחים ב-2011.

ילדות

נולד ב-1966 בטריפולי בשכונת סוק אלג'מעאא', למד באוניברסיטת אלפאתח, שם הוא קיבל תואר בהנדסה אזרחית.

לוב, מלחמת אפגניסטן ברית המועצות, LIFG

בלחאג' הצטרף באמצע שנות ה-80 לקבוצה של סטודנטים אסלאמיסטים צעירים ומהפכניים, ששמו להם למטרה להפיל את משטר מועמר קדאפי ולכונן משטר אסלאמי בלוב. חברי הקבוצה נאלצו לברוח מהמדינה מפני לחץ השלטונות לפני שעלה בידם להשיג דבר מה. בלחאג' ברח לסעודיה ב-1988 ומשם המשיך לאפגניסטן, שם הוא הצטרף למוג'אהדין שלחמו בפולש הסובייטי במסגרת מלחמת אפגניסטן – ברית המועצות.

ב-1992, לאחר שהמוג'אהדין השתלטו על הבירה קאבול, בלחאג' עזב את המדינה והחל לשוטט ברחבי המזרח התיכון ומזרח אירופה לפני שחזר ללוב בסוף אותה שנה. בלוב הוא הצטרף ל"ג'מאעה האסלאמית הלוחמת בלוב"(LIFG - Libyan Islamic Fighting Group), מטרתם הייתה להפיל את משטר קדאפי שנתפס כמדכא וככופר. בלחאג' היה ידוע במהלך התקופה הזאת בשם אבו עבדאללה אלצדיק, והשתתף בפעולות הלחימה של LIFG כנגד המשטר מבסיסם שבמזרח לוב. ב-1998, לאחר שלושה ניסיונות כושלים להתנקש בחייו, קדאפי הצליח לפרק את הארגון, חלק מהפעילים נעצרו וחלק ברחו.

מעצר בבנגקוק, הסגרה ללוב בהתערבות הCIA

בלחאג' ברח, ביחד עם מנהיגים אחרים של LFIG, לאפגניסטן, שם הוא התחבר לטליבאן. בתחילת 2002, זמן קצר לאחר מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר ולאחר הפיוס של קדאפי עם המערב, הרשויות בלוב הוציאו צו מעצר כנגד בלחאג'. בצו נאמר כי לבלחאג' קשרים קרובים עם מנהיגי אל-קאעידה, ובמיוחד עם מנהיג הטליבאן מולא עומאר. נטען כי מבסיסו בג'לאלאבאד הוא ניהל ומימן את הכשרתם של לוחמי מוג'אהדין. לאחר שארצות הברית פלשה לאפגניסטן במסגרת המלחמה שלה בטליבאן ובאל קאעידה, אנשי LIFG הנותרים עזבו את המדינה, ומצאו מסתור באירופה ובדרום מזרח אסיה.

בלחאג' נעצר בסוף 2001 בפקיסטן, ונמסר למנגנוני הביטחון האמריקאיים. אבל בניגוד לעצורים אחרים החשודים בפעילות טרור שנשארו עצורים תקופות ממושכות, בלחאג' שוחרר ללוב חודשיים אחר כך.

בלחאג' נעצר בפעם השנייה ב-2004, בנמל התעופה הבינלאומי של קואלה לומפור, מלזיה, באמצעות מבצע משולב של הCIA וסוכנות הביון הבריטית MI6. הוא הועבר לבנגקוק והוחזק שם במעצר של הCIA, במתקן סודי בשדה התעופה של בנגקוק. בלחאג' הוסגר ללוב ונשלח לכלא אבו סלים לשבע שנים, שם הוא עבר עינויים.

לדברי חוסה מריה אסנאר, ראש ממשלת ספרד לשעבר, יש חשד כבד שבלחאג' היה מעורב בפיגועי הרכבת במדריד ב-2004.

ב-2010, ברוח התמתנות והפיוס עם האסלאם המיליטנטי, שהוביל סיף אל-אסלאם קדאפי, שוחררו 170 פעילים אסלאמיסטים וביניהם בלחאג'. במרץ 2011, בלחאג' הופיע בסרט של אלג'זירה, ובו הוא משבח את סיף אל-אסלאם על התיווך שהוביל לשחרורו. בתגובה, אמר בנו של מנהיג לוב כי האנשים ששוחררו אינם מהווים סיכון לחברה.

מלחמת האזרחים בלוב 2011

בלחאג' נעשה למנהיג "המועצה הצבאית של טריפולי", לאחר שהמורדים כבשו את טריפולי במהלך מבצע "בתולת הים עם שחר" בסוף אוגוסט 2011.

לאחר שהמורדים השלימו את כיבוש הבירה טריפולי, נמצאו מסמכים הקשורים להסגרתו של בלחאג' ללוב, ומראים את שיתוף הפעולה בין גופי הביון האמריקאים והבריטיים עם המודיעין הלובי. בריאיון שהעניק לBBC, ולגופי תקשורת מערביים אחרים, בלחאג' הציג מסמכים הנוגעים להסגרתו, ולשיתוף הפעולה בין גופי המודיעין המערביים והמודיעין הלובי בכלל. בתגובה, ראש ממשלת בריטניה, דייוויד קמרון, הורה לחקור את הטענות האלה, בדבר שיתוף פעולה מודיעיני בין ארצו לבין לוב.

משפחה

לבלחאג' יש לפחות אח אחד, יוניס בלחאג', שהיה דמות מפתח במועצה הצבאית של טריפולי. הוא נהרג בבני וליד בסוף נובמבר 2011 כשנקלע למארב של כוחות הנאמנים לקדאפי.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0