פיגועי 11 במרץ 2004 במדריד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
לוח זיכרון לקורבנות הפיגועים

פיגועי 11 במרץ 2004 במדריד היו סדרת פיגועי טרור בארבע רכבות נוסעים בשלוש תחנות רכבת בעיר. חקירה משטרתית הובילה למעצרם של חברי תא אסלאמי קיצוני. בית הדין הארצי הספרדי (Audiencia Nacional) קבע שחברי החוליה אינם קשורים לארגון הטרור הבינלאומי אל-קאעידה.

פיגועים אלה הם אירוע הטרור הגדול ביותר בתולדות ספרד. בשעת שיא, קרוב ל-8 בבוקר, התפוצצו כמעט בו-זמנית 10 מטעני חבלה בקרונות של 4 רכבות נוסעים. 191 בני אדם נהרגו וכ-1,500 נוספים נפצעו. מאוחר יותר פוצצו באופן מבוקר על ידי המשטרה הספרדית שני מטענים נוספים ומטען שלישי נוסף נוטרל, דבר שהוביל למעצרם של מבצעי ההתקפה.

ב-3 באפריל של אותה שנה אותרו חברי חוליית הטרור בבניין מגורים בשכונת לגנס (Leganés) במדריד והוקפו על ידי GEO - יחידה מיוחדת במשטרת ספרד. בפיצוץ שאירע בדירה בה שכנו חברי החוליה נהרגו 8 אנשים: 3 מהם הם חברי תא הטרור, 4 סוחרי סמים ששהו באותה דירה ואחד מהשוטרים הספרדים.

ניתוח הפיגועים

תיאור הפיגועים

בבוקר של יום חמישי, ה-11 במרץ 2004, התפוצצו ארבע מזוודות מלאות בדינמיט. הפיצוצים אירעו בשעת שיא בין השעות 7:30 - 7:40 (שעון מדריד). בתחנת הרכבת אטוצ'ה (רכבת מס' 21431). הפיצוץ הראשון אירע בשעה 7:37, לפי מצלמות האבטחה בַמקום, וב-7:38 אירעו בהפרש של 4 שניות אחד מהשני הפיצוץ השני בקרון מס' 5 והפיצוץ השלישי בקרון מס' 4.

מטעני חבלה ברכבת זו היו מפוזרים בקרונות מס' 1, 4, 5 ו-6. המטען בקרון הראשון לא התפוצץ, וצוותי TEDAX ניסו לנטרלו, אך ללא הצלחה: המטען פוצץ בשעה 9:59 (לפי מצלמות האבטחה). כשעה מאוחר יותר ה-TEDAX ניסו לנטרל מטען בקרון מס' 2, אך מטען זה לא היה מטען חבלה.

בתחנת אל פוסו דל טיאו ריימונדו (El Pozo del Tío Raimundo) התפוצצו שני מטענים, בתחנת סנטה אאוחניה התפוצץ מטען אחד. שלושה מטענים נוספים התפוצצו ברכבת שנסעה לכיוון תחנת אטוצ'ה מכיוון הדרום. (נראה שכוונת המחבלים הייתה ששתי הרכבות תתפוצצנה אחת ליד השנייה בתחנת אטוצ'ה על מנת להגדיל את הנזק.) כוחות הביטחון איתרו ברכבות אלה שני מטענים נוספים ופוצצו אותם באופן מבוקר.

בתחנת אל פוסו נמצא מטען נוסף שנוטרל ולא פוצץ. היו בו 500 גרם של חומר נפץ Goma-2 ECO (סוג של דינמיט), רסיסים, מרעום וטלפון סלולרי ששימש קוצב זמן. הפריטים הללו היו לקצה חוט בחקירה המשטרתית שהובילה למעצרם של המבצעים.

כרונולוגיית הפיגועים

  • 6:45 - רכבת מס' 17305 יוצאת מגוודלחרה לתחנת צ'מרטין במדריד.
7:04 - הרכבת יוצאת מתחנה אלקלה דה אנארס (Alcalá de Henares).
  • 7:01 - רכבת מס' 21431 יוצאת מאלקלה דה אנארס לכיוון אלקובנדס (מדריד) (ברכבת 6 קרונות).
  • 7:10 - רכבת מס' 21435 יוצאת מאלקלה דה אנארס לכיוון אלקובדנס (ברכבת 6 קרונות דו-קומתיים).
  • 7:14 - רכבת מס' 21713 יוצאת מאלקלה דה אנארס לכיוון תחתנת פרינסיפה פיאו (Príncipe Pío).
  • 7:37 - שלושה מטענים מתפוצצים אחד אחרי השני ברכבת מס' 21431 בתוך תחנת אטוצ'ה.
  • 7:38 - שלושה מטענים מתפוצצים ברכבת מס' 21435 בתחנת אל פוסו דל טיאו ריימונדו.
  • 7:38 - מטען מתפוצץ ברכבת מס' 21713 בתחנת סנטה אאוחניה.
  • 7:39 - ארבעה מטענים מתפוצצים ברכבת מס' 17305 ברחוב טז'ס (Téllez), כ-500 מטרים דרומה מתחנת אטוצ'ה.

ישנה סתירה בין נתוני מצלמות האבטחה לבין נתונים אחרים כגון:

  • בשעה 7:36 נרשמה קריאת טלפון ראשונה לכוחות החירום מתחנת סנטה אאוחניה. כעבור כ-7 שניות נרשמה קריאה ראשונה מתחנת אטוצ'ה.
  • 7:39 - קריאה ראשונה מאל פוסו.
  • 7:59 - הפצועים הראשונים מגיעים לבתי חולים גרגוריו מרניון ודוסה דה אוקטוברה.
  • 8:00 - מתחילים לחסום את הנתיבים 1 ו-9 של הרכבת התחתית של מדריד ולעצור את תנועת הרכבות.
  • 8:15 - בתי החולים הסמוכים לפיגועים מתחילים לקלוט את הפצועים באורח אנוש הראשונים.
  • 8:30 - הופעלה תוכנית אסון בבתי חולים.
  • 8:43 - עיריית מדריד מקימה בית חולים שדה סמוך לרחוב טז'ס.
  • 8:45 - 9:45 - מספר הפצועים המגיעים לבתי החולים מגיע לשיאו.
  • 9:00 - התערבות כירורגית ראשונה.
  • 9:25 - קריאה של מועצת התברואה של קהילת מדריד לאזרחים לתרום דם.
  • 9:28 - הקמת בית חולים שדה ליד התחנה סנטה אאוחניה.
  • 10:03 - קטלוניה שולחת למדריד 500 שקיות דם לפצועים.
  • 10:30 - בית הדין הארצי מעריך ב-125 את מספר ההרוגים.
  • 10:43 - חברת Telefónica מודיעה על קריסת קווי טלפון.
  • 11:20 - ההרוגים מובאים לבית הירידים IFEMA במדריד.

היקף הנפגעים

המספר הרשמי של ההרוגים מאז 10 במאי 2004 עומד על 191 (כולל שתי נשים הרות), מהם 177 נהרגו בַמקום או דקות ספורות לאחר הפיצוצים. מספר הפצועים עומד על 2,057. עם הנתונים האלה, האירוע הזה הופך לאירוע טרור הקשה ביותר באירופה מבחינת מספר הנפגעים ולשני הקשה ביותר מבחינת ההרוגים, אחרי פיצוץ טיסת פאן אם 103 מעל לוקרבי (סקוטלנד). ביממות הראשונות לאחר הפיגועים דובר על מספר הרוגים גבוה יותר, אף יותר מ-200 וזאת בשל העובדה שחלק מהאיברים הקטועים שהשתייכו לפצועים ששרדו נספרו כהרוגים. בעקבות בדיקות DNA שבוצעו תוקן המספר.

השלכות

מחלוקת בנוגע לגורם המבצע

הפיגועים בוצעו שלושה ימים לפני הבחירות הכלליות בספרד. בשעות הראשונות כל הסברות שהוצגו על ידי הממשלה וכן על ידי המפלגות הפוליטיות הראשיות ורוב ערוצי התקשורת הצביעו על אט"א, אם כי בהופעתו הראשונה לאחר הפיגועים של ראש הממשלה דאז חוסה מריה אסנאר הוא לא הזכיר את הארגון, אלא דיבר על טרור באופן כללי.

מאוחר יותר, לאור ידיעות חדשות, אך עדיין ללא הוכחות מוצקות, ערוצי תקשורת אחדים ומפלגות האופוזיציה (המפלגה הסוציאליסטית הספרדית (PSOE) ומפלגת השמאל המאוחד) פירשו את הפיגועים כ"עונש" לממשלה הספרדית על השתתפותה במלחמת עיראק. הממשלה בראשות המפלגה העממית (PP) סירבה לקבל גרסה זו בטענה שעדיין מוקדם להיכנס לספקולציות, אך בכל זאת הצביעה על האפשרות שאט"א הוא האחראי כאפשרות הסבירה ביותר, מבלי שנמצאו עדיין ראיות ברורות.

ב-12 במרץ, יממה לאחר הפיגועים, הפגינו מיליוני אנשים ברחבי ספרד כשהם מזדהים עם נפגעי הפיגועים במדריד ומגנים את הטרור. על חלק מהשלטים שנשאו המפגינים הייתה התייחסות ספציפית לאט"א, אך ברוב השלטים נראה גינוי הטרור באופן כללי.

ב-13 במרץ, יום לפני הבחירות הכלליות שבו אסורה תעמולה פוליטית על פי החוק, התקיימו הפגנות (שאורגנו דרך הודעות SMS) מול סניפי המפלגה השלטת והוטחו בהן האשמות נגד הממשלה.

ביממות שקדמו לפיגועים כוחות הביטחון הספרדיים נמצאו בכוננות מוגברת מפני חשש לפיגוע של ארגון הטרור אט"א לקראת הבחירות הכלליות, שכן היו תקדימים לשימוש בטקטיקה כזו מצד ארגון זה.

בשעות הראשונות שלאחר הפיגועים כל המפלגות הפוליטיות ואמצעי התקשורת בספרד הצביעו על אט"א כעל גורם מבצע, למעט ארנלדו אוטגי, דובר מפלגת בטסונה שהוצאה מחוץ לחוק בספרד בשל הקשר שלה עם ארגון טרור זה. גם ראש הממשלה חוסה מריה אסנאר וראש האופוזיציה חוסה לואיס רודריגס ספאטרו ייחסו בפומבי את הפיגועים לאט"א מיד לאחר ביצועם. משרד החוץ הספרדי שלח פקסים לשגרירויות ספרד על מנת שאלה יטילו את האחריות על אט"א. הדיפלומטיה הספרדית אף גרמה למועצת הביטחון של האו"ם להטיל את האחריות על הפיגועים על ארגון הטרור אט"א.

למרות זאת, כבר באותו יום הופיעו ממצאים המצביעים על קבוצות פונדמנטליסטיות אסלאמיות. אמצעי תקשורת זרים מסוימים הגיבו מהר לממצאים אלה. אמצעי התקשורת האמריקאיים, למשל, שצידדו בממשל בוש, הצביעו מיד על אל-קאעידה כגורם מבצע. אולם בית המשפט בספרד קבע: ”ייתכן שהמחבלים הושפעו מאוסאמה בן לאדן, אך לאחר שנתיים של חקירת האירועים בית המשפט לא מצא ראייה כלשהי לפיה ארגון אל-קאעידה סייע לתכנון, מימון או ביצוע הפיגועים, או ידע עליהם מראש.”

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
פיגועי 11 במרץ 2004 במדריד24177592