סמבאר
סמבאר (בהינדי: सांभर) הוא נזיד ירקות על בסיס עדשים, מבושל עם ציר "אפונת יונים" (סוג ירק) ותמרהינדי.[1] מקורו במטבח הדרום הודי וכיום פופולרי בחלקים נרחבים של הודו ומחוצה לה. הנזיד דומה למאכל אחר מהמטבח הבורמזי המשמש כתוספת פופולרית לקארי בורמזי.[2] המאכל הוכנס גם להרגלים הקולינריים של סרי לנקה מאז המאה ה-20, בין אלמנטים רבים אחרים של בישול דרום הודי.
היסטוריה
על פי היסטוריון המזון ק.טי אצ'איה (אנ'), ניתן לתארך את האזכור הקדום ביותר של סמבאר בספרות למאה ה-17 בטאמיל נאדו.[3] המילה סמבאר (בטמילית: சாம்பார்) נובע מהמילה הטמילית champāram - சம்பாரம்.[4]
כתובת טמילית משנת 1530 לספירה,[5] [6] מציגה את השימוש במילה צ'מפאראם במובן של מנת אורז המלווה מנות אורז אחרות או מרכיבי תבלינים שאיתם מבשלים מנה של אורז צמחי.
סיפור אחר על מקורו קובע כי ניתן לאתר את המתכון לסמבאר לשליט האימפריה המראטהית, Sambhaji Bhonsle, שניסה להכין לעצמו דאל כשהשף הראשי שלו לא היה. לפי הסיפור הזה, הוא אהב את המרקחת שלו, שכונתה אז סמבאר.[7] [8] [9]
וריאציות אזוריות
הגרסה הבורמזית משלבת דגים מלוחים מיובשים ומגוון ירקות כולל חצילים, במיה, מורינגה מכונפת, דלעת, שעועית ירוקה ותפוחי אדמה בבסיס מרק של גרגירי חומוס כמחית, המתובל בתמרהינדי, עלה קארי, עלה פינדאוטין, גאראם מסאלה, כמון, צ'ילי, בצל ושום.[2] [10]
במדינות הדרומיות של הודו, כלומר קרנאטקה, אנדרה פראדש, טלנגנה, קראלה וטמיל נאדו, סמבאר מוכן באמצעות ירקות ופירות שונים יחד עם עדשים או קוקוס. לכל אזור יש גרסה משלו להכנת סמבאר. על אף שמשתמשים באותם ירקות, התבלינים והמרכיבים והשיטה שונים לפי אזור.[11] באזורים דוברי טולו של החוף קרנאטקה קוקוס משמש בעיקר להכנת קודדל (סמבאר). הקוקוס המגורר נטחן עם תבלינים ליצירת משחה שמוסיפים לירקות המבושלים.[12]
גרסת מסעדה הודית בריטית
הסמבאר הוא מרכיב עיקרי בבתי קארי בריטיים, שם הוא מוגש בצורת רוטב סמיך יותר מהמקור, עם תוספת בשר למנה. בדרך כלל הוא חם, חמוץ, וכמו המנה המקורית, מכיל עדשים.[13]
לקריאה נוספת
- קוז'מבו
- מטבח של אנדרה פראדש
- מטבח של טאמיל נאדו
- מטבח מהראשטרה
- מטבח של קרנאטקה
- מטבח קראלה
- רשימת מרקים
- רשימת נזידים
- מטבח אודופי
- מטבח דרום הודי
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Mathai, Kamini (26 בספטמבר 2014). "Sambar: the great Tamil dish of Maharashtrians". ארכיון מ-8 ביולי 2023. נבדק ב-9 בינואר 2022.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 2.0 2.1 "သီးစုံပဲကုလားဟင်း၊ ငါးခြောက်မွှကြော် ၊ငရုတ်သီးဆားထောင်း". Mizzima (בבורמזית). 2016-12-03. ארכיון מ-8 ביולי 2023. נבדק ב-2021-12-29.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ G. J. V. Prasad (2017). "Idli, Dosai, Sambar, Coffee: Consuming Tamil Identity". In Shweta Rao Garg; Deepti Gupta (eds.). The English Paradigm in India: Essays in Language, Literature and Culture. Springer Singapore. pp. 98–99. ISBN 978-981-10-5332-0. ארכיון מ-26 באוקטובר 2023. נבדק ב-18 במאי 2018.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Velswamy, Jayalekshmy (2015-04-02). 53 Healthy Lunch Box Recipes for Babies,Toddlers and Kids (באנגלית). Bumps n Baby. ארכיון מ-8 ביולי 2023. נבדק ב-19 באוגוסט 2022.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ South Indian Inscriptions vol.4. New Delhi: Archaeological Survey of India. 1986.
- ^ "South Indian Inscriptions Vol 04 1923".
- ^ "Sambar: the great Tamil dish of Maharashtrians". Times Of India. ארכיון מ-31 באוגוסט 2018. נבדק ב-26 בספטמבר 2014.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "The sambar you eat your idlis with is actually Maharashtrian". Gulf News. ארכיון מ-24 בנובמבר 2021. נבדק ב-14 בנובמבר 2021.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "This Link Between Sambhar And Thanjavur Marathas Would Take You By Surprise". NDTV Food. ארכיון מ-5 בינואר 2023. נבדק ב-5 בינואר 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ duwunkyal (2021-06-30). "ပဲကုလား ဟင်းချက်နည်းလေးပါ". Duwunkyal Blog (בבורמזית). ארכיון מ-29 בדצמבר 2021. נבדק ב-2021-12-29.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Hebbars kitchen. "Sambar Recipe South Indian Vegetable Sambar in Cooker – 15 Mins". ארכיון מ-4 באפריל 2023. נבדק ב-4 באפריל 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ DNA,English Daily Newspaper. "The sambar saga: On the provenance and many variations of a south Indian staple". ארכיון מ-4 באוגוסט 2023. נבדק ב-5 באוגוסט 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Samber Restaurant Curry Recipe".
38552976סמבאר