פלנ"ט
פלוגת הנ"ט (פלנ"ט = פלוגה נגד טנקים, ידועה כעורב) היא יחידה מובחרת השייכת לכוחות מיוחדים של צה"ל והוקמה במטרה להילחם נגד טנקים ונגד רק"ם ב-2015 היחידה עברה רה-ארגון והפכה בנוסף ליחידת איסוף מודיעין ותצפות, השמדת מטרות איכות ממרחק. כמו כן היחידה משמשת להכוונה וסימון מטרות עבור חיל האוויר. למרות שינוי היעוד היחידה משמרת את יכולת הלוחמה נגד טנקים.
היסטוריה
לכל חטיבת חי"ר בצבא ההגנה לישראל,יש גדוד סיור חטיבתי (זולת חטיבת כפיר שלה יש גדוד סיור המורכב מפלוגת סיור בלבד) אשר מורכב מ 3 פלגות מובחרות.פלוגת סיור (פלס"ר), מפלוגת הנדסה וחבלה (פלחה"ן), וכאמור - מפלוגת נ"ט (פלנ"ט). הצורך בפלוגת נ"ט חטיבתית עלה לאחר מלחמת יום הכיפורים[1], ובמחזור אוגוסט 1974 התגייס צוות סדיר ראשון ליחידת העורב הראשונה, שהוקמה בחטיבת הצנחנים[2].
פלוגה נגד טנקים ידועה בכינויה פלוגת העורב, על שם טילי ה"עורב" (TOW) בהן היא הייתה משתמשת. כיום לוחמי העורב משתמשים בטילי הספייק המכונים טילי "גיל". יעודה העיקרי של יחידת ה"עורב" בשעת מלחמה הוא איתור והשמדת מטרות איכות בטווחים רחוקים כגון טנקים, רק"מים ויחידות חי"ר של האויב,תצפות והבאת מודיעין איכותי על כוחות האויב ומיקומו,הכוונת מלט"ים,מסוקים וסימון מטרות עבור חיל האוויר. המסלול בפלגת העורב הוא ארוך וכולל גיבוש יחטיות גיבוש התנדבותי בן ב-4 ימים בהם המתגבשים נבחנים פיזית,חברתית,ועמידה במצבי לחץ וקושי. אורך המסלול הוא כ-16 חודשים. המורכבים מ4 חודשים טירונות חי"ר רגילה המקנה הכשרת רובאי 03, 4 חודשים אימון מתקדם המקנה הכשרת רובאי 07, ו8 חודשים אימון ייעודי בהם מוכשרים כלוחמי היחידה. האימון הייעודי כולל בתוכו טירונות יחידה,קורסים ייעודים (קורס גיל,לו"ז וקורס מודיעין) אימוני קרב מגע מתקדמים,הסוואה,צניחה,מסעות עם משקלים (עקב יעוד היחידה המשקלים הנישאים על ידי הלוחמים מגיעים פעמים רבות ל60-90 אחוז ממשקל גופם) ,ניווטים (ניווטי חוליה,צמד ובדד),לוחמה בשטח בנוי,בסבך,ובשטח הפתוח. כמו כן הלוחם ילמד לתפעל את שלל המערכות של היחידה מערכות תצפות ומעקב מתקדמים,טילים מונחים ייחודיים,אמצעי הסוואה,ואמצעים נוספים הקיימים ביחידה.
פעילות מבצעית
בכל השנים בהן היו קיימות יחידות נ"ט בצה"ל, היו מקרים בודדים בלבד בהם התבצע ירי נ"ט על טנקי אויב. ב-9 ביוני 1982, במהלך מלחמת של"ג, ירה צוות מפלוגת הנ"ט של חטיבת הצנחנים, בפיקודו של המ"פ ניר שרוף, טיל עורב בפעם הראשונה לעבר טנקים סוריים בדאמור, והשמיד את המטרות[3]. האירוע המפורסם ביותר התרחש בזמן מלחמת לבנון הראשונה, ב-11 ביוני 1982, בקרבת הכפר עמיק במורדות המזרחיים של ג'בל בארוכ. עפר שלח, שהיה מ"מ בחטיבת צנחני מילואים שהשתתף בקרב, כתב על כך בספרו "שבויים בלבנון", כי- ”בדקות האחרונות שלפני הפסקת האש השמיד מארב קרקעי של החטיבה אחד עשר טנקי טי- 72; זה היה המפגש הראשון של טילים מתוצרת ארצות הברית עם הטנק החדיש ביותר שייצרה ברית המועצות באותה עת, כה חדיש עד שאיש לא היה בטוח שטילי ה"עורב" אכן יחדרו את שריונו[4].” בשנות הלחימה האחרונות, בהיעדר משימות המתאימות לייעודן המקורי של יחידות ה"עורב", מוצאים את עצמם גדודי הסיור, ובתוכן ה"עורב" עוסקים במלחמה בטרור. מיום הקמתם השתתפו יחידות ה"עורב" בכל מלחמות ישראל ומבצעים נוספים אותם יזם צה"ל במהלך השנים כמו:מלחמת לבנון הראשונה, האינתיפדה הראשונה, האינתיפדה השנייה, לחימה ברצועת הביטחון בדרום לבנון, מלחמת לבנון השנייה, מבצע עופרת יצוקה ומבצע צוק איתן.
ההגעה ליחידה היא דרך גיבוש יח"טיות (יחידות חטיבתיות), הנערך סמוך לגיוס לאחת מחטיבות החי"ר.
מפקדים ידועים
מאז הקמתן צמחו ופיקדו על פלוגות הנ"ט כמה מהמפקדים הבולטים בצה"ל ובהם: האלוף יאיר גולן, שהתגייס ופיקד על פלנ"ט צנחנים, רב אלוף והרמטכ"ל הנוכחי גדי איזנקוט שפיקד על פלנ"ט גולני, האלוף אביב כוכבי, אלוף הרצי הלוי ותא"ל אמיר ברעם, שפיקד על פלנ"ט צנחנים, אלוף יואל סטריק שפיקד על פלנ"ט גבעתי.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- "ציידי המחבלים"
http://mobile.mako.co.il/pzm-magazine/Article-2d5ae4549a26b51006.htm
- ההבדל בין עורב, פלס”ר, פלחה”ן, ולאן עדיף להגיע, באתר "מבורבר".
- עורב צנחנים
- אחיקם משה דוד, אחרי 40 שנה: צה"ל נפרד מטיל העורב, באתר nrg, 16 ביולי 2013.
הערות שוליים
- ^ הקמת היחידה - 1974, מתוך האתר הרשמי של עורב צנחנים.
- ^ פעילויות מבצעיות 1975-1982, מתוך האתר הרשמי של עורב צנחנים.
- ^ יומן קרב, פלוגת עורב צנחנים במלחמת לבנון, עורב צנחנים- האתר הרשמי
- ^ עפר שלח ויואב לימור, "שבויים בלבנון, האמת על מלחמת לבנון השנייה", הוצאת ידיעות ספרים, 2007 עמוד 327.