סוחמור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

سحمر
מדינה לבנוןלבנון לבנון
מחוז מחוז אל-בקאע
נפה מערב הבקאע
גובה 660 מטרים
אזור זמן UTC +2

סוחמורערבית: سحمر) היא עיירה בדרום לבנון במערב הבקאע, מחוז אל-בקאע. רוב התושבים בה הם מוסלמים מתואלים, חלקם דרוזים, מרונים ומוסלמים סונים.

מיקום וגאוגרפיה

העיירה ממוקמת על נהר הליטני כ-7 ק"מ דרומית לאגם קרעון. בעיירה ממוקמת תחנת כוח אזורית שהופצצה על ידי ישראל בזמן מלחמת לבנון השנייה[1].

היסטוריה

משנת 1512 ועד מלחמת העולם הראשונה סוחמור הייתה בשליטת האימפריה העות'מאנית.

בין השנים 1923 - 1943 היה העיירה תחת המנדט הצרפתי על סוריה ולבנון (אנ') במסגרתו הוקמה מדינת לבנון הגדולה שלאחריו קיבלה לבנון עצמאות.

בין אוקטובר 1982 ליוני 1985 היה הכפר בשליטת מדינת ישראל, בעקבות מלחמת לבנון הראשונה.

בדצמבר 1988 התרחש בעיירה קרב בין חזבאללה לתנועת אמל, כחלק מ"מלחמת האחים"[2] (אנ'), שלאחריו בינואר 1989 נכנסו כוחות קומנדו סורים לעיירה לכפות הפסקת אש[3].

טבח סוחמור

ב־19 בספטמבר 1984, חייל צד"ל שיעי מסוחמור דיווח למפקדיו שחוליית טרור שחיפשו אחריה מתחבאת בכפרו. אם יבואו לקחתו בסביבות חצות, יובילם למקום המסתור של החוליה. באותו לילה יצאו מגדוד ראשייה של צד"ל קומנדקר וג'יפ כדי לקחת את המודיע. הג'יפ נשאר במבואות הכפר בעוד תשעה החיילים שנסעו בקומנדקר המשיכו לעבר העיירה. הם הגיעו לביתו של המודיע ודפקו על הדלת. נאמר להם שהוא לא בבית. הם עלו חזרה על הקומנדקר והתחילו לחזור לכיוון הג'יפ. ואז נורה והתפוצץ טיל אר פי ג'י על מכל הדלק של הרכב. ארבעה חיילים, שלושה מהם דרוזים, נשרפו למוות תוך שניות. חמשת האחרים יצאו בכוויות קשות. ככל הנראה האירוע היה מלכודת מתוכננת לחיילי צד"ל[4].

בבוקר 20 בספטמבר 1984 אישר צה"ל למפקד צד"ל, הגנרל אנטואן לחד, להטיל מיד סגר על הכפר ולחפש חשודים. קציני צה"ל, שחששו מנקמת דם, אסרו על לחד לשתף דרוזים מרשאיא, אבל התירו לו להפעיל יחידה דרוזית מחאצביא. כאשר רוכזו גברי סוחמור לחקירה במרכז הכפר, פרצו לכפר שבעה דרוזים חמושים, קצתם במדי צד"ל, וירו בעצורים. 13 נהרגו ו-25 נפצעו לפני שהגנרל לחד וקציני צה"ל, שנכחו במקום, הצליחו לעצור את מרחץ הדמים[5].

שבעת הרוצחים נעצרו בידי צד"ל, ובעקבות שאילתה של חבר הכנסת יוסי שריד[6], שר הביטחון יצחק רבין הבטיח שהם יועמדו לדין[7]. למרות זאת, הם שוחררו כעבור זמן קצר, לאחר שהגנרל לחד יזם סולחה בין השיעים של סוחמור לדרוזים של ראשיא[8][9].

בעקבות הטבח מפקד יחידת הקישור ללבנון, שלמה אליה, מינה ועדת בדיקה[10]. האירוע התרחש כחצי שני לאחר הקמת צד"ל ומינוי אנטואן לחד למפקדו. הוחלט להדק את הפיקוח על צד"ל, לבצע סיורים בשעות הלילה רק בשיתוף צה"ל ולהגדיל את מספר הקצינים החונכים שצה"ל מינה לכל פלוגה[11].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29797633סוחמור