מתחם געשי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקלדרה והרי געש במתחם דייסטסוזאן

מתחם געשי או "קבוצה געשית" היא חבל גאולוגי המורכב ממקבץ של הרי געש או מבנים געשיים סמוכים זה לזה הקשורים באמצעות מקור געשי משותף.

מתחם קלדרה

התפרצות וזוב בתוך סומה

קלדרות רבות מהוות הרי געש מורכבים הנוצרים לאחר התמוטטות תקרת תא מאגמה, כאשר בתוך הקלדרה נפערים לועות ונוצרים חרוטים וכיפות חדשים. מבנים חדשים אלה עשויים להיווצר לא רק על קרקעית הקלדרה אלא גם בשוליה, ויוצרים "מתחם קלדרה". המבנים החדשים במתחם הקלדרה נחשבים הרי געש בזכות עצמם, אף שהם ניזונים מאותו מקור געשי. מתחמי קלדרות כאלה הם ילוסטון, קלדרת לונג ואלי במזרח קליפורניה וקלדרת בנט לייק (Bennett Lake Caldera) בקולומביה הבריטית.

אחד ממתחמי הקלדרה הקשורים לתחילת המחקר הוולקנולוגי הוא סומה-וזוב, מזרחית לנאפולי. מתחם זה נוצר לאחר התמוטטות תקרת תא המאגמה של סומה בעת העתיקה, והחרוט של וזוב צנח אל מרכז הקלדרה. שוליה התלולים של קלדרת סומה הקיפו את וזוב כמעט מכל עבריו – עד להתפרצותו העזה בשנת 79 שהרסה חלק מהם. כיום מקיפים שרידי סומה את וזוב בחצי עיגול בצפונו ובמזרחו.

קלדרה מקננת

קלדרה מקננת היא קלדרה, שנוצרה בתוך קלדרה קודמת. קלדרה מקננת כזו מרכיבה את קמפי פלגריי באיטליה, בתחום הקשת הגעשית של קמפניה בשולי מפרץ נאפולי.

תפוצה

הרי געש במתחם קראן-לוס ונאדוס

מתחמים געשיים עשויים להתקיים במיקומים טקטוניים שונים: בשולי לוח – כמקבץ של איים געשיים והרי געש של קשת איים ימית או יבשתית, ובתוכם. ברמות געשיות פנים-לוחיות עשויים כמה מתחמים געשיים להצטרף לחגורה געשית שבה מאות ואף אלפי הרי געש בשטח של עשרות אלפי קמ"ר, דוגמת החגורה הגעשית הטרנס-מקסיקנית (Trans-Mexican Volcanic Belt). כמה רמות געשיות גדולות כאלה מכילות מתחמים געשיים גדולים במיוחד וריכוזים קטנים יותר של שדות געשיים הקשורים כנראה לבקעים גדולים.

דוגמאות למתחמים געשיים:

בעולם

מתחם דולות לחופי ימת סופיריור
הר אביטל והקלדרה, צולם ממרומי הר בנטל

בישראל

בצפון-מזרח רמת הגולן מצוי מתחם געשי הכולל שניים מהרי הגעש של קו התלים הישראלי: הר אביטל בדרום והר בנטל בצפון. שני הרי הגעש ניזונים מאותו מקור געשי.

הר בנטל נוצר כאשר מאגמה – שהצטברה מתחת להר אביטל – לא הצליחה לפרוץ מלועו. התפרצות צדית יצרה את הקלדרה בהר אביטל, ומצפון לה נוצר חרוט הסקוריה של בנטל. התרחשות זו נקבעת על-פי יחסי השדה של קילוחי הלבה, המאפשרים לקבוע שהתפרצות הר אביטל קדמה להתפרצות הר בנטל.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Encyclopedia of Volcanoes,‏ מסת"ב 0-12-643140-X ,Academic Press

הערות שוליים

  1. ^ Tolbachik, באתר Global Volcanism Program
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מתחם געשי28888337