מתחם געשי
מתחם געשי או "קבוצה געשית" היא חבל גאולוגי המורכב ממקבץ של הרי געש או מבנים געשיים סמוכים זה לזה הקשורים באמצעות מקור געשי משותף.
מתחם קלדרה
קלדרות רבות מהוות הרי געש מורכבים הנוצרים לאחר התמוטטות תקרת תא מאגמה, כאשר בתוך הקלדרה נפערים לועות ונוצרים חרוטים וכיפות חדשים. מבנים חדשים אלה עשויים להיווצר לא רק על קרקעית הקלדרה אלא גם בשוליה, ויוצרים "מתחם קלדרה". המבנים החדשים במתחם הקלדרה נחשבים הרי געש בזכות עצמם, אף שהם ניזונים מאותו מקור געשי. מתחמי קלדרות כאלה הם ילוסטון, קלדרת לונג ואלי במזרח קליפורניה וקלדרת בנט לייק (Bennett Lake Caldera) בקולומביה הבריטית.
אחד ממתחמי הקלדרה הקשורים לתחילת המחקר הוולקנולוגי הוא סומה-וזוב, מזרחית לנאפולי. מתחם זה נוצר לאחר התמוטטות תקרת תא המאגמה של סומה בעת העתיקה, והחרוט של וזוב צנח אל מרכז הקלדרה. שוליה התלולים של קלדרת סומה הקיפו את וזוב כמעט מכל עבריו – עד להתפרצותו העזה בשנת 79 שהרסה חלק מהם. כיום מקיפים שרידי סומה את וזוב בחצי עיגול בצפונו ובמזרחו.
קלדרה מקננת
קלדרה מקננת היא קלדרה, שנוצרה בתוך קלדרה קודמת. קלדרה מקננת כזו מרכיבה את קמפי פלגריי באיטליה, בתחום הקשת הגעשית של קמפניה בשולי מפרץ נאפולי.
תפוצה
מתחמים געשיים עשויים להתקיים במיקומים טקטוניים שונים: בשולי לוח – כמקבץ של איים געשיים והרי געש של קשת איים ימית או יבשתית, ובתוכם. ברמות געשיות פנים-לוחיות עשויים כמה מתחמים געשיים להצטרף לחגורה געשית שבה מאות ואף אלפי הרי געש בשטח של עשרות אלפי קמ"ר, דוגמת החגורה הגעשית הטרנס-מקסיקנית (Trans-Mexican Volcanic Belt). כמה רמות געשיות גדולות כאלה מכילות מתחמים געשיים גדולים במיוחד וריכוזים קטנים יותר של שדות געשיים הקשורים כנראה לבקעים גדולים.
דוגמאות למתחמים געשיים:
בעולם
- מתחם דולות (Duluth Complex) במינסוטה. שטחו 4,715 קמ"ר והוא מכיל בעיקר סלעי גברו.
- מתחם קראן-לוס ונאדוס (Carrán-Los Venados) בדרום צ'ילה – קבוצה של חרוטי סקוריה, מארים והרי געש שכבתיים קטנים, הממוקמת מעל צומת של העתקים המצויים בקרום דק.
- מתחם בושוולד (Bushveld Igneous Complex) בדרום אפריקה – מתחם המשולב משני מקטעים – מזרחי ומערבי. המתחם – ששטחו 65 אלף קמ"ר – מורכב מלופוליתים בעובי של 7-9 ק"מ.
- מתחם אקאן (Akan) באי הוקאידו, יפן – מתחם קלדרה.
- מתחם אנטילנקה (Antillanca) בצ'ילה – קבוצה של חרוטי סקוריה, מארים והרי געש שכבתיים קטנים באזור עתיר מעיינות חמים.
- מתחם בנדה בים בנדה – מורכב מעשרה איים געשיים קטנים.
- מתחם דאצ'ט-אי-נוואר באפגניסטן – מורכב מ-15 כיפות געשיות.
- מתחם דייסטסוזאן (Daisetsuzan) בהוקאידו, יפן – מתחם קלדרה הידוע במעיינות החמים ובפומרולות הרבים שבתחומו.
- הר מיגר (Mount Meager) או "מתחם מיגר" (Mount Meager Volcanic Complex) בקולומביה הבריטית. המתחם מורכב מלפחות 4 הרי געש שכבתיים, שגילם יורד מדרום לצפון. ההתפרצות האחרונה שנרשמה בו – לפני כ-2,350 שנים – דמתה באופייה להתפרצות הר סנט הלנס ב-1980.
- מתחם טולבצ'יק (Толбачик) בקמצ'טקה – הר געש בשדה הגעשי קליוצ'בסקוי (Ключевской группе), הגבוה והפעיל ביותר בחצי האי, מורכב משלושה חרוטים. התפרצותו ב-1975/6 נחשבת להתפרצות ההיסטורית העזה ביותר – לא רק במתחם אלא בקמצ'טקה כולה.[1]
בישראל
בצפון-מזרח רמת הגולן מצוי מתחם געשי הכולל שניים מהרי הגעש של קו התלים הישראלי: הר אביטל בדרום והר בנטל בצפון. שני הרי הגעש ניזונים מאותו מקור געשי.
הר בנטל נוצר כאשר מאגמה – שהצטברה מתחת להר אביטל – לא הצליחה לפרוץ מלועו. התפרצות צדית יצרה את הקלדרה בהר אביטל, ומצפון לה נוצר חרוט הסקוריה של בנטל. התרחשות זו נקבעת על-פי יחסי השדה של קילוחי הלבה, המאפשרים לקבוע שהתפרצות הר אביטל קדמה להתפרצות הר בנטל.
ראו גם
לקריאה נוספת
- Encyclopedia of Volcanoes, מסת"ב 0-12-643140-X ,Academic Press
הערות שוליים
28888337מתחם געשי