משמש מיובש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
משמש מיובש
משמשים מיובשים המכילים בין 2500 ל-3000 ppm SO2, נעים בין צבע צהוב בהיר לכתום.
זנים רבים של משמשים מיובשים נמכרים באוזבקיסטן
משמשים מיובשים מצופים בשוקולד, סוג פופולרי של מוצר קונדיטוריה ברוסיה ובקזחסטן

משמשים מיובשיםאנגלית: Dried apricot) הם פרי מיובש של עץ המשמש.

מאפיינים

כאשר הפרי המיועד לייבוש מטופל בגופרית דו-חמצנית (SO₂), הצבע הכתום של הפרי מובלט. פרי אורגני שאינו מטופל באדי גופרית הוא בצבע כהה יותר ובעל מרקם גס יותר.[1] בדרך כלל, ככל שהצבע בהיר יותר, כך תכולת SO2 גבוהה יותר.

משמשים תורבתו במרכז אסיה מאז העת העתיקה, והמיובשים היו מצרך חשוב בדרך המשי. הם יכולים להיות מועברים למרחקים עצומים בשל חיי המדף הארוכים שלהם. לפני המאה ה-20, הם היו בכל מקום באימפריה הרוסית באימפריה העות'מאנית, והפרסית.

בתקופה האחרונה, קליפורניה הייתה היצרנית הגדולה ביותר, לפני שמקום ראשון זה נכבש על ידי טורקיה,[2] שבה כ-95% מייצור המשמש היבש מסופק על ידי מחוז מלטיה.[3]

ייבוש

משמשים קטנים מיובשים בדרך כלל בשלמותם. זנים גדולים יותר מיובשים בחצאים, ללא הגוגואים. במדינות ברית המועצות לשעבר, הראשונים ידועים כ-uryuk (урюк), ומשמשים בעיקר להכנת לפתנים, והאחרונים כ-kuraga (курага).[4] זנים ים תיכוניים או טורקיים של משמשים מיובשים בדרך כלל בשלמותם ולאחר מכן מגולענים, ואילו זני קליפורניה נחתכים לחצי ומגולענים לפני הייבוש.[5] מזונות אתניים המבוססים על משמש מיובש כוללים qubani ka metha בהודו וצ'אמוי במקסיקו.

משמשים מיובשים הם מקור חשוב לקרוטנואידים (ויטמין A) ואשלגן.[6] בשל היחס הגבוה בין סיבים לנפח, הם משמשים לפעמים כדי להקל על עצירות או לגרום לשלשול.[7] למשמשים מיובשים בדרך כלל אין תוספת סוכר ויש להם מדד גליקמי נמוך.[8] שיעור הלחות המרבי המותר בטורקיה לאחר הייבוש הוא 25%.[9]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משמש מיובש בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Bittman, Mark (2011-12-19). How to Cook Everything Vegetarian: Simple Meatless Recipes for Great Food (באנגלית). Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 978-0544186958.
  2. ^ The Oxford Companion to American Food and Drink (ed. Andrew F. Smith). Oxford University Press, 2007. מסת"ב 9780195307962. Page 22.
  3. ^ Esengun, Kemal; Gündüz, Orhan; Erdal, Gülistan (בפברואר 2007). "Input–output energy analysis in dry apricot production of Turkey". Energy Conversion and Management. 48 (2): 592–598. doi:10.1016/j.enconman.2006.06.006. {{cite journal}}: (עזרה)
  4. ^ Консервирование. Большая книга рецептов (ברוסית). Litres. 2015-04-22. ISBN 9785457428713.
  5. ^ "Does Apricot Origin Matter?: Can California and Mediterranean dried apricots be used interchangeably?". Cook's Illustrated. במרץ 2014. נבדק ב-7 ביוני 2018. {{cite journal}}: (עזרה)
  6. ^ Ellison, Bronwyn. "About Dried Apricots". LIVESTRONG.COM. נבדק ב-2016-05-08.
  7. ^ Karin Cadwell, Edith White. The Natural Laxative Cookbook. Sterling Pub Co Inc, 1995. מסת"ב 9780806913445. Page 17.
  8. ^ Ellison, Bronwyn. "About Dried Apricots". livestrong.com. נבדק ב-14 באפריל 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ AgricultureKey. "Turkish Dried Apricot". www.agriculturekey.com. אורכב מ-המקור ב-2016-03-05. נבדק ב-2016-05-08.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38134964משמש מיובש