מרק תירס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרק תירס
Corn soup
מאכלים
אופן הגשה תוספת
מרכיבים עיקריים תירס מתוק, מים, ציר (מזון) או חלב/שמנת

מרק תירס הוא תבשיל סמיך העשוי מתירס (בדרך כלל תירס מתוק). מרק התירס לרוב היה נפוץ באזורים בעולם בהם הופקה תוצרת תירס, אבל עתה הוא נפוץ ברחבי העולם, בעיקר תודות לתפוצה הנרחבת של גידול תירס. המתכון הבסיסי למרק תירס לרוב מכיל מרק כלשהו כבסיס עם תוספת של תירס ומרכיבים שונים נוספים שמעניקים למרק סגנון ייחודי. החומרים הבסיסיים מהם מכינים מרק תירס בדרך כלל יהיו: תירס (כגרעינים שהופרדו מהקלח), תירס חתוך מן הקלח, מים, חמאה, קמח, ביצים, פלפל שחור ומלח לתיבול, כאשר לרוב המרכיבים ישתנו בהתאם לאזור הגאוגרפי.

במסורות התרבותיות

בתרבויות ילידי אמריקה

מאחר שתירס היה בעבר היבול המרכזי בשבטים אינדיאנים רבים, מרק התירס הפך למזון עיקרי בתזונה של האינדיאנים. מ.ר. הרינגטון דיווח בשנת 1908 כי מרק תירס היה המזון הפופולרי ביותר בקרב האינדיאנים (Seneca) שחיו באזור אגם אונטריו. הוא גם הצהיר, "רק לעיתים רחוקות יכולת לפגוש אינדיאני, פגאני או נוצרי, ולא משנה באילו נסיבות [...] בלי קומקום של מרק תירס חמים ומלוחים, כדי לבדר את הקהל"[1].

בקרב קהילות שונות באמריקה מרק התירס נחשב למאכל מסורתי בכל אירועי הקהילה, כמו חתונות, ימי הולדת, חגים, אירועי ספורט[2], וגם באירועים דתיים, בהם מתואר כיצד הנוכחים מקבלים מרק מלוא-המצקת, בכל פעם שהקומקום עובר במעגל בין הסובבים[1]. באירועים אלו, על פי המסורת, מיקום המרק נושא שלט בו כתוב "מרק תירס היום", ושלט זה נמצא גם באופן יומיומי לצד ביתן של המשפחות המתפרנסות ממכירת מרק תירס[2].

באותן הקהילות הכנת מרק התירס מתוארת כאירוע משפחתי ממש: תחילה ממיינים הילדים את התירס ומכינים אותו לתהליך, ולאחר מכן ההורים עוסקים בתהליך הבישול שסביב קדירת המים הרותחים[2].

מרק התירס משמש במשך דורות רבים כמאכל המסורתי של תרבויות ילידי אמריקה, אולם במאות השנים האחרונות, עם הגעתם של מתיישבים ומהגרים מאירופה ואסיה לאמריקה, החלו גם קהילות נוספות שקמו באמריקה, כמו קהילת האמיש, לייחס לעצמן את מרק התירס במאכל מסורתי משל עצמן[3].

בתרבויות נוספות

לאחר גילוי אמריקה, הופץ בהדרגה התירס ברחבי העולם, ובמאות השנים האחרונות הפך מרק התירס למאכל מסורתי במקומות שונים ברחבי העולם.

מרק התירס נחשב למאכל מסורתי באזורים נרחבים סביב הים השחור, כמו טורקיה וגאורגיה. באזורים מסוימים במזרח טורקיה נפוצה מנה מסורתית של "מרק תירס סדוק" (Yarma mısır çorbası), שהפכה בתקופות מסוימות לאחת המנות הנפוצות ביותר של אזור טרבזון ומזרח הים השחור, זאת מכיוון שתירס היה אחד המצרכים הבסיסיים באזורים אלו למשך זמן ממושך[4]. מסיבות דומות מרק תירס הוא מאפיין מובהק גם של המטבח הגאורגי המסורתי, לצד מאכלי תירס נוספים, כמו לחם תירס עבה[5].

בדרום מזרח אסיה נפוצה גרסה של מרק תירס סרטנים (אנ'), אשר נפוצה באזורים נרחבים כדרום-סין, טאיוואן, מלזיה, אינדונזיה, הפיליפינים, תאילנד ווייטנאם. עם תפוצתו של המטבח הסיני ברחבי העולם בעשורים האחרונים, הפכה המנה למזוהה במערב עם המטבח הסיני.

סגנונות

קובץ:Creamed corn.jpg
מרק תירס מוקרם בארצות הברית

יש מספר סוגים של מרקים אשר המרכיב העיקרי שלהם הוא תירס.

  • מרק תירס קרמי וגם מרק תירס מוקרם
  • מרק תירס מתוק
  • מרק תירס סרטנים
  • מרק סיני מתירס מתוק (נקרא: yumigeng או sumigeng)
  • מרק תירס מיובש (הודי)
  • מרק תירס מקסיקני
  • מרק תירס בסגנון טיבטי (נקרא  Ashom Tang)
  • מרק תירס סדוק (Yarma mısır çorbası)

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרק תירס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 M. R. Harrington. Some Seneca Corn-Foods and Their Preparation. American Anthropologist, New Series, Vol. 10, No. 4. (Oct. - Dec., 1908), pp. 575-590. Stable URL
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 Iroquois Corn in a Culture-Based Curriculum (עמ' 194-193)
  3. ^ Traditional Amish Recipes
  4. ^ Traditional Foods of Trabzon, turkish-cuisine.org
  5. ^ Culture of Turkey, Countries and Their Cultures
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25020345מרק תירס