מרים המגדלית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית קדוש נוצרי ריקה.

בכתבי הנצרות, מִרְיָם הַמַּגְדָּלִיתיוונית: Μαρία Μαγδαληνή, מָרִיָה מַגְדָלֵנֵה[1]) היא אישה יהודייה המתוארת כתומכת מרכזית באותו האיש, ונודעה כ"שליחת השליחים" (בלטינית: apostolorum apostola). על פי כתבי הנצרות, היא הייתה אחת מהנשים שנכחו בצליבתו של אותו האיש והיא זו שטיפלה בגופתו אחרי שהורד מהצלב. יום חגה חל ב־22 ביולי בכנסיות הקתולית, האורתודוקסית והאנגליקנית.

הכינוי 'המגדלית' (מגדלנה) מרמז על עיר מוצאה – מגדלא, ששכנה לחוף הכנרת ומזוהה על ידי החוקרים עם העיר טריכיי הקדומה. הקיסרית הלנה בנתה במאה הרביעית כנסייה במגדל לכבודה של מרים. על הר הזיתים בירושלים נמצאת כנסייה המוקדשת למרים המגדלית – כנסיית מריה מגדלנה.

בכתבי חז"ל

בתלמוד הבבלי מובאות כמה התייחסויות שליליות ל"מרים מגדלא שיער נשייא"[2] (קולעת – יוצרת גדילים – בשיער הנשים). בתלמוד היא מוזכרת כאשתו של פפוס בן יהודה ומסופר עליה שבגדה בבעלה עם יוסף פנדירא, ומכך נולד אותו האיש.[3] במקום אחר מסופר שמלאך המוות ביקש להמיתה. הפרשנות המקובלת היא שאותה מרים היא מרים המגדלית. יש המפריכים זיהוי זה שכן לדעתם הוא מתבסס על קריאה שגויה של המילה הארמית "מגדלא" המשמשת במשפט כחלק מתיאור מקצועה של האשה ולא כתיאור מוצאה, אך יש המפרשים את שמה של מרים בתלמוד "מרים מגדלא שיער נשייא" כשם גנאי שבנוי משמה המקורי, וכך הופיע "מגדלא (במקום מגדלנא) שיער נשייא", על שם שערה הארוך. ישנם שפירשו[4] גם את השם "מרים מגדלא שער נשייא" על שם מקום מוצאה בעיר קסרי קסרין שהייתה נקראת גם מגדל נשיא. גם בעלי התוספות במסכת חגיגה מפרשים ש"מרים מגדלא שער נשייא" הייתה "אמו של פלוני", כינוי הרומז לאותו האיש, כנראה על פי האמור בתלמוד במסכת שבת.

כלומר, לפי מסורת חז"ל מרים המגדלית היא אמו של אותו האיש ולא תלמידתו, בניגוד למסורת הנוצרית המבחינה ביניהן.

הערות שוליים

  1. ^ מרים נזכרת בשמה זה תריסר פעמים בכתבי הנצרות.
  2. ^ תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף ק"ד עמוד ב'; תלמוד בבלי, מסכת חגיגה, דף ד' עמוד ב'; תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף ס"ז עמוד א' ועוד
  3. ^ כך מופיע בתלמוד בבלי, מסכת שבת, דף ק"ד עמוד ב' בחלק שהושמט מאימת הצנזורה הנוצרית.
  4. ^ הרב יהוסף שוורץ בספרו פרי תבואה בערך קסרי קסרין. ראה באתר היברובוקס או באתר תבואות.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0