קרי לילה
קְרִי־לַיְלָה הוא פליטת זרע לא מכוונת המתרחשת בדרך כלל במהלך השינה המטמאת את האדם בטומאת קרי. חז"ל הורו שהאדם מצווה להישמר מהרהורים רעים כדי שלא יבוא לידי קרי[1]. קרי לילה עשוי להתרחש בתדירויות שונות, בתקופות שונות במהלך חיי הגבר, החל מגיל ההתבגרות. במהלך הקרי לילה נפלטים כ-500 מיליון תאים, לא תמיד מלווה הקרי ביקיצה מהשינה. קרי לילה שכיח בעיקר בגיל ההתבגרות ואצל צעירים, אך יכול להופיע בכל גיל. לפי מחקרים המבוססים על אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות ואינם נמנעים מכל מחשבה או פעולה הגורמת להם לחטא זה, התדירות יורדת מ-0.36 פעמים בשבוע בממוצע בגיל 15 ל-0.18 פעמים בגיל 40.
טומאת קרי
קרי לילה מטמא את האדם: ”וְאִישׁ כִּי־תֵצֵא מִמֶּנּוּ שִׁכְבַת־זָרַע וְרָחַץ בַּמַּיִם אֶת־כָּל־בְּשָׂרוֹ וְטָמֵא עַד־הָעָרֶב.” (ויקרא, ט"ו, ט"ז) ונדרשת טבילה במים להיטהרות מקרי: ”כִּי־יִהְיֶה בְךָ אִישׁ אֲשֶׁר לֹא־יִהְיֶה טָהוֹר מִקְּרֵה־לָיְלָה וְיָצָא אֶל־מִחוּץ לַמַּחֲנֶה לֹא יָבֹא אֶל־תּוֹךְ הַמַּחֲנֶה. וְהָיָה לִפְנוֹת־עֶרֶב יִרְחַץ בַּמָּיִם וּכְבֹא הַשֶּׁמֶשׁ יָבֹא אֶל־תּוֹךְ הַמַּחֲנֶה.” (דברים, כ"ג, י"א-י"ב) בתורה מוזכרת טומאת קרי כ"מקרה לילה" אך זה שם כולל לכל טומאת קרי בין במתכוון ובין שלא במתכוון וללא קשר לזמן וצורת יציאתה[2].
בהלכה
במקרא נזכר הקרי בנוגע להלכות טומאה בלבד[3], אך חז"ל מבארים שהוצאת זרע לבטלה היא חטא חמור במיוחד הנמשל בחומרתו לשפיכות דמים ולעבודה זרה[4]. מכיון שכך, האיש מצווה על התנהגות שתמנע מחשבות העלולות להוביל לקרי לילה[1], וכן על הרחקה ככל האפשר ממראות אסורות[5].
באגדת חז"ל
במסכת ברכות נמנה קרי לילה עם שישה "סימנים יפים לחולה"[6], עובדה שאותה מבארים המפרשים בקרי שבא באונס גמור, ללא כל מחשבה מוקדמת[7]. במסכת יבמות[8] כתוב על יעקב אבינו שהיה מיוחד בכך שלא ראה קרי מימיו ולכן אמר על ראובן בנו "ראשית אוני", במסכת אבות נכתב כי אחד מהניסים שאירעו בבית המקדש הוא ש"לא אירע קרי לכהן גדול ביום הכיפורים"[9] אם כי מסופר במסכת יומא בתלמוד הירושלמי שכהן בשם "בן אילם" החליף את הכהן הגדול שראה קרי ביום הכיפורים[10].
ראו גם
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 "תנו רבנן ונשמרת מכל דבר רע - שלא יהרהר אדם ביום ויבוא לידי טומאה בלילה" (תלמוד בבלי, מסכת עבודה זרה, דף כ' עמוד ב').
- ^ ”'מקרה לילה', אין לי אלא קרי לילה, קרי יום מנין? תלמוד לומר: 'אשר לא יהיה טהור', מכל מקום. אם כן למה נאמר מקרה לילה? אלא שדיבר הכתוב בהווה.” (ספרי, כי תצא, סימן רנה; וכן רש"י ושפתי חכמים על הפסוק).
- ^ שחלקם אינם מוגדרים כהלכה למעשה בזמן הזה. ראה טומאה וטהרה#קיום הלכות הטהרה בתולדות ישראל
- ^ תלמוד בבלי, מסכת נדה, דף י"ג עמוד א'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת עבודה זרה, דף כ' עמוד א'
- ^ "ששה דברים סימן יפה לחולה אלו הן: עטוש, זיעה, שלשול, קרי ושינה וחלום" (תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף נ"ז עמוד ב').
- ^ ראו גם בספר בעל שם טוב על התורה (פרשת תצא סימן יג), מתוך: לקוטי אמרים דף כ"ח ע"ד, אור תורה ראה.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף ע"ו עמוד א'
- ^ אבות פרק ה'
- ^ "מעשה בבן אילם מציפורין שאירע קרי לכהן גדול ביום הכפורים ונכנס בן אילם ושימש תחתיו בכהונה גדולה" תלמוד ירושלמי, מסכת יומא, פרק ה', הלכה א'
32289179קרי לילה