מעונות סטודנטים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מעונות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חדר מגורים במעונות אוניברסיטת דלאוור, ארצות הברית, 2002
מעונות סטודנטים באוניברסיטת תל אביב, 2017

מעונות סטודנטים (ובקצרה מעונות) הם מערכת של חדרי מגורים או דירות מגורים, שמוסד להשכלה גבוהה מעמיד לרשות הסטודנטים הלומדים בו, לרוב תמורת מחיר מסובסד, כדי לאפשר לסטודנטים מגורים זולים סמוך לאוניברסיטה. מרבית האוניברסיטאות במדינות המערב וכן מכללות רבות מעמידות מעונות לרשות הסטודנטים הלומדים בהן.

מבנה המעונות

מעונות סטודנטים מתקיימים בשתי צורות עיקריות:

  • בניינים ייעודיים שנבנו לשם מגורי סטודנטים (או בניינים קיימים ששופצו למטרה זו). הבניינים ממוקמים בדרך כלל בתחומי הקמפוס של המוסד האקדמי שלו הם שייכים, או במרחק קצר ממנו, על מנת להקל על תנועת הסטודנטים ביניהם לבין בנייני הלימודים.
  • דירות מגורים בנות מספר חדרי שינה באזורי מגורים אזרחיים, שניקנו או נשכרו על ידי המוסד והועמדו לרשות סטודנטים כמעונות.

בנייני המעונות הייעודיים מתקיימים במסגרת מגוון רחב מאוד של צורות וגדלים. הם מכילים מתקני מגורים למספר קטן של דיירים (כ-10-20) ועד למאות דיירים.

חדר מגורים במעונות משותף בדרך כלל לסטודנטים אחדים, אם כי קיימים גם מעונות ובהם חדר לאדם אחד בלבד. יש בו מיטות, שולחנות עבודה ורהיטים נוספים. ברוב המעונות יש חיבור בחדרי המגורים לרשת האינטרנט.

חדרי המגורים מאורגנים בצורות שונות – במסגרת אגפים או קומות המכילים מספר גדול של חדרים, או במסגרת דירות, שבהן 4-5 חדרים. חדרי השירותים והמקלחות הם משותפים לכל הדיירים בדירה או באגף ובקומה. בבנייני מעונות חדשים, שנבנו בסטנדרט גבוה יותר, יש כיום לעיתים חדרים שלהם חדרי שירותים ומקלחות בלעדיים להם או משותפים להם ולחדר אחד נוסף בלבד. לכל קומה או אגף יש בדרך כלל מטבח משותף. בדירות יש סלון ומטבח משותפים.

בנייני מעונות מכילים מתקנים ושירותים נוספים המשותפים לדייריהם – לרוב מכונות כביסה ולעיתים חדרי מחשבים, מכונות אוטומטיות לממכר מזון, חדר כושר, קפיטריה או באר.

במעונות סטודנטים יש הפרדה בין המינים בחדרי השינה. לעיתים משוכנים גברים ונשים בקומות או באגפים נפרדים, ובמוסדות מסוימים – גם בבניינים נפרדים. באנגליה יש פחות הקפדה על הפרדה בין המינים מבארצות הברית.

ברוב המוסדות קיימים גם מעונות סטודנטים המיועדים לזוגות נשואים או למשפחות עם ילדים.

עם השנים עלה והשתפר סטנדרט הבניה, הריהוט והאיבזור של מעונות בעולם המערבי.

ניהול המעונות

בניין מעונות באוניברסיטת קנט, בריטניה

כיוון שהביקוש לחדרי מעונות עולה בדרך כלל על ההיצע, מקצים המוסדות האקדמיים חדרים לסטודנטים לפי סדרי עדיפויות, למשל בהתחשב במרחק בין מקום מגוריו הקבוע של הסטודנט לבין המוסד. התשלום שמשלם סטודנט עבור המגורים מכסה מלבד עלות הלינה גם את עלות השימוש בשירותים בסיסיים כמו חשמל ומים.

ניהול המעונות מצוי בידי המוסד האקדמי. למעונות יש תקנון התנהגות, הכולל לעיתים הגבלה של השעות לפעילויות שונות במסגרת בנייני המעונות.

במוסדות מסוימים קיימת במעונות מועצת סטודנטים, המוסמכת לקבל החלטות מסוימות לגבי ניהול החיים בהם – בדרך כלל ניהול חיי החברה במקום.

למעונות יש צוות תחזוקה, האחראי לנקיון השטחים המשותפים במעונות ולתחזוקת המתקנים בהם. הסטודנטים נדרשים לדאוג לנקיון חדרי המגורים שלהם. לעיתים יש למעונות "אם בית" או "אב בית", המופקדים על ניהולם.

לעיתים גרים במעונות אנשי סגל זוטרים של האוניברסיטה או המכללה. הם משמשים כאנשי קשר עם הסטודנטים, כיועצים וגם כאוכפי המשמעת במעונות (בדרך כלל תמורת הנחה או פטור משכר דירה במעונות).

ראו גם

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22369999מעונות סטודנטים