מסמך
מסמך הוא מצג כתוב, מאויר, שקף או דקלום של מחשבה. מקור המילה באנגלית, Document נגזר מהמילה הלטינית doceō שפירושה ללמד. בעבר היה נהוג להשתמש במילה "מסמך" לציין הוכחה בכתב בתור ראייה לאמת או לעובדה כלשהי. בעידן המידע, המילה מסמך אינה מתייחסת רק למסמך כתוב או מודפס, אלא גם לקובץ מחשב שמכיל מידע כגון, טקסט, תמונות או טבלאות[1].
סוגי מסמכים
ישנים מסמכים המקוטלגים כמסווגים, פרטיים או ציבוריים. ישנם גם מסמכי טיוטה וכן מסמכי הגהה. כאשר מסמך מועתק או משוכפל הוא מכונה בתור "מקור" או מסמך מקורי.
ניתן לסווג מסמכים לרוב לפי הסוגים הבאים:
- מסמך אקדמי: כתב יד, תזה או פרסום אקדמי.
- מסמך עסקי: חשבונית, ציטוט פיננסי, הצעה עסקית, חוזה, קבלה, מסמך דין וחשבון, גיליון אלקטרוני, גיליון בטיחות חומרים, שטר מטען, דוח כספי ועוד.
- מסמך ממשלתי, חוקי או פוליטי: מסמכי התאגדות, טופס, תעודת זהות, רישיון (למשל רישיון עסק או רישיון נשק, מסמך זימון או ספר לבן.
- מסמך אומנותי: שרטוט, תרשים או תסריט.
היסטוריה
לאורך רוב ההיסטוריה, מסמכים נכתבו על גבי נייר באמצעות דיו ובכתב יד, או על ידי מדפסות או התקנים מכניים (מכונת דפוס למשל). כיום, ישנים מסמכים המצורפים זה לזה באמצעות מהדק או אטבי נייר.
המסמכים הראשונים בהיסטוריה נכתבו על פפירוסים בדיו (מימי מצרים) או על קלפים מעור חיות. היו מסמכים שנחרטו באבן כמו מסמכים שנכתבו באלפבית רוני או לוחות הברית. כמו כן היו מסמכים שהוחתמו בחרסית דוגמת מסמכים שנמצאו בשומר ובמסופוטמיה. רוב המסמכים נכרכו לספרים או שחוברו לקודקס.
בעידן המודרני מסמכים נשמרים ומוצגים על ידי הבאים:
- צג מחשב של מחשב אישי, לפטופ, או טאבלט, אליהם מחוברים לרוב מדפסות כדי ליצור עותק פיסי של המסמך.
- מחשב כף יד.
- קורא ספרים אלקטרוני.
- תצוגה אלקטרופורטית משמשת להצגה של מסמכי PDF בעיקר.
- נגן MP3.
- רדיו ומסכי טלוויזיה.
מסמכים דיגיטליים מצריכים פורמט קובץ כדי שיוכלו להישמר ולהיות מוצגים באמצעי מסוים[2][3].
ראו גם
הערות שוליים