מלקולם קר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מלקולם קר
Malcolm Kerr
ענף מדעי חקר המזרח התיכון
מקום מגורים לבנון
מקום לימודים אוניברסיטת ג'ונס הופקינס
אוניברסיטת פרינסטון
מוסדות האוניברסיטה האמריקנית בביירות

מלקולם הופר קראנגלית: Malcolm Hooper Kerr; 8 באוקטובר 193118 בינואר 1984) היה פרופסור באוניברסיטה האמריקנית בביירות, שהתמחה במזרח התיכון ובעולם הערבי. קר, אזרח אמריקאי, נולד, גדל ומת בביירות, בירת לבנון. הוא שימש נשיא האוניברסיטה האמריקאית של ביירות, עד מותו. נורה למוות בביירות בינואר 1984, אך למרות נטילת אחריות לרצח בידי איש הג'יהאד האסלאמי, המניע לרצח לא התברר.

ביוגרפיה

ראשית חייו ולימודיו

קר בילה את ילדותו בלבנון, בסביבות הקמפוס של האוניברסיטה האמריקאית של ביירות, שם לימדו הוריו במשך ארבעים שנה.[1] הוריו, אלזה רקמן וסטנלי קר, נישאו במארש, שבה נפגשו בעת שעסקו בהצלת נשים ויתומים ארמניים לאחר רצח העם הארמני. בעקבות קרב מארש, אחד מקרבות מלחמת טורקיה–צרפת, הם עברו לביירות. אביו הפך ליושב הראש של המחלקה לביוכימיה באוניברסיטה האמריקאית, ואמו הייתה דיקנית הנשים באוניברסיטה.[2] במהלך מלחמת העולם השנייה עברה המשפחה לארצות הברית, והתגוררה ליד אוניברסיטת פרינסטון בניו ג'רזי. לאחר המלחמה הם חזרו לביירות. זמן קצר לאחר מכן, מלקולם קר חזר לבדו לארצות הברית, שם סיים את לימודיו בתיכון במסצ'וסטס.

את התואר הראשון שלו עשה באוניברסיטת פרינסטון, שם הוא למד תחת הדרכתו של פרופסור פיליפ חתי, וסיים בשנת 1953. התפרצות מוקדמת של דלקת מפרקים גרמה לו לשוב ללבנון, אל משפחתו. הוא עשה תואר שני בלימודי המזרח התיכון,[3] שאותו השלים ב-1955 באוניברסיטה האמריקנית של ביירות. באוניברסיטה פגש את אשתו, אן זוויקר (Zwicker), ויחדיו גידלו ארבעה ילדים. הוא כתב את הדוקטורט שלו בוושינגטון, בבית הספר ללימודים בינלאומיים של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. את תואר הדוקטורט שלו קיבל קר בשנת 1958, על עבודה שכתב בהדרכת מג'יד ח'דורי וסר המילטון גיב.[4]

מרצה וחוקר

לאחר שסיים את הדוקטורט חזר קר ללמד באוניברסיטה האמריקנית של ביירות במשך שלוש שנים, והיה למרצה בכיר במחלקה למדע המדינה. ב-1959 פורסם ספרו הראשון, המבוסס על עבודת המאסטר שלו: "Lebanon in the Last Years of Feudalism" (לבנון בשנות הפיאודליזם האחרונות). פרופסור גוסטב פון גרונבאום גייס את קר לעבודה באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס. הוא עיכב את המעבר לקליפורניה במשך שנה כדי לעשות פוסט-דוקטורט באוניברסיטת אוקספורד ולעבוד עם פרופסור אלברט חוראני. בשנת 1962 עבר לאוניברסיטת קליפורניה בתור מרצה בכיר. הוא הפך בהמשך לפרופסור באוניברסיטה, ומונה לתפקיד ראש המחלקה למדעי המדינה ולאחר מכן לדיקן המחלקה למדעי החברה (1973–1976).

קר ובני משפחתו חזרו לעיתים קרובות לביירות, במהלך חופשות מאוניברסיטת לוס אנג'לס. בשנים 1964–1965 עבר בעקבות מענק אקדמי לקהיר, ועבד על ספרו "The Arab Cold War" (המלחמה הקרה הערבית), שפורסם בשנת 1965. בשנה הבאה הוא פרסם את "Islamic Reform" (רפורמה אסלאמית), עיבוד מחדש של עבודת הדוקטורט שלו. בשנים 1970–1971 קיבל קר מלגה לעבודה בצרפת ובצפון אפריקה ועבד על המהדורה השלישית של "The Arab Cold War". קר שימש כנשיא האגודה הצפון-אמריקאית ללימודי המזרח התיכון בשנת 1972. לאחר מכן, פרס של האגודה נקרא על שמו.[5]

מלחמת האזרחים בלבנון (1975-1990), אשר לעיתים קרובות שיבשה באופן חמור את החיים בביירות, הקשתה על קר ומשפחתו במעברם התכוף בין לבנון לארצות הברית. בהתאם לכך, בשנים 1976–1977, שב קר למצרים, ושימש כפרופסור אורח באוניברסיטה האמריקאית בקהיר. בזמן שהותו בקהיר זכה במענק מטעם קרן פורד, שבאמצעותו הקים שותפות בין מרכז פון גרונבאום שבראשותו באוניברסיטת קליפורניה לבין המרכז למחקרים אסטרטגיים של קרן אל-אהראם במצרים. הוא חזר לקהיר ב-1979, שבו הוא ערך את תוצאות המחקר המצרי-אמריקאי המשותף, שיצא בתור ספר בשם "Rich and Poor States in the Middle East" (מדינות עשירות ועניות במזרח התיכון).

נשיא האוניברסיטה האמריקאית בביירות

הנשיאות של האוניברסיטה האמריקנית של ביירות הוצעה לקר ב-1982. אף על פי שמלחמת האזרחים עוד נמשכה, המאבק האזרחי הלבנוני לשינוי במדינה היה ממוקד יותר מבעבר, מה שנתן תקווה לכך שפתרון יגיע במהרה. משפחת קר החליטה ששינויים אלו יאפשרו להם לחיות בביירות, ובשל תחושת השליחות שבדבר החליטה לשוב לעיר. מלקולם קר קיבל את המשרה, ושימש נשיא האוניברסיטה במשך עשרה חודשים. הוא מונה לנשיא בחודש מרץ, והחל לשמש רשמית בתפקיד ב-1 ביולי, אך פלישת ישראל ללבנון וכיבוש ביירות גרם לו לנהל את פעילותו ממשרדי האוניברסיטה בניו יורק. הוא הצליח לבסוף לחזור ללבנון על מנת למלא את תפקידו ממשרדי האוניברסיטה בעיר בספטמבר 1982.[6]

מותו

ב-18 בינואר 1984 נורה קר למוות על ידי שני חמושים מחוץ למשרדו. הוא היה בן 52. שנים אחר כך, מניעיהם של הרוצחים עדיין אינם ברורים. איש הג'יהאד האסלאמי לקח אחריות על הרצח.[7][8]

החדשות על מותו הפתאומי, אשר היה עוד אירוע טראגי במלחמת האזרחים, הופיעו בתקשורת ברחבי העולם.[9]

על סגנון מחקרו כתבה לימים אשתו, אן זוויקר קר:

מחקרו היה גלוי וכנה, עד שלעיתים הכניס אותו בצרות. אף על פי שפעמים רבות נחשב ל'פרו-ערבי' בכתיבתו על הסכסוך הישראלי-ערבי, הוא היה ביקורתי כלפי הערבים בדיוק כפי שהיה כלפי הישראלים. הוא דיבר את האמת כפי שהוא ראה אותה והיה מחויב למטרה של שלום ישראלי-ערבי ולבניית הבנה הדדית בין העולם הערבי לבין המערב.

[10]

חייו האישיים

לקר היו ארבעה ילדים: סוזן, ג'ון, סטיב ואנדרו. בנו סטיב הוא כדורסלן עבר ב-NBA, וכיום מאמן גולדן סטייט ווריורס.[11]

עבודותיו

  • Malcolm H. Kerr, Lebanon in the Last Years of Feudalism 1840–1868. A contemporary account by Antun Dahir Al-Aqiqi (American University of Beirut 1959)
  • Malcolm H. Kerr, The Arab Cold War. Gamel Abd al-Nasr and his Rivals, 1958–1970 (Oxford University 1965, 3d ed. 1975)
  • Malcolm H. Kerr, Islamic Reform. The political and legal theories of Muhammad 'Abduh and Rashid Ridā (Princeton University 1966)
  • Malcolm H. Kerr, The Elusive Peace in the Middle East (SUNY 1975)
  • Abraham S. Becker, Bent Hudson, & Malcolm H. Kerr, editors, Economics and Politics of the Middle East (New York: Elsevier 1975)
  • Malcolm H. Kerr and al-Sayyid Yasin, editors, Rich and Poor States in the Middle East. Egypt and the New Arab Order (Westview 1982)
  • Samir Seikaly and Ramzi Ba'labakki, editors, Quest for Understanding. Arabic and Islamic studies in honor of Malcolm H. Kerr (American University of Beirut 1991)

הערות שוליים

  1. ^ His father taught as Professor of Biochemistry at the University; his mother served as Dean of Women for a term. "Malcolm H. Kerr" at American University of Beirut
  2. ^ "The Inside Story Of Steve Kerr And His Family's Little-Known History Of Altruism In The Middle East". UPROXX (באנגלית בריטית). 2016-05-25. נבדק ב-2016-06-03.
  3. ^ Office of President AUB
  4. ^ Kerr, "Preface" to his Islamic Reform (1966).
  5. ^ MESA's Malcolm H. Kerr Dissertation Awards
  6. ^ "Malcolm H. Kerr" at American University of Beirut
  7. ^ Winslow, Charles (1996). Lebanon: War and Politics in a fragmented Society. London and New York: Routledge. p. 246.
  8. ^ At MESA: "Malcolm H. Kerr biography" by Ann Z. Kerr.
  9. ^ American University of Beirut: newsletter 1999 "Malcolm H. Kerr Biography" [cached at Google].
  10. ^ At MESA: "Malcolm H. Kerr biography" by Ann Z. Kerr
  11. ^ Farid, Farid (16 ביוני 2016). "STEVE KERR AND HIS MOTHER TALK ABOUT THE LEGACY OF HIS FATHER'S ASSASSINATION". The New Yorker. The New Yorker. נבדק ב-17 ביוני 2016. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0