מכון מנדל למנהיגות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכון מנדל למנהיגות
Mandel-institute-logo.png
מוסד חינוכי
תקופת הפעילות 1990–הווה (כ־34 שנים)

מכון מנדל למנהיגות נוסד בשנת 1990 בירושלים בידי קרן מנדל על-ידי האחים ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל מקליבלנד, אוהיו ובשיתוף עם משרד החינוך. במכון מתקיימות מגוון תוכניות לפיתוח מנהיגות, שמטרתן לתרום לשגשוגה של מדינת ישראל על כל קהילותיה.

אודות המכון

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ויו"ר קרן מנדל מורטון מנדל, בטקס הנחת אבן הפינה לבניין החדש של קרן מנדל-ישראל בירושלים, אוקטובר 2017

הרעיון המכונן של מכון מנדל למנהיגות הוא לטפח מנהיגים מונחי חזון, שיהוו סוכני שינוי המובילים ארגונים ומיזמים חינוכיים בישראל ובקהילות יהודיות בעולם. על פי רוב, המשתתפים בתכניות מכון מנדל למנהיגות מגיעים עם רקע מקצועי מגוון במגזר הציבורי, ביזמות חברתית, בארגונים ללא כוונות רווח ובצה"ל. מנהל המכון מאז 2007 הוא ד"ר אלי גוטליב.

תכניות המנהיגות של המכון

  • תכנית בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית של מכון מנדל למנהיגות נוסדה בירושלים בשנת 1991 בשיתוף עם משרד החינוך. זוהי תכנית דו-שנתית, ומטרתה לפתח ולטפח מנהיגים חינוכיים בעלי חזון והשפעה שיניעו ויובילו תהליכים לקידום החינוך בישראל. תפיסת ההכשרה של בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית מדגישה את רכיב החזון במנהיגות. חזון זה מגובש תוך העמקה ביסודות רעיוניים, תרבותיים וחברתיים, עם דגש על פיתוח זהות אישית ומקצועית ועיצוב השקפת עולם, וכן על הפן האסטרטגי של תכנון, קבלת החלטות ויישום מדיניות. רבים מבוגרי התכנית משמשים בימינו בתפקידי מפתח במסגרות חינוכיות וחברתיות שונות. בהם: הרב שמעון אדלר, ששימש ראש המנהל לחינוך דתי במשרד החינוך עד לשנת 2009, ולפני כן הקים את ישיבת חברותא ברעננה; גילה בן הר, מנכ"לית המרכז לטכנולוגיה חינוכית; דני בר גיורא, מנהל בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית ובעברו ראש מנח"י; נחום חופרי, ראש עיריית רעננה לשעבר; ד"ר מיכל חמו לוטם, מייסדת ארגון בטרם - המרכז הלאומי לבטיחות ולבריאות ילדים, ולשעבר מנכ"לית המכון למנהיגות וממשל בג'וינט; ד"ר רות קלדרון, מייסדת מכללת עלמא; פרופ' יוני מזרחי, מרצה בכיר בתחום הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה במכללת עמק יזרעאל; חנה קהת, מייסדת ארגון קולך; מוהנא פארס, מנהל אגף תכניות לאומיות מערכתיות במשרד החינוך, ועוד. עד שנת 2015 היה בית ספר למנהיגות חינוכית חלק ממכון מנדל למנהיגות, ובימינו הוא יחידה נפרדת של קרן מנדל-ישראל.
  • תכנית מנדל למנהיגות חינוכית בצה"ל נוסדה בשיתוף עם חיל החינוך והנוער בשנת 2005 במטרה לסייע לקציני צה״ל לפתח את זהותם כאנשי חינוך לובשי מדים. היא שואפת לשפר את עבודתם החינוכית על ידי הרחבת הידע, התפיסות והפרקטיקות שלהם בתחומי חינוך. התכנית מיועדת לקציני צה״ל החשים מחויבים להיבטים החינוכיים של עבודתם הצבאית. בתכנית נדונים נושאים כמו מטרות החינוך; אתגרים חינוכיים בחברה הישראלית ובצה״ל; חינוך לערכים והבניית זהות; דגמי מנהיגות חינוכית בעבר ובהווה; קשרים בין צבא, חינוך וחברה בכלל ובצה"ל בפרט. משתתפי התכנית נחשפים לרעיונות ולמעשים חינוכיים מעוררי השראה מפי אנשי רוח, חוקרים ואנשי חינוך מובילים בתחומם.
  • תכנית מנדל למנהיגות נוער מיועדת למנהיגים מקרב הסגל הבכיר של מסגרות החינוך הבלתי פורמלי בישראל (תנועות נוער, ארגוני נוער), ואורכה שנה. מטרת התכנית לגבש את זהותם החינוכית של המשתתפים ולסייע להם ליצור פלטפורמה משותפת לעיון בהיבטיו השונים של החינוך ובאתגרים הניצבים בפני הנוער כיום.
  • תכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית מיועדת לטיפוח מנהיגים בתחום התרבות היהודית, כדי שיוכלו ליצור "שפת תרבות" משותפת לשם דיון באתגרים הניצבים בימינו בפני התרבות היהודית.
  • תכניות מנדל לפיתוח מנהיגות בקהילה החרדית מיועדות לפתח ולהכשיר מנהיגות חינוכית וחברתית לכלל הציבור החרדי. התכניות פועלות משנת 2011 ומיועדות לאנשי חינוך בכירים, לראשי ארגונים חברתיים וחינוכיים, לפעילים ויזמים בתחומי החינוך, החברה והקהילה, ולמתווכים בין הקהילה החרדית לחברה הישראלית הכללית. בתכנית מסלולים נפרדים לגברים ולנשים. מנהלת התכנית היא נעמי פרל ובין חברי הסגל נמנו בעבר בצלאל כהן ומנחם בומבך שהוא בוגר התכנית בעצמו.
  • תכנית עמיתי ירושלים פעלה בשנים 1982–2011 והייתה מיועדת ליזמים חינוכיים וחברתיים הפועלים בקהילות ומוסדות יהודיים ברחבי העולם. הלימודים התקיימו בירושלים במשך שנה אחת, במהלכה התעמקו העמיתים באתגרי החינוך והעיסוק הקהילתי בעולם היהודי, עם התייחסות רחבה וביקורתית לניסיונם המקצועי הרב. רבים מבוגרי התכנית השפיעו על עיצוב החינוך היהודי בתפוצות ובישראל. בין בוגריה: יולי אדלשטיין, יושב ראש הכנסת; הרב פרופ' נריה גוטל, נשיא מכללת אורות ישראל, ועוד.
  • תכנית מנדל לדוקטורנטים מצטיינים בחינוך פעלה בשנים 2010–2014 ומטרתה הייתה לעודד ולפתח דור חדש של אקדמאים בתחום החינוך בישראל שהם בעת ובעונה אחת חוקרים מצטיינים ומנהיגים מעורבים. התכנית יועדה לקדם את העמיתים בכתיבת הדוקטורט שלהם, להעמיק את היכרותם עם שדה החינוך בישראל ולגבש את זהותם המקצועית כאנשי חינוך.

הסגל האקדמי

עם סגל מכון מנדל למנהיגות נמנים דמויות מובילות מהאקדמיה ומהשדה המקצועי, בהם: פרופ' חיים אדלר, חתן פרס ישראל; פרופ' משה הלברטל – פרופ' למחשבת ישראל ולפילוסופיה באוניברסיטה העברית וחבר האקדמיה הלאומית למדעים; פרופ' דויד דרי, מייסד בית הספר למנהל ציבורי באוניברסיטה העברית ולשעבר המדען הראשי במשרד הפנים; פרופ' ענת זוהר מבית הספר לחינוך של האוניברסיטה העברית ולשעבר יו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך; פרופ' יונתן כהן, ראש החוג לחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים, ובעבר גם פרופ' מרדכי ניסן, פרופ' אמריטוס באוניברסיטה העברית ולשעבר חבר במועצה להשכלה גבוהה. ראש תחום פיתוח פדגוגיה והנחיה במכון מנדל למנהיגות הוא ד"ר דניאל מרום.

ביקורת

על המכון נמחתה ביקורת חריפה בקרב הציבור החרדי ואנשי הימין בטענה שמדובר בזרוע של הקרן החדשה לישראל שמטרתו לשנות את פני החברה הישראלית והחרדית מבפנים[1][2].

בחודש שבט ה'תש"פ התפרסם מכתב של חברי מועצות גדולי התורה של אגודת ישראל ודגל התורה בו הם כותבים כי ”מקום זה מגמתו ותכליתו לטשטש את ההבדלה וההפרדה ולהסיר ההתבדלות בין ציבור שומרי תומ"צ לבין הרחוקים רח"ל. ופעילותו הרסנית לייצר חיבורים ולערבב אותנו החרדים עם הציבור החילוני” במכתב הם גם מזהירים שלא ללמוד במכון, וכן שמי שילך למכון הוא "פורץ גדר" ואסור למנותו לשום תפקיד ציבורי או לתת לו לדרוש בציבור[3].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מנהרות אל החרדיםהאג'נדה של מכון מנדל נחשפת - חשיפה של ארגון לביא.
  2. ^ מלחמת היהדות באקדמיה בעמוד 24 פרק "מכון מנדל למנהיגות"
  3. ^ מכתב הרבנים בשער העיתון יתד נאמן
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0