מיסופוניה
שמות נוספים | Selective Sound Sensitivity Syndrome; תסמונת רגישות קולית סלקטיבית; רגישות שמיעתית |
---|---|
תסמינים | מצוקה רגשית בהישמע קולות מסוימים |
מיסופוניה (Misophonia) או רגישות שמיעתית היא הפרעה שמיעתית המוגדרת כ'שנאה לרעש' (מיסו=שנאה, פוניה=צליל/רעש). ההפרעה היא נוירופסיכיאטרית, ומתבטאת ברגשות שליליים המגיעים עקב שמיעה של קול מסוים, הקול יכול להיות בעוצמה חלשה או חזקה. המושג נטבע לראשונה בידי מדעני המוח האמריקאים פבל ומרגרט ג'אסטרבוף.
מיסופוניה – חוסר סבילות ספציפית מאוד למגוון קולות מסוימים, במקרים רבים ההגדרה חופפת להיפראקוזיס של הקולות החלשים - קולות הלעיסה – בליעה – נשימה שתוארו לעיל. גם המיסופוניה קשורה להפרעת בקרה במערכת השמיעה המרכזית.
למרות שהחולים סובלים מסטרס ניכר, המיסופוניה לא מסווגת כהפרעה פסיכיאטרית נפרדת במדריכי האבחון הפסיכיאטריים DSM-5 (ארצות הברית) או ב-ICD-10 (אירופה), אלא מסווגת כתת-סעיף של היפראקוזיס. בשנת 2013, שלושה פסיכיאטרים מהמרכז האקדמי-רפואי באמסטרדם גיבשו אבחנה להפרעה זאת לפיה הומלץ שהיא תסווג כהפרעה פסיכיאטרית נפרדת.[דרוש מקור]
לפעמים מיסופוניה נגרמת כתוצאה של OCD או בעיות פסיכולוגיות.
תסמינים
אנשים הלוקים במיסופוניה חשים לרוב עצבנות או חרדה בעת האזנה לקולות מסוימים כגון: כחכוח בגרון, גזיזת ציפורניים, לעיסה, שתייה, צחצוח שיניים, נשימה, דיבור, התעטשות, פיהוק, הליכה, לעיסה של מסטיק, הטלת צואה, צחוק, נחירה, בליעה, הקלדה, שיעול, זמזום, שריקה, חריטה של סרגל או סכו"ם במשטח, שירה, חזרה של אותו הצליל מספר פעמים, מתיחת שריר ועוד. חלק מהלוקים בתסמונת מפתחים עצבנות או חרדה רק אם הקולות נגרמים בידי אחרים ולא בידיהם עצמם.
מאחר שהצלילים מעוררים תגובת חרדה או סטרס, מופיעים סימפטומים של תגובת הילחם או ברח כגון: מתח שרירים, ריור, חוסר אונים וקצב לב מואץ. חלקם אפילו מושפעים מגירויים חזותיים. ההפרעה מאופיינת גם בחרדה שיוצרת התנהגות נמנעת - מה שעלול להוביל לירידה בסוציאליזצייה.
טיפול
הטיפול במיסופוניה כמו גם ברגישות יתר לרעש בכללותה, היפראקוזיס, הוא על ידי TRT (אנ') או טיפול CBT. אמנם קיים מספר מוגבל של מאמרים וסקירות ספרות על הטיפול במיסופוניה מאחר שהיא תת-סעיף קטן יחסית של ההיפראקוזיס, אולם ישנם מספיק נתונים מבוקרים על TRT והיפראקוזיס או CBT והיפראקוזיס. חלק מהטיפול יכול להיות על ידי הוספת צליל חיצוני - על ידי מחולל קול חיצוני, בדומה לטיפול בטנטון או בהיפראקוזיס.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- יאיר ניצני כותב על מיסופוניה [1]
- כתבה על מיסופוניה באתר סלונה [2]
- מיכל יפה על מיסופוניה באתר סלונה [3]
- מידע על רגישות שמיעתית באתר אקטואליק [4]
- מיסופוניה באתר מכון דוידסון [5]
- מעיין גוטנמכר, מיסופוניה: סבלה מתסמונת נדירה שגרמה לה לשמוע הכל והתאבדה, באתר מאקו, 22 בנובמבר 2016
- באתר מיסופניה ישראל [6]
- מהי מיסופוניה ואיך ניתן לטפל בה? באתר על הספה [7]
- טיפול CBT למיסופוניה, מכון פסגות נוסד ב-1989
https://psagot.com/misophonia/
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
37274792מיסופוניה