מונרו (מטבע מבוזר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוֹנֶרוֹ
Monero
לוגו של מוֹנֶרוֹ
לוגו של מוֹנֶרוֹ
משתמשים שימוש גלובלי חופשי, אינו נתון להגבלה על ידי חוקים מקומיים.
סמל ɱ או XMR
ISO 4217 XMR

מוֹנֶרוֹ אנגלית: Monero, קוד: XMR, סימול: ɱ), הוא מטבע מבוזר ממוחשב מבוסס קוד פתוח, שנוצר באפריל 2014. הוא מתמקד בפרטיות, ביזור וסילומיות, ופועל על מערכות ההפעלה Windows, macOS, Linux, Android ו FreeBSD.[1] מונרו משתמש בספר חשבונות ציבורי לרישום עסקאות בזמן שיחידות חדשות נוצרות בתהליך שנקרא כרייה. הארכיטקטורה של מונרו נועדה לשפר מטבעות ממוחשבים שקדמו לו על ידי טשטוש זהות השולח, הנמען והסכום של כל עסקה שנעשית, וכן שואף להפוך את תהליך הכרייה לשוויוני יותר.[2]

היסטוריה

המטבע מונרו פותח בשנת 2014 כפיצול מהמטבע Bytecoin, והוא נקרא במקור BitMonero, הֶלְחֵם של ביט (כמו ביטקוין) ומוֹנֶרוֹ ("מַטְבֵּעַ" בשפת אספרנטו — הטעמה מלעילית). מונרו היה אחד מהמטבעות הדיגיטליים הראשונים שהשתמשו בפרוטוקול CryptoNote, בניגוד למטבעות אחרים שהם נגזרות של ביטקוין.

בשנת 2016 המטבע חווה גידול משמעותי בביקוש ובהיקף העסקאות, בין היתר בעקבות אימוצו על ידי שניים מהאתרים המובילים ברשת האפלה, Oasis ו-AlphaBay.

בינואר 2017 הודקה עוד יותר הפרטיות של המטבע עם האימוץ של האלגוריתם Confidential Transactions שפותח על ידי גרגורי מקסוול, המפתח של Bitcoin Core. ֵ

תוכנת הלקוח (המשתמש)

התוכנה הרשמית של מונרו רצה רק על מחשב ומפותחת ב- https://github.com/monero-project/monero

קיימות 2 גרסאות של התוכנה ששתיהן שמישות: גרסה עם גרפיקה וגרסה שמשתמשים בה בשורת הפקודה.

קיימים עשרות אפליקציות לסמארטפונים שיכולות לשלוח ולקבל מונרו כמו הפרויקט הרשמי שקיים למחשב אבל יש סיבה שאין תוכנה רשמית של מונרו לטלפון. ההבדל הוא שאפליקציות כאלה מתחברות לשרת צד-שלישי וצריך לסמוך עליהן, לעומת זאת התוכנה הרשמית מתחברת לשאר משתמשי מונרו ישירות בקשר ישיר לכתובות ה- IP שלהם שזו הדרך הבטיחותית והרשמית ביותר להשתמש במונרו.

צילום מסך של גרסת הגרפיקה של התוכנה הרשמית 0.17.2.2 משנת 2021 ב- Ubuntu. התוכנה קומפלה מקוד המקוד בפרויקט ה- GitHub של הגרסה הגרפית של מונרו על פי ההוראות שם https://github.com/monero-project/monero-gui

התוכנה הרשמית של מונרו מורידה כברירת מחדל את כל הבלוקצ'יין של מונרו על המחשב של המשתמש וצריך בשביל זה 106 ג'יגה בייט פנויים (המספר עולה כל הזמן) של אחסון SSD, כי דיסק קשיח HDD לא יכול לעמוד בקצב הסנכרון כדי להישאר מעודכן בזמן אמת עם הבלוקצ'יין. אפילו עם SSD הסנכרון עלול לקחת ימים עד שבועות. צריך גם לפחות 3 ג'יגה בייט של RAM פנוי בשביל תהליך הסנכרון. בנוסף, יש אפשרות להתחבר לשרת רחוק (Remote node) בעזרת התוכנה הרשמית למחשב במקום הסינכרון עם הבלוקצ'יין.

התוכנה מפותחת במודל של קוד פתוח ב- GitHub על ידי קבוצת מפתחים במודל היררכי ודמוקרטי. קבוצת המפתחים נוטה לשנות ולשדרג את קוד המקור בצורה שלרוב לא מהווה פיצול מלא, אבל מידי חצי שנה עד כמה שנים מפתחים אלה מוציאים לאור גרסה חדשה שמשנה את מונרו מבחינה מהותית. שדרוג שהוא פיצול מלא הוא לא-תואם עם הגרסה הקודמת. משתמשים צריכים לשדרג את התוכנה באופן מודע. במקרה שבו משתמשים רבים לא משדרגים את התוכנה, נוצרים 2 גרסאות בלתי-תואמות של המטבע. בכל שדרוג, המפתחים של מונרו מגדירים בקוד המקור תאריך מסוים שבו השדרוג יתרחש. עד הזמן הזה, הגרסה החדשה של התוכנה תואמת לגרסה הקודמת. בעת שדרוג, מטבעות ישנים קיימים אוטומטית בגרסה החדשה של מונרו גם אם בעל המטבעות לא משדרג את התוכנה.

במקרה שבו משתמשי מונרו מפסיקים לסמוך על המפתחים של מונרו, הם יכולים לסרב שדרוג בכך שהם לא מתקינים אקטיבית את הגרסה החדשה. אם רוב המשתמשים מסכימים שהגרסה הישנה של הפיצול המלא היא הגרסה האמיתית אז השדרוג למעשה יתבטל, או שייווצרו 2 מטבעות שונים (הישן והחדש).

תוכנת לקוח מונרו
Monero Client
מונרו על UBUNTU 17.10 עם חיבור מרחוק
מונרו על UBUNTU 17.10 עם חיבור מרחוק
מערכת הפעלה Windows, ‏Linux, ‏macOS, ‏FreeBSD‏ (CLI בלבד), DragonflyBSD‏ (CLI בלבד)
נכתבה בשפות ++C,‏ C
סוג רישיון רישיון BSD

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מונרו בוויקישיתוף

. בדיקת מחירי המונרו באתרים הבאים: אתר 1, אתר 2, אתר 3

הערות שוליים

  1. ^ "Downloads page in the official website" (באנגלית אמריקאית). 31 בדצמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "What to Know Before Trading Monero - CoinDesk". CoinDesk (באנגלית אמריקאית). 2017-05-28. נבדק ב-2017-11-22.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מונרו (מטבע מבוזר)37098066Q19893485