רשת אפלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הרשת האפלה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רשת אפלהאנגלית: darknet) היא סוג רשת בתחום תקשורת נתונים מסוג רשת תכסית (overlay network), רשת שמתקיימת על פני תשתית האינטרנט אליה ניתן לגשת רק באמצעות תוכנה, הגדרה או אישור ספציפיים לרשת, לרוב על ידי שימוש בפרוטוקולי תקשורת נתונים חריגים ופורטים לא-תקניים. ישנם שני סוגים נפוצים של רשת אפלה, האחד הוא רשת עמית לעמית לשיתוף קבצים, אשר בה נעשים הקישורים אך ורק בין עמיתים נאמנים (לעיתים נקראת friend to friend או F2F) והשני הוא רשתות פרטיוּת אנונימיות כדוגמת רשת השירותים הנסתרים של Tor. בגלל אופיו האנונימי של הסוג השני, רשתות פרטיות אלו הן מוקד לתקשורת של קבוצות פוליטיות מחתרתיות, של מדליפי מידע ושל עברייני מחשב. בעשור הראשון של המאה ה-21 התקיימה עלייה עקבית במספר רשתות הדארקנט. נכון לשנת 2010, קיימות אלפי רשתות מסוג זה[1].

המונח Clearnet ("רשת שקופה") הוא המונח ההופכי לדארקנט ומתאר את התוכן האינטרנטי אליו ניתן לגשת באמצעות פרוטוקולי תקשורת סטנדרטיים.

היסטוריה

המונח "דארקנט" נטבע לראשונה בשנות ה-70 כדי לתאר רשתות מחשבים שהיו נפרדות ומבודדות, מטעמי ביטחון, מרשת ARPANET (אשר התפתחה ברבות הימים לאינטרנט). רשתות דארקנט היו יכולות לקבל מידע מרשת ARPANET אולם היו להן כתובות שלא הופיעו ברשימות הרשת ולא הגיבו לשאילתות, כולל שאילתות פינג, ממחשבים מחוץ לרשת.

המונח זכה לפופולריות בעקבות פרסום מאמר משנת 2002, אותו כתבו ארבעה חוקרים עובדי מיקרוסופט, בשם "הדארקנט ועתיד הפצת תוכן" (באנגלית: The Darknet and the Future of Content Distribution)[2]. במאמר טענו הכותבים כי רעיון הדארקנט מבוסס על שלוש הנחות:

  1. כל אובייקט המופץ יהיה זמין רק לשבריר מן המשתמשים בצורה המאפשרת העתקה.
  2. משתמשים יעתיקו אובייקטים אם הדבר אפשרי ומעניין.
  3. משתמשים מחוברים בערוצי פס רחב.

טענת המחברים היא כי רשתות דארקנט הן רשתות הפצה העולות מהפצת אובייקטים בדרך המתוארת בהנחה מס' 1 והפצת אותם אובייקטים בהתאם להנחות 2 ו-3.

חוקרי מיקרוסופט טענו כי נוכחות רשתות אפלות היא הגורם העיקרי שמונע את פיתוחן של טכנולוגיות ניהול זכויות דיגיטלי ישימות. מאז התרחב מאוד השימוש במונח "דארקנט", ובתחילת העשור השני של המאה ה-21 הוא שגור אף באמצעי תקשורת ההמונים. דיונים על רשתות דארקנט נערכים בתחומים רבים של אבטחת מערכות מידע, בשל מאפייני חלק מן המשתמשים ברשתות דארקנט. חלק מן הפרסומים ברשתות דארקנט נעשים ממניעים פוליטיים, בעוד פרסומים אחרים הם ממניעים פליליים. אחד השימושים ברשתות דארקנט הוא לצורך הפצת חומרים המוגנים בזכויות יוצרים.

כפי שגורס ד״ר לב טופור, חוקר סייבר שמאמריו בתחום זכו במגוון פרסים, הרשת האפלה אמנם פותחה על ידי הצי האמריקאי לצרכני מודיעין אך כעת היא משמשת למגוון פעולות אחרות שחלקן אף מועיל מאד לאנושות כולה. למשל, מדליפים ופעילי זכויות אדם עוקפים צנזורה רשתית בכך שהם גולשים בצורה פרטית ואנונימית (כמעט לחלוטין). בארצות כמו איראן, צפון קוראיה, טורקיה, ירדן, ועוד רבות אחרות יש צנזורה ולעיתים נקודת גישה שונה, למשל VPN, אינה מספיקה לעקוף צנזורת DNS או צנזורת IP. למשל, אחד מהמקרים המפורסמים קרה בירדן בשנת 2013 כאשר הירדנים חסמו 291 אתרי אינטרנט שלא עלו ברוח השלטון. אזרחים ירדנים רבים בחרו להשתמש ב-VPN או ברשת האפלה, למשל ב-TOR, בשביל לעקוף את הצנזורה. ארגון (WeFC (We Fight Cencorship הדליף זאת לרשת הרגילה ולרשת האפלה כדי לידע את האזרחים הירדנים.

רשתות וגישה אליהן

כל הרשתות האפלות דורשות התקנה של תוכנה מסוימת או שינוי מסוים בהגדרות הרשת כדי להתחבר אליהן, כך לדוגמה רשת Tor דורשת דפדפן Tor כדי להתחבר אליה או חיבור דרך שרת פרוקסי שמתפקד בצורה דומה.

רשתות אפלות פעילות

קובץ:Uncensored Hidden Wiki.jpg
צילום מסך של אתר ברשת אפלה

ראו גם

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רשת אפלה בוויקישיתוף

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Xiaowei C, Xiaowen C, Jiangchuan L. Unveiling Popularity of BitTorrent Darknets. IEEE 2010.
  2. ^ Biddle P, England P, Peinado M, and Willman B. The Darknet and the Future of Content Distribution. Proc. ACM Workshop Digital Rights Management 2002
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26012561רשת אפלה