מוזיאון אזור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוזיאון אזור
נרות שמן איסלמים מהמאה ה-7 לספירה ואילך- תקופת הכיבוש הערבי
נרות שמן איסלמים מהמאה ה-7 לספירה ואילך- תקופת הכיבוש הערבי
מידע כללי
סוג מוזיאון לארכאולוגיה

מוזיאון אזור הוא מוזיאון ארכאולוגי שהוקם בשנת 1972 על ידי יריב שפירא. המוזיאון מציג מייצגים שנמצאו בסביבה בה יושבת היום המועצה המקומית אזור. בין המייצגים מתקופות שונות (מתקופת האבן ועד התקופה העות'מאנית): כדי חרס, כלי חרס שונים, קשתות, כלי צור, גלוסקמאות, מטבעות, גרזנים, מחרשות ועוד מייצגים רבים.

היסטוריה

יריב שפירא, שהיה ארכאולוג שהתעניין בהיסטוריה ובארכאולוגיה של היישוב אזור, החליט שעליו לאסוף את הממצאים שנמצאו באזור ולרכז אותם למוזיאון אחד שיציג אותם וילמד את ההיסטוריה של המקום. המוזיאון הוקם בתוך דירה פרטית ברחוב שפינוזה 6 ביישוב. ב-10.10.2019 נחנך המוזיאון המחודש במרומי אתר המצודה במבנה עתיק שחודש במיוחד לטובת הממצאים הייחודים שהוצגו במוזיאון הישן ואליהם הצטרפו מיצגים נוספים במסגרת שת"פ של משרד התיירות ורשות העתיקות עם המועצה המקומית.[1]

פריטי התצוגה במוזיאון אינם משתנים למרות שהתגלו פריטים נוספים ומרשימים יותר במהלך שנות קיומו של המוזיאון. פריטים אלו הועברו בין היתר למוזיאון ישראל ירושלים כדי שיוצגו בפני קהל רחב יותר. המוזיאון מציע תוכניות מיוחדות לתלמידי בתי הספר. אופן הפעילות במוזיאון ואופי התצוגה מאפשרים מחקר ולימוד פעילים, בשיטות של התבוננות, יצירה והתנסות חווייתית. המועצה המקומית אחראית על המוזיאון והפעלתו. המוזיאון מחולק לכמה חלקים שאין ביניהם הפרדה ובכל חלק מוצגים ממצאים מתקופות שונות. כל מיצגי המוזיאון שייכים לרשות העתיקות והמוזיאון עצמו שייך למועצה המקומית אזור.[2]

המייצגים ומקורם

מוזיאון אזור מציג ממצאים ארכאולוגיים שנמצאו באזור ובסביבה מתקופות שונות: תקופת האבן, התקופה הכלקוליתית, תקופת הברונזה, התקופה הפרסית, התקופה ההלניסטית, התקופה הרומית, התקופה הביזנטית, התקופה הערבית, התקופה הצלבנית והתקופה העות'מאנית.

רשימת מיצגים שנמצאו לפי תקופה

  • תקופת האבן (התקופה הפלאוליתית): מייצגים שנמצאו מאותה תקופה כוללים בעיקר חלוקי צור שעובדו ככלי חיתוך וככלי עיבוד עורות או עץ. נוסף על כך מוזיאון אזור שיחזר קשת פשוטה ובה חץ שחודו עשוי מאבן צור שהופיעה לראשונה בתקופה זו.
  • התקופה הכלקוליתית: המוזיאון מציג מתקופה זו גלוסקמאות שהם ארונות חרס לליקוט עצמות. דבר זה מתלווה לקבר ענק של אדם כלקוליתי חשוב מאוד. קבר זה מוכר בתור תל אזור וזו בעצם גבעה מלאכותית עשויה עפר ובמרכזה הקבר. גבעה זו נמצאת על יד מוזיאון אזור.
  • תקופת הברונזה (הקדומה והתיכונה): מייצגים שנמצאו מאותה תקופה כוללים בעיקר כלי חרס שונים שנוצרו על ידי האוכלוסייה השמית (ייתכן כי אלה בני ישראל החוזרים ממצרים). כלי חרס אלה מעידים על קיומה של עיר גדולה מוקפת חומה בשטחה של אזור היום ולכן חשיבותם רבה.
  • התקופה הרומית: מתקופה זו המוזיאון מציג כדי חרס רבים.
  • התקופה הביזנטית: מתקופה זו המוזיאון מציג להב מחרשה ומטבעות ביזנטיים.
  • הכיבוש הערבי: מתקופה זו נמצאו נרות חרס ערביים קדומים שממשיכים את המסורת הביזנטית. נרות אלו הובערו באמצעות שמן זית. נוסף על כך נמצאו כלי מלחמה מוסלמיים ששימשו אותם בקרבות שנערכו בזמן מסעות הצלב מול הצלבנים.
  • התקופה הצלבנית: מתקופה זו מוצגים כדי חרס גדולים וכלי חרס נוספים.

מרבית המייצגים נמצאו בחפירות לצורך בניית יסודות לבניינים חדשים ביישוב ומחפירות ארכאולוגיות במקום.[3]

גלריית תמונות

ראו גם

לקריאה נוספת

  • ההיסטוריה והארכאולוגיה של אזור, נורית האוזן, מועצה מקומית אזור, 1992- חוברת מוזיאון אזור.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוזיאון אזור בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מוזיאון אזור המחודש
  2. ^ מוזיאון אזור, באתר אזור אתר עם שורשים (ארכיון)
  3. ^ נורית האוזן, ההיסטוריה והארכאולוגיה של אזור, המועצה המקומית אזור, 1992
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מוזיאון אזור31752038Q24248411