מדרסה (עמותה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדרסה
לוגו עמותת מדרסה
לוגו עמותת מדרסה
פעילות קידום לימודי ערבית מדוברת ותקשורת בין החברה היהודית והערבית בישראל
התאגדות עמותה
תחום שינוי חברתי, חינוך, השכלה והכשרה מקצועית
מדינה ישראל
מייסדים גילעד סוויט ודניאל דותן
מנכ"ל דניאל דותן
אנשי מפתח גילעד סוויט, דניאל דותן, מיכל רוזן, יניב גרשון, אופיר לוגסי, לואיז דרורי, שחף ברקאי, תמר טלמור לבקוביץ', רע'ד עזאם, סונדוס אלחות, ריהאם איברהים
תקופת הפעילות 2015–הווה (כ־10 שנים)
אתר מדרסה

מדרסהערבית: مدرسة מַדְרַסַה, "בית ספר") או מדרסה - לומדים לתקשר הוא ארגון חברתי, חינוכי וטכנולוגי בישראל ועמותה ללא מטרות רווח שעוסקת בלימוד ערבית מדוברת בחינם במטרה לקדם תקשורת בין החברה היהודית והערבית בישראל.

הלמידה במדרסה נעשית דרך קורסים מקוונים חינמיים באתר מדרסה, תכנים ופעילויות ברשתות החברתיות וביוטיוב, הסכתים בפלטפורמות השמע ספוטיפיי וסאונדקלאוד וקורסים פרונטליים בארגונים ברחבי הארץ.

כיום, לומדים במדרסה מעל למאה אלף תלמידים ברחבי הארץ, ומאות אנשים מתנדבים ותומכים בפעילות העמותה.

הקמת הארגון

את הרעיון להקים את מדרסה הגה גילעד סוויט, המייסד והמנהל המקצועי של העמותה, בשנת 2014. במשך שנותיו בבית הספר, במהלך השירות הצבאי ובלימודים הגבוהים באוניברסיטה, למד וחקר סוויט את השפה הערבית אך לפי טענתו, לא ניתנה לו הזדמנות ללמוד בהיקף ובצורה שתאפשר לו לתקשר עם הסביבה.

לאחר השחרור מהשירות הצבאי הוא החל ללמוד את השפה מחדש באופן עצמאי, ההנאה הגדולה מהיכולת לשוחח בערבית הובילה אותו לרעיון לשתף את הידע שלו. סוויט התחיל ללמד ערבית בבית, ואחרי הרבה פניות ובקשות, החליט להעלות את השיעורים לאינטרנט[1].

בשלב ראשון מדרסה פעלה דרך ערוץ יוטיוב עם סרטונים ללימוד ערבית בהוראת סוויט, ובהמשך נפתח גם דף פייסבוק ואתר רשמי. הסרטונים צברו אלפי צפיות והפכו פופולראים בקרב לומדי ערבית. בשלב זה, לסוויט הצטרף דניאל דותן, מנכ"ל העמותה כיום, שהכיר אותו דרך חבר משותף והחליט לעזור בהקמת האתר, עמוד הפייסבוק ובהמשך גם בהקמה הרשמית של העמותה[2].

מעבר לקורסים בפלטפורמה מקוונת

בשנת 2017 החליטו צוות מדרסה להפוך את שיעורי הערבית ביוטיוב לקורסים מלאים ללמידה עצמאית על פלטפורמה מקוונת ומתקדמת. לשם כך, מדרסה יצאה בקמפיין גיוס המונים באתר הדסטארט שהצליח לגייס מעל 170,000 שקלים ממעל 1000 תומכים[3].

הקורסים המקוונים של מדרסה הוקמו על פלטפורמת Open edX שפותחה על ידי בוגרי MIT ומאפשרת למידה מקוונת מרובת משתתפים. המעבר אפשר בנייה של קהילה לומדת שהלכה וגדלה עם השנים והגיעה כיום למעל מאה אלף לומדים.

בשנת 2018 קורס המתחילים של מדרסה נכנס לפלטפורמה הממשלתית של קמפוס IL של המשרד לשיוון חברתי והמועצה להשכלה גבוהה. בנובמבר 2019 מדרסה השיקה קורס נוסף ברמת ״ממשיכים״ על פלטפורמת הלמידה המקוונת, ובדצמבר 2020 הושק קורס הכתב הערבי על אותה פלטפורמה. נכון לאוגוסט 2022, כמאה אלף לומדים רשומים לקורסים המקוונים של מדרסה ולקורס על פלטפורמת קמפוס IL.

בנוסף, כארבעים וחמש אלף אנשים עוקבים אחרי הפעילות של מדרסה ברשתות, מעל שמונה עשר אלף לומדים דרך קבוצת התרגול בפייסבוק ומעל שבעת אלפים לומדים דרך ערוצי הוואטסאפ והטלגרם של מדרסה.

פעילות בתקופת מגפת הקורונה

במהלך תקופת מגפת הקורונה בישראל הארגון הפעיל קמפיינים ופעילויות למידה מקוונות המוניות במטרה לעודד למידת ערבית במהלך תקופת הסגרים. בשנים עשר למרץ, 2020, עם תחילתו של הסגר הראשון מדרסה השיקה קמפיין למידה המוני וחינמי לערבית מדוברת מהבית שנקרא ״לומדים ערבית בבידוד״[4].

הקמפיין ארבע עשר ימים רצופים של למידה מודרכת בפלטפורמה המקוונות ושיעורים חיים ברשתות החברתיות. הקמפיין כלל בסך הכל שלושה מחזורי למידה בהם השתתפו כ-8,000 לומדים. במהלך שנת 2020 הארגון צמח באופן משמעותי ודיווח על עליה של כעשרת אלפים רשומים חדשים לקורסים בהשוואה למרץ של השנה הקודמת.

קמפיינים חברתיים, אירועי שיא ושיתופי פעולה

החל משנת 2019 מדרסה הקימה ולקחה חלק במספר קמפיינים חברתיים במטרה להנגיש את לימודי הערבית המדוברת לקבוצות שונות בישראל.

  • קמפיין ערבית מדוברת לצוותים רפואיים - במרץ, 2020 יצאה לקמפיין גיוס לטובת הקמת קורס ערבית מדוברת מיוחד לצוותי רפואה. במסגרת הקמפיין התקיימו פעילויות חברתיות שונות, כגון חלוקת שיחונים בערבית מדוברת בבתי חולים, סרטונים להעלאת המודעות לחשיבות ידיעת הערבית בקרב צוותים רפואיים, ושיעורים מקוונים חינמיים עבור צוותי רפואה. במאי של אותה שנה, עלה לאוויר קורס הערבית של מדרסה עבור צוותים רפואיים, לפלטפורמה של מדרסה ולפלטפורמת קמפוס IL. כיום רשומים לקורס בשתי הפלטפורמות קרוב לעשרת אלפים לומדים. בשנת 2021 הקורס נכנס לרשימת קורסי הבחירה בלימודים הקדם-קליניים בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
  • פרויקט "מדברים ערבית" - בפברואר 2020 מדרסה החלה שיתוף פעולה עם התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות ותוכנית פר"ח, בפרויקט ״מדברים ערבית״[5]. במסגרתו מלגאים סטודנטים דוברי ערבית שפת אם עוברים הכשרה פדגוגית מטעם מדרסה ומלמדים ערבית מדוברת על בסיס הקורס המקוון של מדרסה בעשרות קמפוסים ברחבי הארץ.


  • ערבית מדוברת לעובדי מדינה - בינואר 2021 מדרסה יצאה לקמפיין גיוס המונים עבור הקמת קורס ערבית מדוברת מקוון לעובדי מדינה. הקורס נועד לאפשר לעובדים דוברי עברית במשרדים כגון משרד התחבורה, ביטוח לאומי, רשות האוכלוסין, מס הכנסה ובמשרדי ממשלה נוספים להנגיש לדוברי ערבית את השירותים הממשלתיים המוענקים במשרדים.
  • שיתוף פעולה עם עמותת כוכבי המדבר - בינואר 2021, מדרסה גם החלה שיתוף פעולה עם עמותת כוכבי המדבר שמפעילה מספר תוכניות מנהיגות לקידום צעירים באוכלוסייה הבדואית בנגב. במסגרת שיתוף הפעולה מלגאים של ״כוכבי המדבר״ עוברים הכשרה פדגוגית ומקיימים שיחות תרגול בערבית מדוברת דרך תוכנת זום עם לומדים מקהילת מדרסה.
  • קמפיין "ערבית עכשיו" עם עמותת סיכוי - במאי 2021, בצל ובהשפעת המהומות בישראל מדרסה יצאה לקמפיין משותף עם עמותת סיכוי-אופוק לשוויון ושותפות, בשם #ערבית_עכשיו, שהוביל דרישה המונית ממשרד החינוך לחזק ולהרחיב את לימודי הערבית המדוברת בבתי הספר[6]. במסגרת הקמפיין פורסמו עשרות סרטונים ברשתות החברתיות, ביניהם סרטונים אישיים שצילמו ידוענים כגון קובי אוז, יניב ביטון, דאנה איבגי, ששון ואדם גבאי ואסתי זקהיים שהשתתפו בקריאה לחזק את לימודי הערבית המדוברת בישראל. עד סיום הקמפיין נשלחו כ-7500 מיילים למשרד החינוך על ידי הקהילה.
  • שיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה - בדצמבר 2021 מדרסה חברה למשרד להגנת הסביבה במהלך להנגשת התכנים של המשרד לערבית, ובפרסומים משותפים[7] שקשורים לשמירה על הסביבה.
  • זכייה בפרס זוסמן-ג'וינט - בדצמבר 2021 זכו צוות מדרסה גילעד סוויט מייסד הארגון, דניאל דותן מנכ״ל הארגון ומיכל רוזן, מנהלת הדיגיטל של הארגון, בפרס זוסמן-ג'וינט למצוינות חברתית[8]
  • פרויקט "אהלן" - בנובמבר 2021 יצא לדרך פרויקט ״אהלן״ בשיתוף עם תוכנית ״מנהלים ביחד״ של מנהל חינוך ירושלים, משרד החינוך, המטה לחינוך אזרחי וחיים משותפים, מחוז ירושלים במשרד החינוך וצוות חינוך אזרחי וחיים משותפים במט"ח[9]. במסגרת הפרויקט מדרסה הכשירה סטודנטים וסטודנטיות ממזרח ירושלים שהחלו ללמד ערבית מדוברת בעשרות בתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים בירושלים, על פי תוכנית לימודים שיצרה ״מדרסה״. ביולי 2022 מדרסה יצאה לקמפיין גיוס לטובת הקמת סביבת למידה מקוונת בערבית לילדים בגיל הרך שנועדה לאפשר הקנייה מוקדמת של הערבית ומפגש חווייתי ואותנטי עם התרבות הערבית לילדים החל מגיל שלוש. סביבת הלמידה מתוכננת לכלול משחקים אינטראקטיביים, סיפורים מוקלטים, סצנות מומחזות, שיעורים קצרים ושירים.


  • שיתופי פעולה טכנולוגיים - למדרסה שיתופה פעולה נוספים עם IBM[10] והטכניון[11] שכוללים פיתוחים טכנולוגיים של רכיבי למידה לקורסים ופיתוח אפליקצית מדרסה ללימודי ערבית בחינם.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מדרסה (עמותה)35756800Q113513707