מארי בואבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מארי בואבה
Marie Boivin
לידה 19 באפריל 1773
פטירה 16 במאי 1841 (בגיל 68)
מדינה צרפת
עיסוק מיילדת, ממציאה, סופרת

מארי-אן ויקטורי גיליאן בואבה (9 באפריל 1773 - 16 במאי 1841) הייתה מיילדת צרפתיה, ממציאה וסופרת מיילדות. יש הסוברים שבובאה היא אחת הנשים החשובות ביותר בעולם הרפואה במאה ה-19 [דרוש מקור]. בובאה המציאה מכשיר חדש למדידת האגן הנשי, וכן את הספקולום הוגניאלי (אנ').[1] הספרים שכתבה תורגמו לשפות שונות והיו בשימוש במשך 150 שנה.

רקע

מארי-אן ויקטורי גיליאן בואבה נולדה בשנת 1773 בוורסאי. היא חונכה על ידי נזירות אחיות במנזר באטאמפס, שם כישוריה משכו את תשומת ליבה של אליזבת מצרפת, אחותו של לואי השישה עשר. כשהמנזר נהרס במהלך המהפכה הצרפתית, היא למדה במשך 3 שנים אנטומיה ויילוד.

לימודי הרפואה שלה נקטעו כשהיא נישאה לפקיד ממשלתי, לואיס בובאה, ב-1797. לואיס בובאה נפטר זמן קצר לאחר מכן, כאשר הוא משאיר אותה ואת ילדתה בקשיים כלכליים. לאחר מכן, היא הייתה למיילדת בבית חולים מקומי, וב-1801 היא הפכה לממונה עליו. בתפקיד זה היא שכנעה את ז'אן אנטוני צ'אפטל (אנ') לפתוח בית ספר מיוחד ליילוד. מארי בובאה המשיכה ללמוד בתחום הרפואה והפכה לתלמידה, עוזרת וחברה של מארי-לואיס לאשאפל (אנ') בפריז. מארי בובאה קיבלה את הדיפלומה שלה ב-1800, ולאחר מכן נשארה בוורסאי.

קריירה

לאחר שנפטר בעלה, היא חזרה לפריז כדי לסייע ללאשאפל. בזמן זה, מארי בובאה פתחה מערכת יחסים קרובה עם ד"ר פרנסוואה שאוסייר. עקב קנאה מקצועית מהקולגה שלה ומחברתה לאשאפל, מארי בובאה התפטרה מתפקידה ב-1811, והיא דחתה את ההצעה לקבל את תפקידה של לאשאפל לאחר שנפטרה ב-1822. היא קיבלה תפקיד בשכר נמוך בבית חולים לנשים בפריז. בשנים הבאות, היא שירתה כמנהלת, וסגן מנהלת בכמה בתי חולים, וכן הייתה חברה בכמה אגודות רפואיות. היא פרסמה מספר מאמרים וספרים, וספרה "Mémorial de l'art des accouchements" עבר מספר מהדורות ואף הפך לספר לימוד.

תרומה

מארי בובאה המציאה מד-אגן וספקולום וגינלי ששימשו להרחבת הווגינה ובדיקת צוואר הרחם. המצאתה סייעה לא רק למטופלותיה, אלא גם לרופאים. היא הייתה בין הראשונים שהשתמשו בסטטוסקופ על מנת להקשיב ללבם של עוברים.

בנוסף, היא ידועה בתור מי שגילתה על סיבות לסוגים שונים של דימומים, על גורמים להפלות ומחלות של השליה והרחם. הוצהר עליה שהיא "ביצעה טיפולים כירוגיים שבמדינות אחרות ניתנו לביצוע על ידי גברים בלבד". מארי בובאה הייתה גם מבין המנתחות הראשונות שקטעו את צוואר הרחם בשל גידול סרטני. מאחר שמארי בובאה הייתה מנתחת גניקולוגית חדשנית ומוכשרת, אוניברסיטאות גרמניות נפתחו בזכותה לרעיון של נשים שהופכות למוצלחות בתחום הניתוחים הגניקולוגיים.

בין 1812 ל-1813 למארי בובאה היו פרסומים ומאמרים רבים- הן מקוריים והן מתורגמים. המהדורה הראשונה של "Memorial de l'Art des Accouchemens" שלה פורסמה ב-1812. המהדורה כללה הערות שלקחה מלימודיה אצל מארי-לואיז לאשאפל, והספר שימש כחוברת הדרכה של סטודנטים לרפואה ומיילדות. המהדורה השלישית של הספר תורגמה לכמה שפות אירופאיות. עבודתה על הסיבות להפלה זכתה להכרה מהחברה המלכותית לרפואה בבורדו. בנוסף היא פרסמה כתבות שנוגעות למקרים מחיי העבודה האישיים שלה ועל ספקולום הרחם שלה ב"bulletins de la faculta de Medicine" ו"Amcademie royale de medicine de Paris".

לאחר מכן, מארי בובאה התמקדה בכתיבות מתקדמות יותר בגינקולוגיה, כמו "Nouveau Traite des Hemorragies del'Uretus" ו "Traie de Maladiers de l'Uterus et des Annexes" שהיה עבודתה המפורסמת ביותר. הספר כלל 41 תבניות ו-116 דמויות מצוירות שהיא צבעה בעצמה, והוא החליף את ספר הלימוד שהיה בשימוש במשך 150 שנים.

עבודות נבחרת

  • ספר שימוש לתלמידי רפואה ומיילדות (1812): Memorial de l'Art des Accouchmens
  • דימום מהרחם (1818): Nouveau traité des hémorragies de l'utérus
  • ספר שימוש לתלמידי רפואה, מהדורה שלישית (1824): Mémorial de l'art des accouchemens
  • הסיבות התכופות והפחות ידועות להפלות (1828): Recherches sur une des causes les plus frequentes et la moins connue de l'avortement
  • הבחנות על מקרים של היפרדות שלייה (1829): Observations et reflexions sur les cas d'absorption de placenta
  • מחלות של הרחם (1833): Traité des Maladies de l'utérus et des annexes

פרסים, הוקרה והנצחה

לקריאה נוספת

  • Oakes, Elizabeth H.
  • "Boivin, Marie-Anne Victoire Gallain".
  • Encyclopedia of World Scientists.
  • Infobase Publishing, 2007 מסת"ב 9781438118826

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מארי בובאה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ The Outstanding 19th c. OB Who Invented The Vaginal Speculum, www.womenyoushouldknow.net, ‏7.06.2016 (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29956064מארי בואבה