כלקופיריט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כלקופיריט
Chalcopyrite angleterre.jpg
תכונות המינרל
הרכב כימי CuFeS2
מערך קריסטלוגרפי טטרגונלי
צורת הגביש דמוי טטרהדרון, לעיתים מופעים גבישים תאומים. הגבישים מופיעים בגושים דמוי אשכול
צבע צהוב נחושת, בבלייה מופיעים כתמי צבע זוהרים בכחול, ירוק, וסגול.
ברק מתכתי
שקיפות אטום
פצילות גרועה בכיוון אחד
שבירה דמוית קונכייה ופריכה
קשיות 4 – 3.5 בסולם מוס
משקל סגולי 4.2
שרטוט שחור ירקרק
מינרלים נלווים קוורץ, קלציט, בריט ופלואוריט, דולומיט, ופיריט.


כלקופיריט (צרוף של "כלקוס"-נחושת ביוונית ופיריט) הוא מינרל סולפידי, המכיל ברזל ונחושת שנוסחתו CuFeS2 המורכב מגבישים טטרהדריים.

בחשיפה לאוויר עובר הכלקופיריט תהליך של חמצון ומתפרק למגוון תחמוצות, הידרוקסידים וגופרות. מינרלי נחושות נלווים כוללים את הסולפידים בורניט (Cu5FeS4), כלקוציט (Cu2S), קובליט (CuS), דיגניט (Cu9S5) ; הפחמות מלכיט ואזוריט, ולעיתים רחוקות תחמוצות כדוגמת קופריט (Cu2O). לעיתים נדירות בלבד מוצאים כלקופיריט יחד עם נחושת טבעית.

זיהוי

לעיתים קרובות טועים בין כלקופיריט לפיריט, למרות שהמבנה הקריסטלוגרפי של הפיריט הוא קובייתי ולא טטרגונלי כשל הכלקופיריט. הבדלים נוספים, הכלקופיריט מופיע בצורת גושים ולא גבישים, הוא פריך פחות, צבעו צהוב כהה יותר עם גוון ירקרק וברק שמנוני.

לעיתים קרובות מכונה הכלקופיריט "נחושת צהובה" בשל צבעו ותכולת הנחושת הגבוהה שבו. הכלקופיריט הוא אחד המינרלים המכונים "זהב השוטים" בשל הגוון הצהוב שלו.

כימיה

כמעט ואין מצבים בהם מוחלפת הנחושת בכלקופיריט טבעי במתכות אחרות שמקורם בסולפידים אחרים. אבץ מחליף במידה מוגבלת את הנחושת למרות שלכלקופיריט יש מבנה גביש כמו לספלריט

עם זאת, הכלקופיריט מזדהם לעיתים קרובות על ידי מגוון יסודות קורט אחרים כמו קובלט, ניקל, מנגן, ובדיל המחליפים את הנחושת והברזל, סלניום וארסן המחליפים את הגופרית, ויסודות הקורט כסף, זהב, פלטינה, עופרת, ונדיום, כרום פלדיום, אינדיום, אלומיניום ואנטימון.

קרוב לוודאי שיסודות אלו נוכחים במינרלים הצומחים בתוך גביש הכלקופיריט, למשל לוחיות של ארסנופיריט מייצגים ארסן, מוליבדניט המייצג מוליבדן וכוך הלאה.

תפוצה

כלקופיריט הוא אחד ממחצבי הנחושת החשובים ביותר. אמנם תכולת הנחושת בו נמוכה יחסית (כ-25%), אבל תפוצתו הנרחבת והכמויות הרבות של מינרל זה הופכים אותו למקור חשוב להפקת נחושת. מקור שם היסוד בלטינית "Cuprum" הוא קיצור של הביטוי "aes Cyprium" – "המתכת של קפריסין" רמז למקור הנחושת העיקרי בתקופת האימפריה הרומית, מחצבי הכלקופיריט שבהרי טרודוס בקפריסין.

עפרת כלקופיריט מופיעה במגוון סוגי עפרות. מגושים גדולים כמו בטימינס (Timmins) באונטריו לעורקים בלתי סדירים ופיזור בסלעי יסוד כדוגמת גרניט ודיוריט כמו מחצבי הנחושת של ברוקן היל (Broken Hill) באוסטרליה, ושל הרי האנדים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0