אזוריט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אזוריט
תכונות המינרל
הרכב כימי Cu3(CO3)2(OH)2
מערך קריסטלוגרפי מונוקליני
צורת הגביש להב המסתיים בטריז כמו כן מסיבי.
צבע אזוּר (תכלת), כחול עמוק או כחול חיוור בגבישים קטנים.
ברק זגוגי עד עמום, תלוי בצורת הגביש.
שקיפות שקוף בגבישים דקים, אחרת שקוף למחצה עד אטום.
פצילות טובה בכיוון אחד וסבירה בכיוון שני.
שבירה המינרל פריך ונשבר דמוי קונכייה.
קשיות 4-3.5 בסולם מוס
משקל סגולי 3.7
שרטוט כחול
מינרלים נלווים האזוריט מופיע יחד עם מינרלים רבים ביניהם, מלכיט, לימוניט, קלציט, קוורץ, כלקופיריט, נחושת, קופריט, כריזוקולה ומינרלי תחמוצת הנחושת אחרים.

אזוריט (ידוע גם בשם שסיליט על שם אזור שסי (Chessy) בצרפת) הוא מינרל קרבונטי הבנוי מנחושת, פחמה (קרבונט CO3) והידרוקסיל ונוסחתו הכללית היא Cu3(CO3)2(OH)2. האזוריט מצוי בדרך כלל יחד עם המינרל הירוק מלכיט, כשלעיתים מחליף המלכיט את האזוריט בתהליך פסאודומורפיזם. שם המינרל אזוריט מתייחס לצבעו התכול. המילה אזוּר פרושה בשפות אירופאיות תכלת, והיא שיבוש של המילה המקבילה בערבית. המינרל מכונה בעברית תכולית. באזוריט נעשה שימוש בצורפות, וכמו כן הוא נמכר בתור מינרל בחנויות לאבנים. האזוריט מכיל 55.1% נחושת, ולכן הוא מהווה מקור משני לנחושת.

האזוריט הוא מינרל נפוץ למדי והוא מצוי בקורנוול בבריטניה, באזור שסי בצרפת (מכאן השם שסיליט), ובאזורים נוספים באירופה. במדינות יוטה, אריזונה וניו מקסיקו בארצות הברית , במקסיקו, בנמיביה, במרוקו ובאוסטרליה.

בישראל ניתן למצוא אזוריט יחד עם מינרלי נחושת אחרים (כדוגמת המלכיט) באזור בקעת תמנע.

שימוש באזוריט כפיגמנט (צִבעָן)

אזוריט טחון לשימוש כפיגמנט

אזוריט היה בשימוש כפיגמנט (צִבעָן) במשך מאות בשנים. בעבר היה המינרל קרוי אזורו דלה מגנה (Azurro Della Magna) על פי שמו באיטלקית. כשמערבבים אותו עם שמן הוא מקבל גוון ירקרק. אם מערבבים אותו עם חלמון הוא מקבל גוון ירוק-אפור. הפיגמנט גם מוכר בשמות "ביס כחול" (Blue Bice) ו"ורדיטר כחול" (Blue Verditer). פיגמנט ישן מקבל גוון ירקרק בשל התחמצנות המינרל למלכיט.

קישורים חיצוניים