רבי ישראל קליינר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי ישראל קליינר
קובץ:ראש'ישיבה-פורים01.jpg
לידה כ"א בתשרי ה'תרצ"ז
פטירה כ"ב בטבת ה'תשע"ו (בגיל 79)
מקום פעילות ירושלים
תחומי עיסוק ראש ישיבת בית הכרם
רבותיו הרב מבריסק, רבי משה שמואל שפירא, רבי יושע בער סולובייצ'יק

רבי ישראל קליינר (כ"א בתשרי ה'תרצ"ז, 8 בספטמבר 1936[1] - כ"ב בטבת ה'תשע"ו, 3 בינואר 2016) היה ראש ישיבת בית הכרם בירושלים.

ביוגרפיה

נולד בירושלים לרב משה וטויבע אסתר קליינר. בהמלצת ראש ישיבת מיר רבי אליעזר יהודה פינקל הלך ללמוד בישיבת באר יעקב בעת היווסדה, שם היה לתלמידו המובהק של רבי משה שמואל שפירא שאף מזכיר חידושים משמו בספרו קונטרס הביאורים. בשנת תשי"ז (1957) עבר ללמוד בישיבת בריסק אצל רבי יושע בער סולובייצ'יק כשבתקופה זו התקרב אל הרב מבריסק ולדרך לימודו.

נישא לנחמה לבית קרויז. לאחר נישואיו התגורר בירושלים בשכונת בית הכרם, רבי יוחנן טברסקי מטאלנה ביקש ממנו להחליפו במסירת שיעור לצעירים בבית הכנסת בשכונה[2]. שיעור זה היווה גרעין לישיבת בית הכרם שהקים בבית הכנסת בשנת תשכ"ו (1966), בתחילה נפתחה הישיבה כסניף של ישיבת באר יעקב, ולאחר מכן הפכה להיות ישיבה עצמאית. בהמשך העביר את הישיבה לרחוב הטורים בשכונת מקור ברוך, ולצדה פתח כולל אברכים. הוא מסר שיעורים ושיחות אף לתושבי האזור. בתשנ"ב (1992) נסגרה הישיבה ונותר רק כולל האברכים.

שיעוריו הודפסו על ידי תלמידיו בספרי "נחמת ישורון", מהם יצאו 18 כרכים בהם על מסכתות ברכות, שבת (ב"כ), פסחים (ב"כ) ביצה וחגיגה, ראש השנה וסוכה, יומא ומגילה, גיטין, קידושין, נדרים, יבמות וכתובות, כרך על הלכות תשובה ברמב"ם וכרך על סדר זרעים. בניו הדפיסו דברי תורה שכתב על ענייני המועדים בשלושה כרכים. מאמרים שלו התפרסמו בירחונים "הבאר" שיצא על ידי ישיבת באר יעקב, "קול התורה" ועוד. נודע גם כאיש השקפה ופולמוסן. בין היתר כתב מאמרי השקפה בירחון "לחושבי שמו" ובירחון "דגלנו" תחת שמות עט שונים, ביניהם השם אליקים געציל שפירא.

התגורר בשכונת כרם אברהם בירושלים.

נפטר בכ"ב בטבת ה'תשע"ו. הלוויתו יצאה מישיבתו והוא נקבר בהר המנוחות בירושלים.

משפחתו

לרב קליינר היו 11 ילדים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ישראל קליינר (ראש ישיבה)32972159Q27020143