יצחק מור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצחק מור
יצחק מור
יצחק מור
תקופת הפעילות שנות ה 40 – 2007
תחום יצירה אדריכלות
יצירות ידועות מטה חיל האוויר בקריה ובסיסי צה"ל

יצחק מור (19172007) היה אדריכל ישראלי, שתכנן בסיסי צה"ל רבים ובהם בניין מטה חיל האוויר הישראלי בקריה בתל אביב.

ביוגרפיה

מור נולד בשנת 1917 בצ'כוסלובקיה ושני הוריו נפטרו בגיל צעיר. אף על פי שהיה יתום וכמעט חסר כל, סיים את בית הספר התיכון והיה בין המצטיינים בציור ואמנות. את לימודי האדריכלות החל בטכניון בברלין אך בעקבות עליית הנאצים לשלטון, אולץ לפרוש בשנת הלימודים השלישית שלו. במרץ 1939, עלה לישראל באוניית מעפילים יחד עם עשרות יהודים צ'כים. הוא עבד כפועל במסגריה, ולאחר מכן התגייס לצבא הבריטי בו שירת בקסטינה (לימים בסיס חצור) ובגבול מצרים. בשנת 1940, חזרה הפלוגה לארץ ישראל ובנה איתה ביצורים בג'נין, סוריה ולבנון, שם רכש את ניסיונו הראשון בתכנון צבאי.

בשנת 1942, סיים קורס קצינים וקיבל אזרחות בריטית, ונשלח לאיטליה לבניית ביצורים נוספים. מור סייע בהברחת יהודים מחופשים לחיילים במדים לארץ ישראל.

לאחר שחרורו מהצבא, השלים את לימודי הארכיטקטורה בהצטיינות בטכניון בחיפה.

עם תחילת מלחמת העצמאות, שירת כקצין הנדסה בחטיבה 7.

בשנת 1962, הוביל את תכנון הקמת יחידת הבקרה (יב"א 509) בסמוך למצפה רמון.

בשנת 1950 הקים את משרדו "מור אדריכלים". בשנת 1962, בהוראת מפקד חיל האוויר עזר ויצמן, שהתרשם מעבודתו ביב"א, החל בתכנון בניית בסיס החיל בחצרים. במסגרת התכנון ערך סיורי הכנה מקיפים בבסיסים ברחבי אירופה ובהם בצרפת, אנגליה, גרמניה ושוודיה. זהו בסיס חיל האוויר הראשון שנבנה מן היסוד כבסיס חדש עבור חיל האוויר הישראלי, ולא על שטחי בסיס קיים של חיל האוויר המלכותי הבריטי.

לאחר מלחמת ששת הימים, תכנן את בסיסי חיל האוויר בעציון ואיתם, שבהם נעשה שימוש לראשונה בדת"קים תת-קרקעיים לתחזוקת מטוסי הקרב. בסיסים אלו הוחזרו למצרים בעקבות הסכם השלום בין ישראל למצרים. מור תכנן גם את בסיסי החיל במצפה רמון ועובדה.

בשנות ה-70 של המאה ה-20, תכנן את מגדלי הכנרית בקריה בתל אביב בהם שוכנת מפקדת חיל האוויר. תכנון המבנה המקורי היה גבוה יותר אך הוא בוטל בעקבות פיגועי 11 בספטמבר.

בשנת 2006 התאחד מור עם משרד "יסקי אדריכלים" והם הקימו את המשרד יסקי מור סיון אדריכלים.

יצחק מור נפטר בשנת 2007, כשנה לאחר הקמת המשרד המשותף. בנו ממשיך את תפקידו בחברה עד היום.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0