יחסי ארצות הברית – סומליה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי ארצות הבריתסומליה
ארצות הבריתארצות הברית סומליהסומליה
Somalia USA Locator.svg
ארצות הברית סומליה
שטחקילומטר רבוע)
9,833,517 637,657
אוכלוסייה
341,362,543 18,561,523
תמ"ג (במיליוני דולרים)
25,462,700 8,126
תמ"ג לנפש (בדולרים)
74,591 438
משטר
רפובליקה נשיאותית פדרלית משטר פדרלי נשיאותי למחצה

יחסי ארצות הברית–סומליה הם יחסי החוץ בין ארצות הברית לסומליה.

היסטוריה

ממשלת סומליה בחרה בדרך הסוציאליסטית, ולכן נתמכה על ידי ברית המועצות. בשנת 1977 פרצה מלחמת אוגדן בין סומליה לאתיופיה, שנהנתה גם היא מתמיכת ברית המועצות, וברית המועצות החליטה להמר על אתיופיה הקומוניסטית שנראתה אמינה יותר, ובעקבות כך היא תמכה באויבי סומליה במלחמה זו. דבר זה הוביל לכך שארצות הברית החלה לתמוך בסומליה, שהייתה לה עמדה אסטרטגית מועילה, בסכסוך זה. התמיכה הצבאית והטכנולוגית החלופית של ברית המועצות וארצות הברית אפשרה לסומליה להקים את הצבא הגדול והחזק ביותר ביבשת אפריקה. עם זאת, כבר בשנת 1978, סומליה ספגה תבוסה קשה במלחמה, שסימנה את תחילתו של משבר ממושך שהפך למלחמת אזרחים ארוכה בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 שהובילה להתפוררותה של המדינה בפועל.

לאחר נפילת ממשלת באר ופרוץ מלחמת האזרחים בסומליה, שגרירות ארצות הברית במוגדישו נסגרה, אף כי ממשלת ארצות הברית מעולם לא ניתקה רשמית את היחסים הדיפלומטיים עם סומליה. קרב מוגדישו שהתרחש ב-3–4 באוקטובר 1993, כחלק ממבצע שמירת השלום של האו"ם בסומליה, במהלכו ספגו הכוחות המיוחדים האמריקניים אבידות גבוהות באופן בלתי סביר, השפיע על החלטת הנהגת ארצות הברית להסיג את הכוחות האמריקנים מסומליה.

ארצות הברית תמכה בממשלת המעבר הפדרלית בחסות האו"ם בסומליה, שהוקמה בשנת 2004.

מאז 2011 קיימה ארצות הברית מערכות יחסים עם הרשויות הסומליות באמצעות משלחת דיפלומטית שאינה תושבת בניירובי. ארצות הברית נותרה אחת מספקיות הנשק העיקריות של הצבא הלאומי הסומלי (SNA). ביוני 2009, ה-SNA שנבנה מחדש קיבל 40 טונות נשק ותחמושת מממשלת ארצות הברית כסיוע במאבק נגד המורדים האסלאמיים בדרום סומליה. הממשל האמריקני התחייב לספק יותר ציוד צבאי ומשאבים חומריים שיסייעו לרשויות הסומליות לחזק את הביטחון הכללי במדינה. בעניין זה, ממשלת ארצות הברית פרסמה מסר ברכה לנשיא הנבחר של סומליה והבטיחה להמשיך ולתמוך בהנהגת המדינה.

הממשלה הפדרלית הסומלית הוקמה ב-20 באוגוסט 2012, עם תום מנדט הביניים של ממשלת המעבר הפדרלית, והיא השלטון המרכזי הקבוע הראשון במדינה מאז פרוץ מלחמת האזרחים.

בספטמבר 2012 הצליח הצבא הסומלי בעזרת כוחות האיחוד האפריקאי לכבוש מהאסלאמיסטים את כל היישובים הגדולים במדינה, כולל הבירה מוגדישו. ב-10 בספטמבר בחר הפרלמנט הפדרלי החדש של סומליה את חסן שייח' מחמוד לנשיא המדינה.

ב-17 בינואר 2013 הודיעה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, לאחר פגישה עם חסן שייח' מחמוד, על הכרה רשמית של ארצות הברית בממשלת סומליה.

נציגויות דיפלומטיות

ארצות הברית מחזיקה בסומליה שגרירות במוגדישו בלבד, ואילו סומליה מחזיקה בארצות הברית שגרירות בוושינגטון די סי בלבד[1].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0