יוסף שטרן (רופא)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

פרופ' יוסף שטרן (191328 ביולי 1992) היה רופא ישראלי, מנהלו הראשון של בית החולים סורוקה (1960–1978).

ביוגרפיה

יוסף שטרן נולד בשנת 1913 בעיירה לובומל שבווהלין, רוסיהשנות ה-20 בפולין). היה חבר תנועת "החלוץ הצעיר" בעירו.[1] בשנת 1936 עלה לארץ ישראל ולמד באוניברסיטה העברית בירושלים, תוך זמן קצר נבחר לכהן כיו"ר אגודת הסטודנטים של האוניברסיטה. בתקופת מלחמת העולם השנייה התנדב לשרת בחיל האוויר הבריטי. לאחר המלחמה, בשנת 1946, נסע ללמוד רפואה באוניברסיטת בולוניה שבאיטליה. במקביל ללימודיו שם הוא היה פעיל בארגון עלייה. בשנת 1950 קיבל תואר דוקטור וחזר לישראל כרופא פנימי בבית החולים בילינסון שבפתח תקווה. התמחה במחלות כבד. בשנת 1959, עם הקמת בית החולים המרכזי לנגב (שב-1972 נקרא על שם משה סורוקה) מונה לשמש כמנהלו הראשון, במקביל לניהול המחלקה הפנימית בבית החולים.

השפעתו על בית החולים סורוקה

שטרן ניהל את בית החולים בין השנים 1960–1978. מסופר עליו כי בכל שנות כהונתו לא החסיר את הסיבוב הקבוע בין המחלקות ועקב אישית אחר החולים הקשים. הוא היה מנהל בית החולים בשלוש ממלחמות: מלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה ומלחמת יום הכיפורים. בית החולים סורוקה עמד בחזית הדרומית של מדינת ישראל, ונאלץ להתמודד עם קליטת מאות ואף אלפי פצועים. שטרן הצליח להעמיד את בית החולים על רגליו ולצלוח תקופות קשות אלה. לזכותו של שטרן נזקפת ההתפתחות העצומה של בית החולים סורוקה: בתקופתו הוקמו מחלקות ומבנים רבים, ומספר המיטות בבית החולים גדל ל-650 מיטות. שטרן היה אחראי על צמיחת ענף הפלסטיקה בנגב. הישג נוסף שלו היה בשנת 1966, כאשר בצל איומי הסורים והמצרים למלחמה, הקים את מחלקת הנוירוכירורגיה בבית החולים והעמיד בראשה את פרופ' פסקל איברין. ב-1978 החליף את שטרן כמנהל בית החולים פרופ' דוד רונן.

הקמת בתי ספר למקצועות הרפואה

במקביל לתפקידו כמנהל בית בית חולים, הקים שטרן את בתי הספר למקצועות הסיעוד, הפיזיותרפיה והפרמדיק, וב-1974 הפך את בית החולים למרכז רפואי אוניברסיטאי (אז היה בין רופאי המוסד שהתמנו כפרופסור חבר[2]). בנוסף, הקים את בית הספר למנהל רפואי ואת בית הספר לרפואה, הפועל בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

הכרה והנצחה

בשנת 1978 הוענק לשטרן התואר יקיר העיר באר שבע.

על שמו נקרא "האודיטוריום על שם שטרן" שנמצא בכניסה לאגף הדרומי בבית החולים סורוקה. בנוסף נקרא על שמו רחוב פרופסור יוסף שטרן בשכונת רמות בעיר.

מקורות

  • יצחק שתיל, 77 בבאר-שבע, אייר תשס"ד, מאי 2004.
  • יצחק שתיל, יקירי העיר באר שבע, אדר א' תשע"א, פברואר 2011.

קישורים חיצוניים

עם פרישתו לגמלאות:

הערות שוליים

  1. ^ יעקב הטמן, 'בית"ר בלובומל', בתוך: בערל כהן (רעדאקטאָר); יעקב הטמן (עורך החלק העברי), ספר יזכור לקהילת לובומל, תל אביב: (דפוס מופת), תשל"ד, עמ' 219 (ספר יזכור לקהילת לובומל, בספריית העיר ניו יורק, תמונה 223).
  2. ^ מינויים אקדמיים ראשונים בביה"ח בבאר-שבע, דבר, 21 במאי 1974.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0