יוליוס ג'ייקובס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יוליוס ג'ייקובס
יוליוס ג'ייקובס
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
פטירה כ"ג בתמוז תש"ו

יוליוס יהודה ג'ייקובסאנגלית: Julius Jacobs; ‏11 באפריל 1892 - 22 ביולי 1946) היה הפקיד היהודי הבכיר בממשלת המנדט הבריטי בארץ ישראל, שכיהן גם כסגן מזכיר הממשלה[1] וסגן מושל ירושלים. היה בין מפקדי הגדודים העבריים, ממייסדי התזמורת הפילהרמונית בארץ ישראל[2] ונהרג בפיצוץ מלון המלך דוד בשנת 1946.

קורות חיים

יוליוס ג׳ייקובס נולד במנצ'סטר שבאנגליה, בשנת 1892, להיימן (הלל) ושרה. בקרב בני משפחתו היו פעילים ציונים, כדוגמת אחיו, נורמן (נתן) מאיר ג׳ייקובס, שהיה יושב ראש ההתאחדות הציונית בעיר. הוא קיבל חינוך יהודי מסורתי יחד עם חינוך מדעי כללי. מוסמך אוניברסיטת מנצ'סטר במדעים.

במהלך מלחמת העולם הראשונה שירת בצבא הבריטי והגיע עד לדרגת קפטן. עם הקמת הגדודים העבריים הצטרף לגדוד העברי הראשון, היה השליש הגדודי וכך הגיע לארץ ישראל והשתתף בקרבות שניהל הגדוד בהרי אפרים ובכיבוש מעבר הירדן מצפון ליריחו. לאחר המלחמה נשאר בארץ ישראל, ומשנת 1920 עד 1927 היה המזכיר הכללי של ההנהלה הציונית בירושלים. אחר כך כיהן כמנהל לשכת העלייה של ההנהלה הציונית בתל אביב. כשהוקמה האוניברסיטה העברית קיבל משרת מרצה במחלקה לכימיה.

ג׳ייקובס נישא לנחמה דונדיקוב, שנמנתה עם אחת המשפחות הידועות ברחובות. ביתם בשכונת רחביה בירושלים, בית יוליוס ג'ייקובס, שימש כעבור שנים כמעונו הרשמי של ראש ממשלת ישראל.

במשך 19 שנים, מ-1927 עד מותו ב-1946, שירת בתפקידים שונים בממשלת המנדט. תפקידו הראשון היה מפקח במחלקת ההגירה, תפקיד בו פעל לקדם את עלייתם של יהודי גרמניה. ב־1934 התמנה ג'ייקובס לאחד מסגניו של המזכיר הראשי של ממשלת המנדט, ולימים היה הסגן הראשי. היה זה התפקיד הבכיר ביותר של יהודי בממשל המנדט בימיו.

ב-22 ביולי 1946 נהרג בפיצוץ מלון המלך דוד, בו נהרגו 91 אנשים, ביניהם 17 יהודים. גופתו חולצה מתחת להריסות באותו יום וזוהתה בידי גיסו, משה סמילנסקי[3] (נשותיהם של סמילנסקי וג'ייקובס היו אחיות).

מצבות בקבר האחים, ערב יום הזיכרון תשע"ז

ג׳ייקובס נקבר למחרת בהר הזיתים. בשנות השלטון הירדני בירושלים הרסו הירדנים את חלק מהקברים בבית העלמין כדי לבנות את כביש הגישה למלון אינטרקונטיננטל, וביניהם, גם את קברו. לאחר מלחמת ששת הימים קיבצו אנשי חברה קדישא את עצמות הנקברים באזור ההרוס וקברו אותן מחדש בקבר אחים.

יוליוס ג׳ייקובס הותיר אחריו אלמנה ושני ילדים: אלכסנדר "סנדי", עורך דין וטייס במילואים, שנספה בתאונה אווירית ערב מבצע קדש[4] ורות, פעילת זכויות אדם שהייתה נשואה לפול קידר.

בשכונת נווה יעקב בירושלים נקרא רחוב על שמו ועל שמו של אחד ההרוגים האחרים בפיצוץ מלון המלך דוד (רחוב "ויקטור ויוליוס" על שמם של ויקטור לוי ויוליוס ג'ייקובס).

ראו גם

לקריאה נוספת

  • 'ג'יקובס, יוליוס', בתוך: דוד קלעי, ספר האישים: לכסיקון ארצישראלי, תל אביב: מסדה – אנציקלופדיה כללית, תרצ"ז, עמ' 133. (הספר בקטלוג ULI)
  • ישראל גולדמן, "יהודי בריטי בקונפליקט : יוליוס ג'ייקובס, בכיר הפקידים היהודים בממשל המנדט", עת־מול 243, תשע"ו, עמ' 28–30

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אמנון רמון, דוקטור מול דוקטור גר, בעמ' 54
  2. ^ אמנון רמון, דוקטור מול דוקטור גר, עמ' 175
  3. ^ חקירת מותם של קרבנות "מלון המלך דוד", דבר, 8 בספטמבר 1946
  4. ^ קורות החיים של אלכסנדר (סנדי) זייקובס, באתר "יזכור" של משרד הביטחון
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32838390יוליוס ג'ייקובס