טריניטי קולג' (קיימברידג')

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
המאסטר, עמיתים ומלומדים של הקולג' של השילוש ה"קדוש" והבלתי-מחולק בעיר ואוניברסיטת קיימברידג'
טריניטי קולג'
אתר מורשת עולמית
מוטו Virtus Vera Nobilitas - יושר הוא אצילות אמיתית
תקופת הפעילות 1564–הווה (כ־460 שנה)
בעלי תפקידים
דקאן מייקל באנר
תלמידים
סטודנטים לתואר ראשון 700
סטודנטים לתואר שני 350
שונות
כינוי קבוצת הספורט טריניטי
מיקום
מיקום קיימברידג', אנגליה
קואורדינטות 52°12′25″N 0°7′1″E / 52.20694°N 0.11694°E / 52.20694; 0.11694
http://www.trin.cam.ac.uk

טריניטי קולג' (Trinity College, שם מלא: המאסטר, עמיתים ומלומדים של הקולג' של השילוש ה"קדוש" והבלתי-מחולק בעיר ואוניברסיטת קיימברידג') הוא קולג' של אוניברסיטת קיימברידג' הנמצא בעיר קיימברידג' באנגליה. טריניטי הוא אחד משלושת הקולג'ים המלכותיים באוניברסיטת קיימברידג' ביחד עם קינג קולג' וסיינט ג'ון קולג'. בטריניטי יש כ-700 סטודנטים לתואר ראשון, 430 סטודנטים לתואר שני וכ-190 עמיתים[דרושה הבהרה], והוא הקולג' הגדול ביותר באוניברסיטאות קיימברידג' ואוקספורד. במספר הסטודנטים הוא שני להומרטון קולג' בקיימברידג'.

במהלך המאה ה-20 זכו חברי טריניטי ב-31 פרסי נובל מתוך 89 פרסי נובל בהם זכו חברי אוניברסיטת קיימברידג', המספר הגבוה ביותר של פרסי נובל בהם זכה קולג' בודד באוניברסיטת קיימברידג'. חברי הקולג' זכו ב-5 מדליות פילדס מתוך 6 שהוענקו למתמטיקאים בריטים.

בין בוגרי טריניטי ניתן למנות שישה ראשי ממשלה בריטים, הפיזיקאים אייזיק ניוטון ונילס בוהר, הפילוסופים לודוויג ויטגנשטיין וברטרנד ראסל והמרגלים קים פילבי, גאי ברג'ס ואנתוני בלאנט שנודעו כרשת קיימברידג'.

שניים מן המשפחה המלכותית בבריטניה הם בוגרי טריניטי: הנסיך ויליאם, דוכס גלוסטר ואדינבורו וצ'ארלס, נסיך ויילס. חברי המשפחה המלכותית נוספים שלמדו בטריניטי ולא סיימו בו תואר אקדמי הם אדוארד השביעי, ג'ורג' השישי והנסיך הנרי, דוכס גלוסטר.

לטריניטי יש אגודות רבות ובכללן האגודה המתמטית של טריניטי שהיא האגודה המתמטית הוותיקה ביותר בממלכה המאוחדת, מועדון הסירות הראשון והשלישי שהעניק לנשף מאי את שמו.

טריניטי קולג' נוסד על ידי הנרי השמיני.

היסטוריה

השער הגדול

השער הגדול הוא הכניסה הראשית אל הקולג', ומוביל אל החצר הגדולה. פסלו של מייסד הקולג' - הנרי השמיני ניצב מעל הכניסה. הפסל אוחז בידו רגל של שולחן במקום חרב. וישנן אגדות כיצד בוצעה ההחלפה ובידי מי. ב-1704, המצפה האסטרונומי הראשון נבנה על גבי בית האורחים. מתחת לפסלו של המייסד נמצא שלט האצולה של אדוארד השלישי שייסד את אולם המלך ושלטי האצולה של חמשת בניו שהגיעו לבגרות ובנוסף מגן ריק השייך לויליאם מהרטפילד שנפטר כתינוק לפני שקיבל את שלט אצולתו.

החצר הגדולה

החצר הגדולה (נבנתה בעיקר בשנים 1599–1608) נהגתה על ידי תומאס נוויל שהרס כמה בניינים קיימים בשטח כולל רוב קולג' מייקלהאוס.

החצר של נוויל

ספריית רן - מבט מחצר נוויל

החצר של נוויל (נבנתה ב-1614) ממוקמת בין החצר הגדולה והנהר. החצר הזו נבנתה על גבי עזבון על ידי המאסטר תומאס נוויל. במקור הייתה החצר קטנה בשליש וללא ספריית של רן.

ספריית רן (נבנתה בין השנים 1676–1695 על ידי כריסטופר רן) ממוקמת בקצה המערבי של חצר נוויל והיא אחת הספריות הנודעות ביותר של קיימברידג'.

החצר החדשה

החצר החדשה (או חצר המלך, נבנתה ב-1825 על ידי ויליאם וילקינס) ממוקמת מדרום לחצר של נוי ונבנתה בסגנון טיודור-גותי. החצר הזו ידועה בשל העץ הגדול שנמצא במרכזה. ישנו מיתוס הגורס כי זהו העץ ממנו נפל התפוח על ראשו של אייזיק ניוטון בעת שהגה את תאוריית הכבידה. למעשה ניוטון היה בוולפשור באותו הזמן, והעץ הנמצא במרכז החצר החדשה הוא עץ ערמונים.

הקפלה

הקפלה של טריניטי

הקפלה של טריניטי נבנתה במאה ה-16 והיא בניין רשום[1]. ישנן בקפלה מספר מצבות, גל-עדים ולוחות זיכרון לעמיתים ובוגרים של טריניטי קולג' שמתו במהלך מלחמות העולם[2]. הקפלה משמשת להופעות של מקהלת טריניטי, המורכבת מכ-30 מלגאי שירה וכ-2 מלגאי אורגן לתוארי ראשון[3].

גלריית תמונות

מסורות

"ברכת המזון"

השולחנות הגבוהים בקצה המרוחק של חדר האוכל, מתחת לדיוקן של הנרי השמיני

בכל ערב, לפני ארוחת הערב, "מברכים" על המזון חברי הסגל והעמיתים הבכירים. נוסח ה"ברכה" הוא להלן:

,Benedic, Domine, nos et dona tua (ברך אותנו אלוקנו ואת המתנות הללו) ,quae de largitate tua sumus sumpturi (אשר דרך נדיבותך אנחנו עומדים לקבל) et concede, ut illis salubriter nutriti (אשר מזינות את גופנו) ,tibi debitum obsequium praestare valeamus (ומאפשרות לנו לשרת אותך).

אם שני השולחנות הגבוהים של הסגל בשימוש, מתווסף נוסח האנטיפוני לתחילת ה"ברכה":

A. Oculi omnium in te sperant Domine (כל העיניים מביטות בך אדוננו) B. Et tu das escam illis in tempore (ואתה מעניק את המזון בזמן הנכון) A. Aperis tu manum tuam (פותח את ידיך) B. Et imples omne animal benedictione (ומעניק לכל היצורים החיים את ברכתך)

לאחר הארוחה, נאמר נוסח Benedicto benedicatur[4].

תלמידים ועמיתים בולטים של טריניטי

אייזיק ניוטון, ג'יימס קלארק מקסוול, סריניוואסה רמנוג'אן, ג. ה. הארדי, צ'ארלס בבג', פרנסיס בייקון, ארתור בלפור, לורד ביירון, ג'ון דריידן, ארתור אדינגטון, פרנסיס גלטון, ג'ווהרלל נהרו, ויליאם הנרי פוקס טלבוט, אלפרד טניסון, ברטראנד ראסל, לודוויג ויטגנשטיין, מוחמד איקבל.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טריניטי קולג' בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Trinity College, the Buildings Surrounding Great Court, Nevile's Court and New Court, and Including – Cambridge – Cambridgeshire – England. British Listed Buildings. Retrieved on 2013-08-24.
  2. ^ Index of memorials in Trinity College Chapel and Ante-Chapel. Trinity College Chapel. Retrieved on 2013-08-24.
  3. ^ About. Trinity College Choir. Retrieved on 2013-08-24.
  4. ^ Reginald H. Adams, The College Graces of Oxford and Cambridge (Oxford: Perpetua Press, 1992)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27154673טריניטי קולג' (קיימברידג')