טנק הצוערים
טנק הצוערים הוא כינוי לצוות טנק של צה"ל שהורכב מארבעה צוערים בקורס קצינים, שלחם במלחמת יום הכיפורים בגזרת תעלת סואץ. במהלך קרב החווה הסינית נפגע הטנק וארבעת אנשי צוותו נהרגו. לאחר מותם, הועלו לדרגת סגן משנה וזכו לצל"ש הרמטכ"ל.
תיאור המקרה
ארבעת חברי הצוות היו ישעיהו בן דב, ברוך ליסיצקי, יורם גור ונמרוד גזית. הארבעה התגייסו לחיל השריון בנובמבר 1972 לאחר שלמדו יחד בפנימייה הצבאית לפיקוד שליד בית הספר הריאלי בחיפה, סיימו יחד קורס מפקדי טנקים ויצאו לבה"ד 1.
עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים, הוטסו לבסיס צה"ל בחצי האי סיני והתבקשו להצטוות על טנקים, בחבורתם נמנה צוער נוסף שלמד עמם בפנימייה הצבאית, אך בהגרלה שערכו נקבע שיצוות לטנק אחר. כשהם נוהגים את טנק המגח, עברו בין יחידות שונות עד שלבסוף צורפו לגדוד 79 בחטיבה 14, בפיקודו של המג"ד עמרם מצנע — גדוד שהורכב במהלך ימי הלחימה משרידים של שני גדודי שריון וכוחות נספחים. הצוות הצטיין בקרבות נגד כוחות הצבא המצרי באזור המעוזים "לקקן" ו"מצמד", כשארבעת הצוערים מתחלפים ביניהם בפיקוד על הטנק. במהלך הקרבות השמיד הצוות טנקי אויב רבים, וכן פגע בכוחות רק"מ וחי"ר. הארבעה נודעו במורל הגבוה שלהם ובדבקותם במשימה ונודעו בכינוי "טנק הצוערים".
בליל 15 באוקטובר 1973 הועבר הצוות מפלוגה י' בפיקודו של יובל נריה לפלוגה בפיקודו של ישראל בן-ארי, ויחד עמה השתתפו בקרב החווה הסינית. במהלך הקרב נפגעו טנקים רבים בפלוגה, והטנקים הנותרים בגדוד אורגנו למסגרת אחת תחת פיקודו של הסמג"ד נתן בן ארי והמ"פ רמי מתן. במהלך הלחימה נותק קשר העין עם "טנק הצוערים", ולאחר שהוא נפגע מאש אויב הודיע מפקד הטנק בקשר כי אנשי הצוות נפצעו, אך כוחות הגדוד לא הצליחו לחבור אליהם ולחלצם. הארבעה נטשו את הטנק הפגוע וניסו להימלט רגלית.
בשוך הקרבות יצאו יוחנן גור, אביו של יורם גור, ואחיו של ישעיהו בן דב לתור אחריהם. הם מצאו את שרידי הטנק הפגוע, אך אנשי הצוות לא אותרו ונחשבו כנעדרים. רק במרץ 1974 אותרו שרידי גופותיהם של יורם גור, ישעיהו בן דב וברוך ליסיצקי בחולות סיני, שרידי גופתו של נמרוד גזית נמסרו לישראל על ידי המצרים כמה חודשים לאחר מכן. נסיבות מותם המדויקות נותרו תעלומה.
לאחר מותם הועלו הארבעה לדרגת סגן משנה וזכו לצל"ש הרמטכ"ל על גילוי רוח התנדבות, אומץ לב ודבקות במשימה. טנק המגח הפגוע שבו לחמו נגרר והובא עד לכניסה לבסיס מצל"ח שבצריפין, שם הוצב כאנדרטה, כשהוא על משטח נטוי בזווית של 30 מעלות, זווית העלייה המרבית של הטנק, התותח מוגבה למקסימום וכך המקלעים, על-מנת לסמן כי הם עשו כל מה שהיו יכולים לעשות. ליד הטנק הוצבו חמישה לוחות, על אחד מהם סיפור לחימת טנק הצוערים ועל ארבעת האחרים סיפורו של כל אחד מחברי הצוות.
ב-18 ביוני 2013 הועבר טנק הצוערים לאנדרטה חדשה שנבנתה במיוחד עבורו במתחם הפנימייה הצבאית לפיקוד בחיפה[1].
לקריאה נוספת
- יעוז סבר, בן קפלן, "טנק הצוערים", זמן תל אביב, 28.6.2006
קישורים חיצוניים
- אנדרטת טנק הצוערים באתר יד לשריון
- אליענה שפר ושירן גולדשטיין, צוערים לנצח: סיפורם של חניכי הריאלי שלחמו יחד עד המוות, nrg מעריב, 19 בספטמבר 2010
- אלעד לביא, 40 שנה אחרי המלחמה: מבצע מיוחד להצלת 'טנק הצוערים', אתר צה"ל
- הבאת טנק הצוערים לפנימייה, אתר הפנימייה הצבאית לפיקוד
הערות שוליים
- ^ יונתן הללי, אחרי 40 שנה: טנק הצוערים חוזר הביתה, באתר nrg, 18 ביוני 2013
24319541טנק הצוערים