טאיוז'ים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טאיוז'ים
Devrim
Devrim
Devrim
מאפיינים כלליים
יצרן TÜLOMSAŞ (אנ'), שם רשמי: Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş, היה קרוי Eskişehir Demiryolu Fabrikası
שנות ייצור 1961
הרכבה טורקיהטורקיה טורקיה
סיווג מכונית משפחתית
מרכב מנוע קדמי, בנעה אחורית 4x2
אורך 4,500 מ"מ
רוחב 1,800 מ"מ
גובה 1,550 מ"מ
משקל 1,250 ק"ג
מפרט טכני
מנוע
הילוכים תמסורת ידנית - 3 מהירויות
מהירות מרבית 140 קמ"ש
מעצב

(עיצוב גוף ופנים הרכב)

  • Eng. Nurettin Erguvanlı
  • Eng. Ercan Türer
  • Architect Kemal Elagöz
דגם "טאיוז'ים"
דגם "טאיוז'ים"

טאיוז'יםטורקית: Devrim, פרוש מטורקית: מהפכה[1]) הם 4 אבות טיפוס שתוכננו ויוצרו על ידי יצרנית הקטרים ו-קרונות הרכבת TÜLOMSAŞ (אנ'), שם רשמי: Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş, היה קרוי: Eskişehir Demiryolu Fabrikası בשנת 1961 בעיר אסקישהיר בטורקיה[2]

"טאיוז'ים" הייתה המכונית הראשונה שתוכננה ונבנתה בטורקיה[3][4].

היסטוריה

נאום הנשיא שיזם את בניית דגם ה-"טאיוז'ים"

ב־15 במאי 1961 נפתח הקונגרס לתעשיית הרכב על ידי נשיא טורקיה ג'מל גירסל. בנאום הפתיחה שלו אמר:

... אנו נבצע רפורמה בחקלאות, אך לא ניתן להשיג דבר רק על ידי מכירת דשא! אנחנו בקושי יכולים לקבל 7–8 אוטובוסים תמורת ספינת כותנה. אתה יודע כמה מאמץ נדרש כדי לגדל מטען ספינת כותנה. לכן, נדרש תעשייה.

עלינו להיות מתועשים עם קצב מאוזן היטב. זו דרישה מוחלטת. אתה יכול לשאול "אין לנו תעשייה?" כן יש לנו, אבל הם כל כך מבולגנים שכולם צריכים להיות מסודרים לעבוד בכיוון אחד.

כשמדובר בתעשיית הרכב, מדינה מודרנית חייבת לייצר אמצעי תחבורה משלה. בעולם של ימינו לכלי תחבורה מקום חשוב במשק. עלינו לייצר אמצעי תחבורה משלנו, עלינו להיות מועברים בכלי הרכב משלנו. ראשית, עלינו לבנות חלק החלקים, אז, עלינו להמציא 70-80% מהם בשיפור.

יש אנשים שאומרים שאי אפשר לייצר מכוניות בטורקיה. מחשבה זו היא תוצר של מוחות אפלים. לטורקיה יש גם תעשיות רבות שמעודדים אותנו בדרך זו ...

תכנון ובנייה

לאחר סיום הקונגרס לתעשיית הרכב הוציא הנשיא ג'מל גירסל את הוראתו לבנות מנוע אב טיפוס ומכונית העומדת בדרישות המדינה. אבות טיפוס אלה יושוו עם המכוניות הטובות ביותר באותה תקופה, יתגלו החסרונות, ויבוצעו עבודות פיתוח פרויקטים בכדי לייצר את המכונית הטובה ביותר האפשרית בטורקיה.

בשנת 1961 הורה הנשיא ל־24 מהנדסים, העובדים בחברות שונות, לבנות מכונית שתוכננה ויוצרה בטורקיה. זה היה אמור להיות מופגן במהלך חגיגות יום הרפובליקה (אנ') ב־29 באוקטובר 1961[5]. הוקצב לפרויקט 1,400,000 לירה טורקית.

לאחר 130 יום של עבודה מואצת בבית המלאכה בעיר אסקישהיר, שהפך לימים למפעל TÜLOMSAŞ, הצליחו המהנדסים ליצור ארבעה אבות טיפוס של הרכב. האחד היה שחור והשני בצבע שמנת. דגם זה נקרא "Devrim" (המילה הטורקית למהפכה).

הנסיעה הראשונה של הנשיא

לוח הזמנים היה צפוף ביותר, עם זאת, ניתן היה להשלים ארבע מכוניות ושתי מכוניות אלו (בצבע שחור ובצבע שמנת) נשלחו לאנקרה עבור חגיגות יום הרפובליקה. צבע ההברקה של המכונית השחורה נעשה בזמן שזו הייתה ברכבת לאנקרה.

באף אחת מהמכוניות לא היה דלק, כאמצעי זהירות, והמכוניות תודלקו במעט דלק, רק לצורך תמרון. ברכבת שנמשכה על ידי קטרי קיטור, רוקנו מכלי הדלק במטרה למנוע מהניצוצות האפשריים מהארובה לפגוע במכוניות. מכיוון שקצב הדחיסה הועלה כדי להגביר את ביצועי המנוע, היה צורך בדלק אוקטן גבוה להפעלת המנועים ללא שיבוש המנוע. אוקטן גבוה היה זמין רק באנקרה אז.

ביום החגיגות נכנס הנשיא ג'מל גירסל למכונית השחורה לפני שתודלקה לטיול. לאחר שהמשיך כמאה מטרים, הרכב נעצר ואז הנשיא ירד מהמכונית השחורה ועלה למכונית בצבע שמנת מאחור (שתודלקה קודם לכן) ונסע איתה לאנטקביר. לאחר מכן השלימו שתי המכוניות את הנסיעות החגיגיות ללא שום בעיה.

כותרות העיתונים למחרת היו:

"הוא הלך 100 מטר והתקלקל"[6]

. המכונית הפכה נושא לבדיחות במשך שנים רבות.

מכוניות "טאיוז'ים" מעולם לא יוצרו בייצור המוני.

דגם הרכב הראשון שיוצר בטורקייה בייצור סדרתי החל משנת 1966

הדגם הראשון שיוצר בטורקיה בייצור המוני החל משנת 1966 היה דגם "Anadol A1"[7] שיוצר על ידי יצרנית הרכב הטורקית "Anadol" (אנ').

בתרבות

סיפור תהליך הבנייה והמאמצים הקשים של 24 המהנדסים שעבדו על מכוניות Devrim הפך לנושא של סרט קולנוע, שיצא לאקרנים בטורקיה בשנת 2008 עם הכותרת "Devrim Arabaları" (באנגלית : Cars of Revolution)[8].

בשלהי 2010, סטודנטים מן האוניברסיטה הלאומית למדע וטכנולוגיה ב-פקיסטן פיתחו מכונית היברידית עם השראה "Devrim" בשם זה "devrim-ii"[9].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ טאיוז'ים - מכונית המהפכה הטורקית fiva.org/en/devrim-cars-of-turkish-revolution
  2. ^ טאיוז'ים aa.com.tr/tr/turkiye/ilk-yerli-otomobil-devrime
  3. ^ טאיוז'ים (טורקית) aa.com.tr/tr/turkiye/ilk-yerli-otomobil
  4. ^ בסוף שנות ה-20 של המאה ה-20 ותחילת שנות ה-30 של המאה ה-20 הורכבו בטורקיה 2 דגמי פורד: דגמי פורד מודל A (1931-1927) יוצרו והורכבו ב-8 מפעלים בארצות הברית, מפעל בקנדה, 5 מפעלים באירופה: (בריטניה, אירלנד, איטליה, גרמניה, ודנמרק), בארגנטינה, צ'ילה, רוסיה, יפן, טורקיה ואוסטרליה. דגם פורד 1932 אשר יוצר עד שנת 1934 יוצר והורכב ב-32 מדינות כולל בטורקיה
  5. ^ דגם טאיוז'ים (טורקית) arsiv.ntv.com.tr/news/291316
  6. ^ תרגום מטורקית: "100 metre gidip bozuldu"
  7. ^ דגם "Anadol A1" שנת 1967 - מפרט carfolio.com/otosan-anadol-a1
  8. ^ סרט קולנוע "Devrim Arabaları" imdb.com/title
  9. ^ תוצרת פקיסטן: "devrim-ii" marvelouspak.blogspot.com/2011/05/made-in-pakistan-devrim-ii
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31175351טאיוז'ים