חתול קליקו
חתול קליקו | |
מיון | |
---|---|
משפחה | חתוליים |
מין | חתול בר |
חתול קָליקוֹ הוא חתול בית מכל גזע עם פרווה בשלושה צבעים. הקליקו הוא לרוב בעל פרווה בצבע לבן (25% עד 75% מהפרווה) עם כתמים כתומים ושחורים גדולים (או לפעמים בצבעי שמנת ואפור). חתולי הקליקו הם כמעט תמיד נקבות, למעט מקרים מיוחדים בתנאים גנטיים נדירים.
אין לבלבל את הקליקו עם חתול שריון-צב, בעל פרווה מנומרת בעיקר של שחור/כתום או אפור/שמנת עם מעט יחסית סימנים לבנים. עם זאת, מחוץ לצפון אמריקה, דפוס הפרווה של הקליקו נקרא בדרך כלל "חתול שריון-צב לבן". שמות נוספים לקליקו כוללים "חתול מנומר", "טריקולור", וחתולי קליקו בעלי צבע פרווה מדולל נקראים לעיתים "קלימנקו" או "טיגריס מעונן". מדי פעם, צבע הקליקו משולב עם תבנית הפרווה של הטאבי; השילוב הזה נקרא "קליבי" או "טורבי" (כלומר חתול שריון-צב-טאבי באנגלית, הלחם של המילים tortoiseshell וטאבי).
"קליקו" מתייחס אך ורק לדפוס צבע הפרווה של החתול, ולא לגזעו, צבע עיניו, או מאפיינים גופניים אחרים.[1] כמה מהגזעים שיכולים להיות קליקו, הם חתול מנקס, חתול אמריקאי קצר-שיער, מיין קון, חתול בריטי קצר-שיער, חתול פרסי, מאו ערבי, בובטייל יפני, אקזוטי קצר-שיער, חתול סיבירי, ואן טורקי, אנגורה טורקית וחתול יער נורווגי.
מכיוון שהקביעה הגנטית של צבעי הפרווה בחתולי קליקו מקושרת לכרומוזום X, חתולי קליקו הם כמעט תמיד נקבה, כאשר צבע אחד מקושר לכרומוזום X האימהי וצבע שני מקושר לכרומוזום X האבהי.[1][2] ברוב המקרים, הזכרים הם רק בצבע אחד (למשל, שחור) מכיוון שיש להם רק כרומוזום X אחד. חתולי קליקו זכרים יכולים להתרחש כאשר לחתול זכר יש שני כרומוזומי X (תסמונת קלינפלטר); או אם הוא כימרה, עם שני סוגי תאים שונים;[3] או כאשר חלק מתאי העור של החתלתול המתפתח בעובר עוברים מוטציה ספונטנית.
היסטוריה
דפוס הפרווה של חתולי הקליקו אינו מגדיר גזע כלשהו, אלא מתרחש במקרה בחתולים המבטאים מגוון של דפוסי צבע; בהתאם לכך אין לתופעה רקע היסטורי מובהק. עם זאת, קיומם של כתמים בחתולי קליקו אותרה במידה מסוימת על ידי ניל טוד במחקר שקבע את נדידת החתולים המבויתים לאורך נתיבי מסחר באירופה ובצפון אפריקה.[4] חלקם של החתולים בעלי הגן המוטנטי הכתום שנמצא בקליקו יוחס לערי הנמל שלאורך הים התיכון ביוון, צרפת, ספרד ואיטליה, אך מקורו במצרים.[5] הקליקו הוא חתול המדינה הרשמי של מרילנד מאז ה-1 באוקטובר 2001. הקליקו נבחר כחתול המדינה מכיוון שצבעו הלבן, השחור והכתום דומה לצבעה של ה"בולטימור אוריאולה", הציפור הרשמית של מרילנד, שמופיעה בסמל קבוצת הבייסבול של בולטימור, ה"בולטימור אוריולס", ו"פרפר בולטימור", החרק הרשמי של מרילנד.
הקליקו בפולקלור
בתרבויות רבות מאמינים שחתולי קליקו מביאים מזל טוב.[6] בגרמניה, המילה לחתול עם צבע קליקו היא "Glückskatze" או "חתול מזל". בארצות הברית, אלה מכונים לפעמים "חתולי כסף".[7] כאמור למעלה, חתול הקליקו הוא גם חתול המדינה הרשמי של מרילנד בארצות הברית.[8] ביפן, פסלי מנקי נקו מתארים חתולי קליקו האמורים להביא מזל טוב. למלחים יפנים היה לעיתים קרובות חתול שיט קליקו כדי להגן מפני חוסר מזל בים.[9]
החתולה המפורסמת גראמפי קאט הייתה חצי מגזע קליקו וחצי טאבי.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 Robinson, Richard. "Mosaicism". Genetics. New York: Macmillan Reference USA, 2003. 76-80.
- ^ "Calico cat". Encyclopædia Britannica. נבדק ב-5 בדצמבר 2014.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Malouf, Najla; Benirschke, K.; Hoefnagel, D. (1967). "XX/XY Chimerism in a Tricolored Male Cat". Cytogenetic and Genome Research. Cytogenetics. 6 (3–4): 228–241. doi:10.1159/000129944. PMID 6035565. נבדק ב-2020-06-22.
- ^ Todd, Neil B. (November 1977) Cats and Commerce. Scientific American.
- ^ Hubbell, Sue. Shrinking the Cat: Genetic Engineering Before We Knew About Genes. Boston: Houghton Mifflin, 2001.
- ^ Hartwell, Sarah (1995). "Feline Folktails - Cats in Folklore and Superstition". נבדק ב-22 בינואר 2009.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Finegan, Edward; Rickford, John (2004). "Language in the USA: Themes for the Twenty-first Century". Cambridge University Press. אורכב מ-המקור ב-12 בינואר 2013. נבדק ב-22 בינואר 2009.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Calico Cat, Maryland State Cat". msa.maryland.gov.
- ^ Finlay, Katie (25 בנובמבר 2017). "4 Things You Didn't Know About Calico Cats". HomeLife Media. נבדק ב-17 בינואר 2018.
{{cite web}}
: (עזרה)
33170971חתול קליקו