חרקי מאכל
חרקי מאכל או חרקים אכילים הם מינים של חרקים המשמשים למאכל אדם, ישירות או כמזון מעובד.
תפוצה וסוגים
על פי ההערכה, קיימים כ-2,000 סוגי חרקים המשמשים למאכל אדם, ומהווים חלק מהתפריט עבור כשני מיליארד בני אדם, בעיקר באפריקה, אסיה ודרום אמריקה. סוגי החרקים המשמשים למאכל משתנים בהתאם למיקום הגאוגרפי. סוגי החרקים הנפוצים ביותר כמאכל הם:
המספרים בסוגריים מציינים את החלק מכלל אוכלוסיית העולם הניזון מחרקים אלו.
ערכים תזונתיים
חרקים עשירים בחלבונים, שומנים, חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים ביחס למזונות אחרים מן החי. ריכוז החלבון בחרקים נמצא בטווח 13%-77%, הם מקור משמעותי לשומנים, בעיקר חד-רווים, אומגה 3 ואומגה 6, ועשירים בברזל ואבץ. עם זאת, בחרקים נמצא פחות ויטמין B12 יחסית לבשר בקר.
להלן טבלת השוואה של ערכים תזונתיים בין מספר חרקים לבין בשר בקר טחון 20% שומן (מקור):
ערך תזונתי ל-100 גרם | תולעי קמח | תולעי באפלו | צרצר הבית | חגב נודד | בקר |
---|---|---|---|---|---|
אנרגיה (קילו-קלוריות) | 550 | 484 | 458 | 559 | 250 |
שומן (גרם) מתוכו שומן רווי |
37.2 9 |
24.7 8 |
18.5 7 |
38.1 13.1 |
20 6 |
פחמימות (גרם) | 5.4 | 6.7 | 0 | 1.1 | 0 |
חלבונים (גרם) | 45.1 | 56.2 | 69.1 | 48.2 | 20 |
מלח (מיליגרם) | 370 | 380 | 1,030 | 430 | 72 |
חרקים בתעשיית המזון
בעוד שאיסוף חרקים למאכל נהוג בעיקר בארצות בהן אקלים טרופי, הרי שייצור תעשייתי של מזון שמקורו בחרקים מאפשר צריכתם גם בשאר העולם. תעשיית מזון מחרקים החלה להתפתח בראשית העשור השני של המאה ה-21 ממספר מניעים: היות החרקים מקור חלבונים זול ויעיל יחסית לבעלי חיים אחרים, הצטיירות החרקים כתחליף או כתוספת לתעשיית הבשר במצב בו אוכלוסיית העולם צומחת ודורשת משאבי מזון נוספים, וההנגשה של חרקים כמזון לעולם המערבי, בו קיימת רתיעה מאכילת חרקים.
מוצרים תעשייתיים
ייצור תעשייתי של מזון מחרקים מאפשר מוצרים אשר "מסתירים" את הצורה המקורית של החרקים, ובכך מקלים על אנשים את הרתיעה. דוגמאות למוצרים אלו הן קמח ונגזרותיו כפסטה ולחם, חטיפים והמבורגרים העשויים מחרקים.
קישורים חיצוניים
33958996חרקי מאכל