בדיקת רקע
בדיקת רקע או חקירת רקע הוא תהליך של איסוף רשומות (כגון: רישום פלילי, רשומות עסקיות, דוחות כספיים) של אדם או ארגון.[1] בדיקות רקע עשויות להיערך על ידי גוף ממשלתי או על ידי חברות פרטיות, תמורת תשלום.
תוכן
התוכן והכמות של המידע הכלול בבדיקת רקע תלוי במידה רבה במידת הרגישות של הסיבה לעריכה הבדיקה; למשל: אדם המגיש מועמדות למשרה בעבודת שכר מינימום, כל הנראה יהיה כפוף לבדיקות הרבה פחות מעמיקות מאשר אדם שצפוי לעבוד באחת מרשויות אכיפת החוק (כגון ה-FBI) או בעבודה הקשורה בביטחון הלאומי.
בדיקות רקע עשויות לכלול:
- עבר פלילי: רישום פלילי, לרבות תיעוד של מעצרים ומאסרים. או לחלופין, תעודת יושר המעידה על עבר פלילי נקי.
- אימות זהות: על מנת לאמת שנשוא הבדיקה הוא מי שהוא טוען שהוא, לצורך מניעת אפשרות של גניבת זהות. לרוב, באמצעות מספר תעודת זהות / מספר ביטוח לאומי.
- מעמד אזרחות: בדיקת מעמדו האזרחי של נשוא הבדיקה - אזרח, תושב חוקי, מהגר וכדומה.
- רשומות נהיגה/רכב: וידוא שלנשוא הבדיקה יש רישיון נהיגה/רישיון רכב בתוקף ו/או אין היסטוריה של עבירות/תאונות.
- בדיקות סמים.
- רשומות אקדמיות: תעודות סיום לימודי תיכון, תואר אקדמי, תוצאות בחינה פסיכומטרית.
- היסטוריה תעסוקתית: מקומות עבודה קודמים, משך הזמן בכל מקום עבודה, ביצועים, פעילויות והישגים, ויחסים עם עובדים אחרים.
- היסטוריה פיננסית: רשומות עסקיות, דוחות כספיים, דירוג אשראי, שעבודים, עיקולים, הליכי הוצאה לפועל, פשיטות רגל.
- תיק רפואי: רשומות רפואיות, נפשיות ופיזיולוגיות. לרוב, נדרש ויתור בכתב על חיסיון רפואי מטעם נשוא הבדיקה על מנת לקבל רשומות מסוג זה.
- בדיקת פוליגרף: בדיקת פוליגרף דורשת את הסכמת נשוא הבדיקה; נערכת, למשל, בהליך גיוס למשרות ממשלתיות הנוגעות בתחומי ביטחון לאומי, אכיפת החוק, או בתחום אחר של אבטחה או ביטחון.
- ראיונות בינאישיים: שיחות עם מכריו של נשוא הבדיקה, כגון מורים, חברים, עמיתים לעבודה, שכנים ובני משפחה.
- היסטוריה של בעלות/רכישת כלי נשק.
מטרה
גיוס עובדים
בדיקות רקע נערכות לעיתים קרובות לבקשתם של מעסיקים, המעוניינים לסנן מועמדים כחלק מתהליך גיוס עובדים, בעיקר עבור משרות הדורשות אבטחה גבוהה או משרות אמון, במקומות עבודה כגון בתי ספר, בתי משפט, בתי חולים, מוסדות פיננסיים, חברות תעופה, ומשרדי ממשלה. בדיקת רקע של מועמדים לעבודה כוללות, בדרך כלל, אימות נתונים (למשל: היסטוריה תעסוקתית עליה הצהיר מועמד לעבודה בקורות החיים שלו), היסטוריה פיננסית ועבר פלילי.
בדיקות אלה משמשות לעיתים קרובות את המעסיקים כאמצעי להעריך את המועמדים, מוסר העבודה שלהם וכיוצ"ב, על מנת לזהות סיכונים פוטנציאליים מטעמי בטיחות ואבטחה. בדיקות רקע יסודיות משמשות גם לצורך קבלת סיווג ביטחוני עבור עובדי ממשלה פוטנציאליים. עם זאת, לעיתים נעשה שימוש לרעה ולמטרות לא חוקיות בבדיקות רקע, כגון אפליה (או אפליה בשוק העבודה), גניבת זהות ופגיעה בפרטיות.
בדיקות נערכות לעיתים קרובות על מנת לאשר מידע הנמצא על טופס הגשת מועמדות לעבודה / קורות חיים. במחקר שנערך נמצא כי בכמחצית מכלל בדיקות הרקע שנערכו על עובדים פוטנציאליים נמצאו הבדלים בין המידע אותם סיפקו דורשי העבודה לבין המידע שהתקבל מטעם המקורות.[2] על פי חדשות CBS בקנדה, בשנת 2011 הונאות במקומות העבודה גרמו לבעלי העסקיים הקנדיים לנזקים בשווי של למעלה מ-3.2 מיליארד דולר.[3] כמו כן, הבדיקות עשויות לאפשר בידול בין העובדים הפוטנציאליים ובכך לסייע למעסיק לבחור במועמד שלגביו הוא מרגיש שהוא המתאים ביותר לתפקיד. מעסיקים מחויבים לוודא כי סביבת העבודה שלהם בטוחה לכל העובדים ולסייע במניעת בעיות כלשהן במקום העבודה.[4]
בדיקות רקע נדרשות גם עבור עובדים בתפקידים רגישים מבחינה ביטחונית, כגון במעברי גבול, שדות תעופה, חברות תעופה ועוד. בשל שיקולי ביטחון, ישנן עבודות מסוימות הזמינות רק לאזרחי תושבי המדינה, ונדרשת בדיקת רקע על מנת לברר את מעמדם האזרחי של המועמדים. כמו כן, ישנן מדינות בהן קיימים חוקים שנועדו למנוע העסקת מי שלא עבר בדיקה פלילית במקום עבודה הקשורים לקשישים, אנשים עם מוגבלויות או ילדים/קטינים.
רישוי כלי נשק
בארצות הברית, חוק בריידי למניעת אלימות (Brady Handgun Violence Prevention Act) מחייב משווקים מורשים של כלי נשק לערוך בדיקת עבר פלילי עבור כל מי שרוצה לרכוש כלי נשק שונים, כגון אקדחים, מקלעים, חומרי נפץ וכמויות גדולות של כימיקלים. גם לצורך קבלת היתרים לשאת נשק מוסתר נדרשות בדיקות פליליות.[5]
בישראל, משטרת ישראל עורכת בדיקות רקע לצורך מתן או סירוב רישיונות לנשיאת נשק.[6]
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ "Advanced Personnel Vetting Techniques in Critical Multi-Tennant Hosted Computing Environments" (PDF). Thesai.org. נבדק ב-2013-10-25.
- ^ "ASUW Students Attorney Program". אורכב מ-המקור ב-14 באוקטובר 2012.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ CBC News (6 בדצמבר 2011). "Workplace fraud cost $3.2B last year". CBC News. נבדק ב-13 במאי 2012.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "The Attorney General's Report on Criminal History Background Checks" (PDF). Usdoj.gov. נבדק ב-2013-10-25.
- ^ Davidson, Charlie. "The Brady Gun Background Check Act". Fbinicsystem.com. נבדק ב-23 באוגוסט 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ הוראות בדבר דרישות סף לרישוי כלי ירייה ותבחינים למתן רישיון פרטי
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] בדיקת רקע22385564