חומץ שרי
חומץ שרי הוא יין חומץ העשוי משרי ומיוצר בספרד במחוז קדיס, ובמשולש שבין העיר חרס דה לה פרונטרה לעיירות "סאן לוקאר דב בראמדה" ו"אל פוארטו דה סנטה מריה" הידוע בשם "משולש השרי".
על פי החוק, על מנת לשאת את השם "חומץ שרי מחרס דה לה פרונטרה" הספרדי, החומץ חייב לעבור יישון בעצי אלון אמריקאים במשך לפחות שישה חודשים. את תקופת היישון עליו לעבור ב"משולש השרי" וחייב שיהיה לו מינימום של 7 מעלות חומציות. רוב חומצי השרי מיושנים באותה מערכת בה מיושן הברנדי המיוצר באזור.
הייצור והאיכות של חומץ השרי מנוטר ומבוקר על ידי גוף ממשלתי המפקח על אזור גידול היין של משולש השרי. כאשר מקורו וייעודו של חומץ השרי מאזור חרס מוגן על ידי החוק הספרדי והאיחוד האירופי.
היסטוריה
חומץ שרי קיים מאז שהחל יצור השרי בחרס, כאשר היינות שעברו בטעות תהליך החמצה נחשבו כהרוסים. אמנם רק משנת 1950 החלו להתייחס לחומץ השרי, כמוצר בפני עצמו. מייצריו אף החלו ליישן אותו, באותה הדרך בה יישנו יין.
חביות המכילות חומץ הוסרו במהירות מחנויות היין, כדי למנוע מהיין להפוך לחומץ. חבית שהכילה חומץ, לא יכולה לאחסן יין שוב, בשל הסיכון לתסיסה חומצית. בעבר החומץ ניתן לצוות העובדים ומשפחתו של בעל החנות. או שהיה נמכר בסמוך לדלת חנות היינות. רבים מהם אוחסנו ונשכחו ונמצאו לאחר שנים רבות ומגלים אותם גם היום.
שימוש
חומץ השרי "התגלה" במקור על ידי שפים צרפתיים. צרפת הייתה השוק הגדול ביותר עבור חומץ שרי בשנת 2008.
ויניגרט מחומץ שרי הוא עשיר בטעם מיוחד ומתאים למאכלים רבים. לא רק לסלטים. אלא גם לאספרגוס או ארטישוק מאודים.
המאכל "רינונס אל חרס" (Riñones al Jerez) הוא מאכל מסורתי של אזור חרס המכיל: כליות כבש עם רוטב העשוי מיין שרי וחומץ שרי.
לחומצי השרי האיכותיים ביותר יש טעם עמוק ומורכב המאפשר לחזק טעמים של מרקים, תבשילים, רטבים ותבשילי קדרה.
זני ענבי החומץ
קיימים מספר זני ענבים המשמשים לייצור היין ממנו מכינים את החומץ:
- פלומינו: רוב חומצי השרי מופקים מיינות מעינב הפלומינו. כאשר נעשה שימוש ביין צעיר או שהתיישן.
- אל פדרו סימנז: יינות המופיקים מפדרו סימנז, הם יינות מתוקים, ולעיתים אף מתוקים מאוד. לכן חומץ המופק מיינות אלה בדרך כלל יהיה מתוק יותר מחומצים אחרים.
- מוסקט : כמויות קטנות של חומץ שרי מופקים מענבי מוסקט.
קישורים חיצוניים
- החוק הספרדי המגן על חומץ השרי (בספרדית)