חגורת אורווה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זוג חיילים לובשים חגורת אורווה של זרוע האוויר של הצי המלכותי.

חגורת אורווהאנגלית: Stable Belt) או חגורה רגימנטלית, היא חגורה צבעונית העשויה בד או עור ומשמשת צבאות שונים בעולם, כאשר דפוס פסי הצבע המופיעה לאורכה הוא ייחודי ליחידה מסוימת, לרוב ברמת רגימנט או גיס.

השימוש בחוגרת אורווה כחלק ממדי צבא נפוץ במיוחד בכוחות המזוינים של הממלכה המאוחדת וצבאות חבר העמים הבריטי, בנוסף למדינות נוספות בהן דנמרק. מקור השם הוא במדי האורווה ששימשו יחידות פרשים בריטיות במהלך המאה ה-19, כאשר התפתחה מסורת של לבישת חגורה רחבה אשר בהדרגה החלה לכלול את צבעי הרגימנט, עד שבשנות ה-50 מנהג זה התקבע באופן רשמי בצבא הבריטי והתפשט ליחידות רבות ולמדינות שונות שהושפעו מהמסורת הצבאית הבריטית.

בברזיל ולבנון נמצאת בשימוש כוחות לחומי אש והצלה חגורה בעלת עיצוב דומה הנקראת חגורת מתעמלפורטוגזית: cinto ginástico).

שימוש

קבוצת חיילים בריטים, מימין חגורת אורווה של זרוע הקשר ומשמאל של זרוע האוויר של הצבא.
חגורת אורווה של רגימנט הטנקים המלכותי בעיצוב המקורי (לפני 2007) בעל שתי רצועות עור. כיום החגורה כוללת אבזם עם סמל היחידה בקדמתה.

הממלכה המאוחדת

מקור חגורת האורווה הוא במדי האורווה של יחידות פרשים של הצבא הבריטי במאה ה-19. מדי אורווה כללו מכנסי רכיבה וחולצה לבנה ללא ג'קט כדי לאפשר לחיילים לעבוד סביב האורווה ובטיפול הסוסים בקלות רבה יותר. בהדרגה החלו החיילים לעשות שימוש בחגורות רחבות שהתבססו על רצועות הרכיבה של הסוסים, אלו איפשרו לקבע את המכנסים ולאפשר נוחות בפעילות הטיפול בסוסים. לקראת סוף המאה ה-19, יחד עם המעבר של כוחות הצבא הבריטי למדי חאקי ובכך הורדה של סממני זיהוי צבעוניים של היחידות השונות בשדה הקרב, החלו להופיע חגורות האורווה צבעוניות לפי צבעי הרגימנט.

משום שמדי האורווה נלבשו רק בסביבת המחנה ולא באופן רשמי או בשדה הקרב, מסורת זאת המשיכה להתקיים ללא התנגדות ונתפסה כמסורת לא מזיקה של גאוות יחידה. בתחילת המאה ה-20, חגורות האורווה החלו להופיע בהדרגה ביחידות אחרות ברחבי הצבא הבריטי לשימוש סביב המחנה, עד שבשבנים שלאחר מלחמת העולם השנייה, הן הפכו לפריט לבוש רשמי בכלל הכוחות המזוינים של בריטניה (כולל בצי ובחיל האוויר).

כיום חגורת האורווה נלבשת בצבא הבריטי על גבי מדי מחנה (מס' 6, 7, 13 ו-14) ומדי קרב (מס' 8 ו-9) שלא בפעילות מבצעית. לרגימנטים הסדירים בצבא ישנן חגורות אורווה, כל אחד עם דפוס ייחודי בצבעי הרגימנט, בנוסף לחגורות המשויכות לזרועות מסוימים ומספר יחידות בודדות אחרות שלהן דפוס חגורה ייחודי (כגון מכללות צבאיות, סוללות ארטילריה מסוימות וגדודים בודדים). בחיל האוויר המלכותי חגורת האורווה נלבשת עם מדי שירות עבודה (מס' 2), כאשר ישנו רק דגם אחד שמייצג את כלל חיל האוויר (בצבע חום וכחול עם פס תכלת ביניהם). בצי המלכותי קיים גם עיצוב בודד לכלל המשרתים (בצבע כחול כהה) והחגורה נלבשת על גבי מדי עבודה (מס' 4 ו-5) בלבד, לחיל הנחתים המלכותי דגם משלו הנלבש באופן דומה לנהוג בצבא הבריטי.

מדינות חבר העמים הבריטי

מדינות חבר העמים הבריטי ברובן הגדול הן מדינות לשעבר של האימפריה הבריטית, משום ששורשי הכוחות המזוינים שלהן הם בכוחות הבריטים, רבות מהמסורות התפתחו במקביל וכיום רוב כוחות חבר העמים מכילות מסורות דומות מאוד לכוחות הבריטים. ברוב מדינות אלו, החוגורות נמצאות בשימוש בדומה לנהוג בבריטניה, על גבי מדי שירות ועבודה ולא מדים מבצעיים או מדים טקסיים. בשונה מהכוחות הבריטים, רק ליחידות בולטות או ותיקות יותר קיימות חגורות אורווה בדפוס ייחודי, במקרים רבים מסורת חגורת האורווה הגיע ליחידות אלו לאחר שירות לצד יחידות מקבילות בצבא הבריטי.

דנמרק

בשנות ה-50 כוחות ההגנה של דנמרק שירתו בשיתוף פעולה הדוק עם הכוחות הבריטים של ארמיית הריין הבריטית, מה שהוליד בין היתר עניין מצד דנמרק במסורת חגורת האורווה הבריטית. בשנת 1968 אומצה החוגרה לשימוש רגימנט משמר ההוסרים באופן דומה לנהוג בצבא הבריטי, כאשר הדפוס והצבעוניות תואמים לצבעי הרגימנט, בשנות ה-70 המאוחרות מנהג זה הוכנס ברוב הכוחות הדנים (הצבא המלכותי הדני, חיל האוויר הדני ומשמר המולדת הדני).

הצבע הבסיסי של כלל חיילי הכוחות הדנים הוא שחור וזו החוגרה היחידה המסופקת לחיילים באופן רשמי, לצידה ישנם כיום כ-16 דפוסים שונים בשימוש המשתייכים לרגימנטים והזרועות השונים (מתוך סך הכל כ-43 דפוסים היסטוריים). החגורות הרגימנטליות הצבעוניות אינן מחויבות לשימוש וכאמור לא מסופקות, אך הן מאושרות לשימוש במקום החוגרה השחורה הסטנדרטית ונרכשות באופן עצמאי.

חגורת מתעמל

בברזיל ולבנון נמצאת בשימוש חגורה מסורתית דומה לחגורת האורווה הנקראת חגורת מתעמל (בפורטוגזית: cinto ginástico). בשונה מחגורת האורווה, חגורה זו אינה כוללת דפוסים ייחודיים ליחידות שונות ובאופן מסורתי היא דומה יותר לחגורת כלים או רתמה המשמשת אנשי חילוץ וכבאות. היא דומה לחגורת האורווה בעיצובה הכללי ובצבעוניות שלה.

בברזיל חגורת המתעמל משמשת את קורפוס לוחמי האש של הצבא (בפורטוגזית: Corpo de Bombeiros Militar) מאז 1887, עם דגם לקצינים (חגורה אדומה עם פס כחול לרוחבה, קצוות בצבע לבן ואבזמים כסופים) ודגם לחיילים (חגורה אדומה עם קצוות אפורים ואבזמים מוזהבים). בלבנון מסורת דומה של חגורת מתעמל בשימוש כוחות הכיבוי של המשמר האזרחי של לבנון (בערבית: المديرية العامة للدفاع المدني).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32974370חגורת אורווה