חבוט רמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חבוט רמי הוא ניב בארמית (תרגום: הכה והשלך) מהגמרא[1] אשר מבטא הלכה למשה מסיני, הלכה זו קובעת מצבים מסוימים בהם אומרים שלדיון הלכתי מדמים גוף מסוים המונח אופקית, כאילו הוא מוטל מטה על מה שתחתיו, "השפל והשלך אותו על האויר שתחתיו"[2].

הלכה זו, בעלת משמעות בעיקר בדיני סכך הסוכה, מבוי וקביעת אוהל, ומקבילה לדין גוד אחית אשר קובע קביעה דומה לגוף המונח אנכית בדיני מחיצות.

מקור

המונח מוזכר במסכת סוכה:

מאי (סוכה) מדובללת? אמר רב סוכה ענייה ושמואל אמר קנה עולה וקנה יורד ...
אמר אביי לא שנו אלא שאין בין זה לזה שלשה טפחים אבל יש בין זה לזה ג' טפחים פסולה,
אמר רבא, אפילו יש בין זה לזה שלשה טפחים נמי לא אמרן אלא שאין בגגו טפח,
אבל יש בגגו טפח כשרה, דאמרינן חבוט רמי...

בגמרא לעיל, מובאת מחלוקת אמוראים, בין אביי לרבא (שהלכה נפסקה כמותו[3]), בנוגע לסוכה שסככהּ עשוי קנים המופרדים זה מזה בגובה בו הם מונחים מעל 3 טפחים (שאם פחות מכך, אין צורך בכלל "חבוט רמי" משום שפחות משלושה טפחים, יש בהם דין לבוד שרואים אותם כאילו היו מחוברים):

  • אביי סובר כי באופן כזה הסוכה פסולה.
  • רבא אומר כי אם הקנה העליון בעל רוחב של לפחות טפח (שיש עליו שם "אוהל"), אזי אומרים "חבוט רמי" ורואים כאילו הוא מונח לצד הקנה שתחתיו (בהטלה מלמעלה) והסוכה כשרה.

בהלכות מבוי

כדי להתיר טלטול במבוי, יש להכשירו על ידי לחי וקורה. כלומר, לוח אנכי המוצב בצד הפתח של המבוי (לחי) וקורה המונחת בצורה אופקית בין שתי קירות הכניסה למבוי. אם הקורה מונחת גבוה מעל קירות המבוי אומרים חבוט ומחשיבים אותה כמונחת על כותלי המבוי [4]

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו פסיקה הלכתית.