זפולה
זפולה (באיטלקית: ביחיד: zeppola; ברבים: zeppole) המכונה גם פירטלה (באיטלקית: frittelle) ובסרדיניה זיפולה (באיטלקית: zippole; בסרדו: tzípulas - טזיפולס).
הוא מאפה בצק איטלקי - המורכב מכדור בצק המטוגן בטיגון עמוק; על פי רוב קוטרו של כדור הבצק 10 סנטימטרים. הדונאט / טִגנִית בדרך כלל מצופה בציפוי אבקת סוכר, ולעיתים ממולאת בפודינג או ג'לי או קרם קנולי או בתערובת של חמאה ודבש.
נהוג לאכול מאכל זה ביום סן ג'וזפה 19 במרץ[1].
היסטוריה
מאכל זה יודע במטבח האיטלקי, במיוחד במטבח הערים רומא ונאפולי, אולם הוא מוגש גם בסיציליה, סרדיניה, באי מלטה, ובקהילות איטלקיות בקנדה ובארצות הברית[2].
ברומא ובסיציליה המאכל נקרא Bignè di San Giuseppe - עוגת סן ג'וזפה, ובסיציליה גם "הסנפירים של סן ז'וזפה"[1].
במהלך החג נמכרות העוגות ברחובות, וניתנות כמתנות.
בארצות הברית המאפים נקראים לעיתים "crispellis".
בקרב יהודי רומא
יהודי רומא נהגו לאכול את הזפולה בגטו של רומא בחתונות, או לתת אותם כמתנה לחתן ולכלה[3].
גרסאות נוספות
במלטה נאכל זפולה מלוח והממולא לעיתים באנצ'ובי[4].
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: זפולה |
- מתכון באתר allrecipes (באנגלית)
- זפולה באתר italianchef (באנגלית)
- פאולין שובל, מתכון לזפולה, באתר הארץ, 10 בדצמבר 2018
- מתכון לזפולה
הערות שוליים
28054737זפולה