הזמריה
הזִּמְרִיָּה היא מפגש מקהלות בינלאומי המתקיים בישראל אחת לשלוש שנים מאז 1952, עת נוסדה על ידי אהרן צבי פְּרוֹפֶּס.
הזמריה הוקמה ביוזמתו של פרופס, איש מחלקת התיירות, אשר הכיר אירועים מקהלתיים מסוג זה בריגה. ב-1935 ייסד פרופס שתי אגודות בשם "זמיר" בוורשה ובתל אביב תחת רעיון של קיום מפגשי מקהלות יהודיות מרחבי העולם. מספר שנים לאחר מכן הציע פרופס לראש הממשלה דוד בן-גוריון לקיים כנס מקהלות יהודיות בישראל. רעיון זה יצא אל הפועל באוגוסט 1952 כאשר ייסד פרופס את "הזמריה". טקס הפתיחה התקיים בהר הרצל[1] בט"ו באב ולאחר מכן התקיימו חגיגות במקומות שונים ובהם קונצרט שנערך באצטדיון רמת גן. מאז מתקיימת הזמריה מדי שלוש שנים. לאחר מותו של פרופס החליטה ממשלת ישראל לקרוא לזמריה על שמו. בשל התמעטות המקהלות היהודיות בעולם, הפכה הזמריה פתוחה לכל מקהלה.
בזמריות הראשונות הופיעו המקהלות ברחבי הארץ והתקבצו למפגשים באירועי הפתיחה והסיום בתל אביב ובירושלים. בשנות ה-70 שונה אופייה של הזמריה והיא עברה לעבודה בסדנאות בעיקר.
הזמריה מאורגנת כיום על ידי "עמותת הזמיר והנבל מייסודו של א. צ. פרופס". העמותה אחראית על הזמריה ועל תחרות הנבל הבינלאומית. חברת הכנסת לשעבר קולט אביטל היא כיום יושבת ראש העמותה. היא החליפה את אסתר הרליץ שמונתה כנשיאת כבוד של העמותה.[2] מנכ"ל העמותה הוא יוסי פרוסט.
בין האנשים שניהלו אותה על פני השנים ממנה גם המנצח מיכאל שני.
לקריאה נוספת
- אסתר הרליץ, הזמריה: יובל לזמריה, 1952–2002, תל אביב: אגודת הזמיר, תשס"ב 2002. (חוברת)
קישורים חיצוניים
- אתר הזמריה
- משה גורלי, "הזמריה", דבר, 22 באוגוסט 1952
- אורי קיסרי, הזמריה – נעים זמירות ישראל, מעריב, 20 ביולי 1964
- יפעת נבו, "תור הזמריה הגיע", מעריב, 6 ביולי 1970
- הזמריה הראשונה, יומני כרמל 1952 (התחלה 1:10)
הערות שוליים
- ^ הזמריה נפתחה בטקס בהר הרצל, דבר, 7 באוגוסט 1952
- ^ אתר הבמה, 11 ביולי 2010.