זיידל רובנר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מוזיקאי ריקה. זיידל רוֹבְנֶרכתיב יידיש: ראָוונער; באנגלית: Zeidel Rovner;‏ 18571946) היה חזן מפורסם באירופה ובארצות הברית.

קורות חיים

רובנר נולד כיעקב שמואל מָרָגוֹבְסקי (Maragowsky) בעיירה רדומישל. שמו ניתן לו על שם סבו, אב אמו, אשר כינתה אותו בכינוי החיבה "זיידל", שפירושו סבא. בהיותו פעוט נפטר אביו ואמו מסרה אותו לחזן העיירה, משה שפילנסקי, שגידל אותו עם ילדיו.[1] כבר בגיל שמונה הוא הראה כישרון מוזיקלי, והחזן ביקש לצרפו למקהלתו, אולם האם סירבה כי רצתה שרובנר יגדל להיות רב. לכשגדל התחבר לחסידיו של הרבי ממקארוב, רבי יעקב יצחק טברסקי, אשר סיפרו לרבם על כישרונו והלה הזמינו להתפלל בבית מדרשו בימים הנוראים. הצלחתו בתפילות אלו פרסמה את שמו בכל האזור.

רובנר החל ללמוד קריאת תווים, במקביל לעבודתו כסוחר קמח. הוא גם הוזמן לשמש כחזן בימים הנוראים בקייב. לאחר זמן בהוראתו של הרבי ממקארוב עזב רובנר את עיסוקיו האחרים והיה לחזן מקצועי.[2] הוא הוזמן בשנת ה'תרמ"א (1881) לשמש כחזן באיזיאסלב בהמלצת הרבי ממקארוב. הוא הקים במקום מקהלה וחיבר יצירות רבות, בהם "עזרת אבותינו", "אמת ואמונה", "ובמקהלות", "כי כל פה" ו"קדושה". בשנים ה'תרמ"ב-ה'תרמ"ד (1882-1884) הוא שימש כחזן ברובנו והעמיק את ידיעותיו בחיבור יצירות מוזיקליות, מאז נקרא 'רובנר' על שם עיר זו. בשנת תרמ"ב, עם עזיבת ניסן ספיבק את קישינב הוא המליץ על רובנר כיורשו. שנתיים לקח עד שאנשי רובנו הסכימו לשחררו ואז הוא עבר לקישינב. אולם בשלב זה נוצרה מחלוקת בעיר לגבי תפקיד החזן.[3] בתפקידו כחזן הוא גם הופיע בחגיגות בבית הכנסת לכבוד הקיסר בהשתתפות שר המחוז ושר ברוסית את המנון האימפריה הרוסית יה מלכנו נצור[4].

לעיתים הוא היה מתפלל אצל רבי ישראל הגר בעל ה"אהבת ישראל" מויז'ניץ, שגם נתן לו פעם אחת לשיר את יצירתו על שירו לה' במהלך קבלת שבת בבית מדרשו[5]. בשנת 1904 נתקבל כחזן בלבוב[6][7]. וקיים קונצרטים גם בבית הכנסת הפרוורי[8].

בשנת ה'תרע"ד (1914) היגר לארצות הברית, ובה ניצח על מקהלות, בשנת ה'תרפ"ו (1926) הוזמן לבקר אצל נשיא ארצות הברית קולידג'[9] ושורר לו אחת ממנגינותיו על פרק תהילים, תוכניתו לעלות לארץ ישראל לא יצאה לפועל, והוא נשאר בארצות הברית עד מותו.

נפטר בי"ט בניסן תש"ג, ונקבר בבית הקברות מונטיפיורי בניו יורק.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Samuel Vigoda, Legendary voices: the fascinating lives of the great cantors, Volume 1, 1981, p. 202
  2. ^ Jewish music: its historical development, p. 434.
  3. ^ ב. פאטין, חלק ליבם על כן יאשמו, המגיד, 22 במאי 1890.
  4. ^ מכתבי סופרים - קישינוב, היום, 5 ביוני 1887
  5. ^ לדברי יעקב מזור, השושלות החסידיות והטקסטים שבפיהן, אתר הזמנה לפיוט, האדמו"ר אף נתן לו להתפלל במקומו במוסף של הימים הנוראים.
  6. ^ מאיר הארטיגר, מכתבים מגליציא, הצפירה, 1 באוגוסט 1904.
  7. ^ מערי המדינה - לבוב, מחזיקי הדת, 29 בדצמבר 1905
  8. ^ כסיל שונה באוולתו, מחזיקי הדת, 5 בפברואר 1909
  9. ^ החזן זיידל רובנר לפני הנשיא קולידז', הצפירה, 11 בנובמבר 1926.
P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0