ואראנסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ואראנאסי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ואראנסי
वाराणसी
העיר לחוף הגנגס
העיר לחוף הגנגס
העיר לחוף הגנגס
מדינה הודוהודו הודו
מדינה אוטר פרדש
שטח 3,131 קמ"ר
גובה 81 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 1,201,815 (2011)
 ‑ במטרופולין 1,435,113 (2011)
 ‑ צפיפות 380 נפש לקמ"ר (2011)
קואורדינטות 25°16′55″N 82°57′23″E / 25.282°N 82.9563°E / 25.282; 82.9563
אזור זמן UTC +5:30

וָארַאנְסִי (סנסקריט: वाराणसी), הידועה גם בשמות בָּנַארַס וקָאשִי, היא עיר במדינת אוטר פרדש שבהודו, 320 ק"מ מבירת המדינה לאקנאו. ממוקמת על גדת נהר הגנגס ומהווה את העיר הקדושה ביותר בהינדואיזם ובג'איניזם, וסמוכה לה העיר סרנאת, מהקדושות ביותר לבודהיזם. זו אחת הערים המיושבות ברציפות במשך הזמן הארוך ביותר בעולם. העיר הייתה מרכז תרבותי של צפון הודו במשך אלפי שנה, ויש לה היסטוריה עתיקה יותר מרוב הדתות הגדולות בעולם. מארק טוויין אמר ב-1897 "בנארס (שם העיר באורדו) עתיקה יותר מההיסטוריה, עתיקה יותר מהמסורת, עתיקה יותר אפילו מהאגדה, ונראית פעמיים עתיקה מכולם גם יחד".

היסטוריה

העיר יושבה לראשונה לפני יותר מ-3,000 שנה. התקופה המוסלמית לא היטיבה עם העיר, ושליטים מוסלמיים רבים קוטאב אוד-דין, סיקנדר לודי אורנגזב ואחרים הרסו בה מקדשים, אם כי דווקא הקיסר המוגולי הנאור אכבר בנה בעיר מקדשים הינדואים. רבים ממבשרי גל הבהאקטי (דבקות) היו בני העיר, ובכללם גדול ההוגים והמשוררים של המיסטיקה והדבקות, המשורר כאביר שנולד בעיר ב-1389. החל מראשית המאה ה-19 החלה תקופת פריחה נוספת לעיר, כשהריבון בפועל היו הראג'פוטים המרתים וחברת הסחר הבריטית.

חשיבות דתית

הינדואים אדוקים עורכים מסעות עלייה לרגל לואראנסי כדי לרחוץ בגנגס, להשתתף בטקסי הפוג'ה המפורסמים של העיר ולעשות מדיטציה על גדות הנהר. ההינדואים (ומאמיני דתות אחרות, כגון בודהיסטים וג'אינים) מאמינים שטבילה בנהר, בסמוך לגהאטות (מדרגות לגוף מים) הפרוסות לאורך הגנגס שוטפת את החטאים, ופיזור אפרה של גופה בנהר לאחר המוות משפר את חיי המת בגלגולו הבא ואף מסייע להגיע מוקדם יותר למוקשה (שחרור מגלגל החיים - סמסרה). בנוסף, מאמינים ההינדואים שכל אדם שמת בואראנסי, ללא קשר לאמונתו או לחטאיו, ישתחרר ממעגל הלידות והמוות ויזכה בגאולה. בשל כך מגיעים אליה, בסמוך למותם, מאמינים רבים מכל קצות הודו.

הבודהיסטים מאמינים שבסרנאת, כ-8 ק"מ מלב העיר ואראנסי, היה פארק הצבאים בו נשא הבודהא את דרשתו הראשונה בפני חמשת מאמיניו הראשונים, ולפיכך זהו מארבעת המקומות הקדושים לדת זאת.

הג'אינים ממקמים את חיו של הטירתנקארה (מעביר אוקיינוס החיים - בהשאלה המורה הרוחני) ה-23 בעיר זאת.

גם הסיקים מייחסים חשיבות רוחנית לעיר. על פי המסורת, גורו נאנאק ביקר בעיר בשנת 1507 לרגל פסטיבל שיווהרטרי, ושם קיבל את ההארה שגרמה לו לייסד את הדת.

תרבות

העיר גם ידועה כמרכז המוזיקה ההודית המסורתית של המדינה. כמו כן יש בה ארבע אוניברסיטאות, ומיקומה במרכז צפון-הודו הפך אותה לצומת תחבורתי חשוב. בשל העניין הדתי והתרבותי בעיר נוהרים אליה אלפי תיירים בעונת התיירות.

אתרי תיירות מרכזיים

  • העיר העתיקה והמקדשים הרבים שבה.
  • דסאשוואמאד גהאט הגהאט המרכזית של העיר, סביבה ישנה התרחשות בכל שעות היממה. המדרגות הומות מאמינים, תיירים ושורות של קבצנים ואנשי דת.
  • מאניקרניקה גהאט גהאט שרפת הגוויות הראשי של העיר, אליו מגיעות סירות של עצי בעירה וגופות נשרפות במשך כל היום והלילה על ידי בני מעמד המנודים.
  • האוניברסיטה ההינדואית של בנארס (BHU) משמרת את המסורת של ואראנסי כמרכז לימודי אומנות, מוזיקה, פילוסופיה וסנסקריט. באוניברסיטה נמצא "בהארט קאלה בהאבאן" (Bharat Kala Bhavan) אוסף ציורי מיניאטורה, פסלים וצילומים עתיקים של העיר.
  • ג'אנטר מאנטר (מכשירים ונוסחאות) הוא מהמצפים שהקים ג'אי סינג השני מייסד העיר ג'איפור. הוא נמצא לא הרחק מהגהאט המרכזית דסאשוואמאד בסמוך לארמונו של ראג'ה ג'אי סינג מג'איפור. בהשוואה למצפי הכוכבים בג'איפור ודלהי, הוא פחות מצויד ופחות מרשים, אך יש בו שעון שמש ייחודי.
  • העיר סרנאת מארבעת המקומות ה"קדושים" לבודהיזם. בעיר זאת ישנו פארק הצבאים, הסטופה של אשוקה, שרידי עמוד אשוקה, מוזיאון בו מוצגים סמלי הודו - כותרת האריות ואשוקה צ'קרה, שעמדו בראש עמוד אשוקה. כמו כן מקדש במקום נשיאת דרשת ארבע האמיתות הנצחיות של הבודהא.

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא הודו. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

21932725ואראנסי