הרב יוסף שטרן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב יוסף שטרן
לידה 1971 (גיל: 53 בערך)
מקום פעילות עכו
השתייכות ציונות דתית
תחומי עיסוק גמרא, תורת ארץ ישראל, קבלה.
תפקידים נוספים ראש ישיבת ההסדר עכו, חבר הוועד הרבני המנהל של ארגון צהר.
רבותיו הרב יהושע ויצמן, הרב יצחק גינזבורג (רב חבר)

הרב יוסף (יוסי) שטרן (נולד בשנת 1971) הוא ראש ישיבת ההסדר עכו, חבר ועד הרבנים המנהל של ארגון צהר.

ביוגרפיה

הוריו היו בגרעין המייסד של היישוב שבי שומרון, למד בישיבת בני עקיבא נתניה והמשיך לאחר סיום התיכון לישיבת ההסדר מעלות. במסגרת שירותו הצבאי התגייס לצנחנים ואותר כלוחם ליחידת מגל"ן הוא שרת ביחידה עד לשחרורו. כאשר השתחרר מצה"ל התחתן עם עפרה, בתו של הרב יהושע ויצמן ועבר ליישוב אלון מורה בו כיהן כר"ם בישיבה הגבוהה כבר בגיל 23. בתקופה זו קבר יוסף היה בשליטת צה"ל, והתעורר פולמוס סביב השליטה בו. ממנהיגי המאבק בעד השליטה היהודית היה הרב יצחק גינזבורג אשר בין היתר ארגן לימוד תורה בקבר יוסף. על מנת לתמוך במאבק למד הרב שטרן סדר אחד לפחות כל יום בקבר יוסף, וכך הכיר אותו הרב גינזבורג וקבע עימו חברותא.

בשנת 2002 נקרא על ידי חותנו הרב יהושע ויצמן להקים את ישיבת ההסדר בעכו כשלוחה של ישיבת ההסדר מעלות (אשר לאחר כשנתיים הפכה עצמאית) וכך הפך בגיל שלושים לראש ישיבת ההסדר הצעיר בארץ. הרב מצהיר כי אחת המטרות המרכזיות של הישיבה היא בין היתר לבלום את התרחבות היישוב הערבי בעיר עכו שמתפשט לתוך השכונות היהודיות ומאיים על צביונה של העיר, וכן לתמוך ביישוב היהודי בעיר תוך חיזוק הקשר למורשת היהודית[1]. לדידו מלבד השקעת הכוחות בהתיישבות ביהודה ושומרון יש צורך בשמירה על הגליל היהודי שנזנח על ידי ראשי הארגונים הציונים דתיים. בשנת 2009 הקים את מדרשת מרחביה על שם תלמיד הישיבה, סגן עמיחי מרחביה, שנפל בקרב בינת ג'בייל[2]. כמו כן הרב שטרן נמנה עם הוועד הרבני המנהל של ארגון צהר. הרב שטרן מתגורר בעיר עכו והוא אב לשמונה ילדים[3].

משנתו

הרב שטרן דוגל בשילוב התורה גם מחוץ לבית המדרש, אי לכך הישיבה אותה הקים חרטה על דגלה להביא את הלימוד לידי מעשה באמצעות התנדבויות בעיר, קיום שיח בין דתיים וחילונים במסגרת הישיבה וכן הנחלת המורשת היהודית לתושבי עכו באמצעות העברת שיעורים וקיום חברותות עם הציבור הרחב[1]. הישיבה אף זכתה להכרה בתרומתה לעיר מפי ראש הממשלה בנאום אותו נשא בשנת 2012 בישיבת ההסדר[4][5]. השאיפה של הרב שטרן היא שפעולות אלו יעזרו לאחד את השסעים בחברה הישראלית, הנגרמת לעיתים רבות מבורות במורשת היהודית וחוסר תקשורת בין הפלגים השונים.

בשל השכלתו הרחבה של הרב שטרן בלימודי תורת ארץ ישראל אותה הנחיל הרב יהושע ויצמן בישיבת מעלות בה למד, וכן השכלתו בלימודי הקבלה אשר הושפעו רבות מתורתו של הרב גינזבורג, ניתן לראות מוטיב ייחודי בשיעורים אותם מעביר הרב הן לציבור הרחב והן לתלמידי ישיבת ההסדר. בשיעורים אלו הרב שוזר מוטיבים קבליים בלימודי העיון בגמרא ומפתח אותם לרוב מתוך דברי הראשונים עצמם[6], בדומה לכך נוהג הרב בשיחות המתעסקות בענייני דיומא להראות כיצד הקבלה ואגדות חז"ל על הפסוקים מובילות לעשיה יומיומית ונוגעות לציבור הרחב. זאת כיוון שהרב רואה במוטיבים הקבלים כלי להעברת הרעיונות המופשטים על דבר האחדות של עם ישראל, ארצו ומטרת האדם בעולמו אשר בלעדיהם הבנת המושגים הייתה נשארת חסרה. בנוסף לכך הרב מאמין שעל הקבלה להיות מאוחדת עם המציאות המעשית, ולא צריכה להישאר ברובד מרוחק לה וכך להפוך להיות נחלתם של בודדים.

מאפיין נוסף שניתן לראות בשיעוריו של הרב שטרן הוא השימוש במוזיקה ככלי ללימוד והעברה בלתי אמצעי, לכן הרב נוהג להתחיל כל שיעור אותו הוא מעביר בשירה הקשורה לנושא השיעור, והרב אף מלחין שירים כאשר הלחן משמש ככלי להעברת רעיונות המוטמעים בטקסט[7].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 "דרכנו החינוכית" באתר ישיבת ההסדר עכו.
  2. ^ הערך על סגן יעקב שמשון עמיחי מרחביה באתר יזכור
  3. ^ הדף של הרב יוסי שטרן באתר ארגון צהר
  4. ^ ידידיה בן אור, נתניהו בישיבה בעכו: התחדשות יהודית מיוחדת, פורסם באתר ערוץ שבע בתאריך 18/12/12
  5. ^ בנימין נתניהו, תמלול נאום האירוע "מצדיעים להתיישבות בגליל", אתר משרד ראש הממשלה, 18.12.2012
  6. ^ כפי שניתן לראות בשיעור הכללי המוקלט על קידושי כסף באתר ישיבת ההסדר עכו.
  7. ^ למשל, העלאת הטון כאשר מדובר על מושגים רוחניים וירידה בטון המשולבת עם דיסוננס למושג המבטא מציאות שלילית.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27973863יוסף שטרן (רב)