הרב זלמן מנחם קורן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

הרב זלמן מנחם קורן (וינקלר) הוא רב וחוקר תורני חרדי, מעורכי האנציקלופדיה התלמודית[1]. מתמחה בתחומים הלכתיים שהעיסוק בהם אינו שגרתי: הר הבית ובית המקדש, אסטרונומיה ולוח השנה, חשמל בהלכה ועוד.

ביוגרפיה

אביו הוא המהנדס שמעון וינקלר, שהיה סגנו של חתן התנ"ך יחיא אלשיך[2]. סבו מצד אמו זהבה הוא הרב ישראל זאב הלוי הורוביץ, מצאצאי השל"ה, מחבר האנציקלופדיה "ארץ ישראל ושכנותיה" והספר "ירושלים בספרותנו"[3].

למד בישיבת כפר חסידים אצל הרב אליהו אליעזר מישקובסקי והרב אליהו לאפיאן.

שימש כר"מ בישיבת הסדר "ניר" בקריית ארבע ובישיבת בני עקיבא נתיב מאיר, וכדיין בבית הדין לממונות בקרית ארבע.

נשוי לחנה קורן ומתגורר כיום במודיעין עילית.

השתתף בההדרת כתבי ראשונים שיש להם זיקה לאסטרונומיה: הכפתור ופרח במהדורת בית המדרש להלכה בהתיישבות והתשב"ץ ולקט יושר במהדורת מכון שלמה אומן ומכון ירושלים. במסגרת זו כתב נספחים מפורטים להבהרת דברי הראשונים.

לבקשת הרב מנחם מנדל כשר ערך את ספרו "קו התאריך הישראלי", על הסוגיה ההלכתית הסבוכה של קו התאריך, בתוספת הערות משלו (מבוא ל"קו התאריך הישראלי", עמ' 16). כתב באנציקלופדיה התלמודית את הערכים "יום" ו"חצות" ואת הנספח על קו התאריך.

התמחה גם בארכאולוגיה, ונעזר בה לבירורים הלכתיים שונים. בין השאר, כאשר התעורר חשש לחילול קברים התמנה כמומחה מוסכם לבדיקת השטח שהתקבל הן על ידי הרבנות הראשית והן על ידי הרב יצחק יעקב וייס, ראש העדה החרדית.

ספריו ומאמריו

  • חצרות בית ה' - על זיהוי מקום המקדש וגבולות הר הבית. זהו ספר יסוד במחקר הר הבית, המבסס את המסורת על זיהוי הצ'כרא שבמסגד כיפת הסלע עם אבן השתיה ומקום קדש הקדשים. רבים מהעולים להר הבית מתבססים על מחקרו, אם כי הוא עצמו מתנגד לעליה להר הבית[4].
  • ועשו לי מקדש - ספר במתכונת אלבומית על מבנה בית המקדש השני. זוהי תמצית מחקר ארוך שנים על מבנה בית המקדש, ועל פיו נבנה דגם בית המקדש שמוצב במנהרות הכותל.
  • קרני אורה - נספח לספר מאורי אש מאת הרב שלמה זלמן אוירבך, שצורף למהדורתו החדשה של הספר לבקשת המשפחה, על מנת להבהיר את נושא החשמל בהלכה וחידושיו של הרב אוירבך בנושא. יצא לאור בשנת ה'תשפ"ד בשני כרכים (950 עמ') בהוצאת מכון "אוצרות שלמה"
מאמרים בולטים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רשימת הכותבים בראש כרך כב, בו הערך "יום" והדיון על קו התאריך.
  2. ^ שלמה סנה, מהנדס ובקי בתנ"ך, למרחב, 3 באוקטובר 1961, עמ' 2; משה אילת, הרב יחיא אלשיך - חתן התנ"ך, חרות, 28 בספטמבר 1961, עמ' 1
  3. ^ זיכרון להולכים - מרת חוה הורביץ ז"ל, הצופה, 26 במאי 1964, עמ' 3
  4. ^ בלעדי: רב שפורסם כאילו הוא מתיר עליה להר הבית מאיים לתבוע דיבה, באתר כיפה, ‏2017-11-30
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39123660זלמן מנחם קורן