הראיון ב"טנדו" עם ניסים סרוסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הראיון ב"טנדו" עם ניסים סרוסי היה ריאיון טלוויזיוני במסגרת שידורי רשות השידור בינואר של שנת 1975, שבמהלכו אירעה תקרית בין המראיין למרואיין ששוייכה בתקשורת ובציבור כחלק מן השסע העדתי בישראל, הדיו נשמעו גם ארבעה עשורים לאחר האירוע.

המראיין ועורך התוכנית, ירון לונדון, שאל את המרואיין, ניסים סרוסי, כוכב זמר עולה באותה העת, שאלות שנראו באופן מתנשא ולעגני על מראהו וסגנונו המוזיקלי ועל כיצד נהפך לכוכב ("רק במדינה כמו ישראל אדם שנראה כך יכול להיהפך לכוכב"), והיו שראו בכך את תפישתו של לונדון כגזען ומתנשא כלפי יהדות המזרח.

עם השנים התבססה לה התפישה בציבור כי סרוסי ירד מן הארץ לצרפת כי חש מושפל ונלעג מהראיון המדובר, אך סרוסי עצמו טען בראיון כ-40 שנה לאחר המקרה כי לא כך הדבר וכי הוא ליבן את הנושא בשיחה פרטית מול לונדון ומבחינתו התקרית שייכת לעבר. לדברי לונדון עצמו לא הייתה לו כוונה להעליב את סרוסי אך הוא הודה כי לראייתו נכון לאותה העת ההתנהגות ה"מצועצעת" של זמרים ים-תיכוניים בהשוואה לשלמה ארצי או יהודית רביץ נראתה לו "מטופשת ומגוחכת" ולכן שאל על כך, הוא הוסיף כי אז לא הייתה לו את ההבנה שיש לו כיום לגבי "ישראל השנייה" שרובה הוא יהודים ספרדים, מזרחים ועולים חדשים.

התגובות בציבור

בקרב חוגים מן הציבור המזרחי במדינת ישראל נוצר הרושם כי ירון לונדון הוא "גזען מתנשא" ו"שונא מזרחים", דימוי שהשתמר לו עד היום (למשל בחיקויו מצד טל פרידמן ב"ארץ נהדרת" או על ידי ערן זרחוביץ' ושרון טייכר בתוכנית הרדיו שלהם, "חותרים למגע").

הראיון עובד כשנה לאחר מכן למערכון בסדרה "ניקוי ראש" בו ירון לונדון (המגולם על ידי דובי גל) מארח את סרוסי (שגולם על ידי שבתאי קונורטי) בתוכנית הפיקטיבית "כאן-דו"[1]. המערכון שם ללעג את דרכו של לונדון לראיין את סרוסי באמצעות משפטים מתנשאים ("אתה חושב שאתה זמר רק כי כל מיני יצורים בכל מיני עיירות פיתוח, רובם אגב לא אשכנזים, מעריצים אותך?") ותנוחות והבעות של תחושת אי נוחות בקרבתו. המערכון מסתיים עם לונדון מתוודה בדמעות כי הוא בסך הכל מקנא בכך שסרוסי מקבל הרבה הערצה מהציבור בניגוד אליו.

הראיון השנוי במחלוקת הזה זכה גם לעיבוד בסרט "שלאגר" (1979) בתור סצנה בהשתתפותו של לונדון עצמו.

לדברי לונדון לידידו, זאב גלילי, לאחר המקרה שבו נוצר הרושם שלכאורה "האשכנזי התנשא על פני המזרחי", הוא קיבל כאלף מכתבים[2] שרובם הכיל את הצירוף בס"ד בראשם ושהודו לו על כך ש"שם את הפרענק במקומו" - לדבריו זה מעיד על הגזענות החבויה עמוק של המגזר הדתי האשכנזי שחש כי הוא נעלה על פני המזרחים, ושהראיון הזה היווה להם אפשרות "לשחרר את רגשותיהם החבויים". לונדון הוסיף בראיון כי מעולם לא נמנע מלבקר גם זמרים אשכנזים כשלא אהב את תוכנם ומנה לדוגמה את אריק איינשטיין, שאותו ביקר על השיר "יושב על הגדר", שלא מצא חן בעיניו. לדברי לונדון, סרט הצילום של הראיון נשרף במחסני רשות השידור, אולם עם השנים עלו הטענות כי הוא בעצמו היה אחראי לגניזתו לאחר שעורר כנגדו ביקורת צולבת שכזו.

ב-16 בפברואר 2016, טען סרוסי בריאיון לתקשורת כי "ירון לונדון לא למד לקח" מהראיון הנודע לשמצה ההוא מעברו והמשיך בהתנהגות פטרונית ומתנשאת כלפי בני עדות המזרח[3]. ב-17 באוגוסט 2016 הופגשו ניסים סרוסי וירון לונדון על ידי Nana10[4].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Adam Yodfat (2016-05-18), ניקוי ראש: "כאן-דו" עם ניסים סרוסי, נבדק ב-2017-08-19
  2. ^ זאב גלילי, ירון לונדון ותחיית הזמר המזרחי, באתר היגיון בשיגעון, ‏1998-04-09
  3. ^ "ניסים סרוסי: "ירון לונדון לא למד לקח"". Ynet. 2016-02-16. נבדק ב-2017-08-19.
  4. ^ 40 שנה אחרי הראיון המתוקשר: ירון לונדון וניסים סרוסי נפגשו שנית
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
הראיון ב"טנדו" עם ניסים סרוסי30624220