הצלב האדום האמריקאי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארגון הצלב האדום האמריקאי
American Red Cross
מטה הארגון וושינגטון די.סי, ארצות הברית
מקום פעילות ארצות הברית
מייסדים קלרה ברטון
יושב ראש גייל מקגוורן
תקופת הפעילות ה-21 במאי 1881 – הווה
www.redcross.org

הצלב האדום האמריקאי (באנגלית: ARC) הוא ארגון סיוע חירום הומניטרי ללא מטרות רווח המבוסס על תרומות מכל העולם. חלק ניכר מפעילות הארגון הוא באיסוף תרומות דם ומכירתו למרפאות ובתי חולים. כ-40% מהדם שנתרם בארצות הברית נמכר למרפאות, בתי חולים וספקים אזוריים. בדצמבר 2004 השלים הארגון את מתקן עיבוד הדם הגדול ביותר שלו בארצות הברית בעיר פומונה שבקליפורניה. הארגון הוא השלוחה הייעודית של ארגון הצלב האדום הבין-לאומי. הארגון מציע שירותים שונים ותוכניות פיתוח[1].

הקמת הארגון

הארגון נוסד ב-21 במאי 1881 על ידי קלרה ברטון, אשת חינוך ואחות צבאית אמריקאית בוושינגטון די.סי, ארצות הברית. היא הפכה לנשיאת הארגון הראשונה. ברטון אירגנה פגישה ב-12 במאי בביתו של הסנטור עומאר די קונגר[2]. בפגישה נכחו 15 אנשים ביניהם ברטון, קונגר והנציג ויליאם לורנס (שהפך לסגן הנשיא הראשון). הסניף המקומי הראשון הוקם בשנת 1881 בכנסייה האנגלית האוונגליסטית הלותרנית של דנסוויל בדנסוויל, ניו יורק. ג'יין דלאנו (1862-1919) ייסדה את שירות הסיעוד של הצלב האדום האמריקני ב -20 בינואר 1910. כיום, מנכ"לית הארגון היא גייל מקגוורן, לשעבר פרופסור לשיווק בבית הספר למנהל עסקים של הרווארד.

קלרה ברטון

פעילותה האינטנסיבית של ברטון במהלך השנים הרעה את מצבה הבריאותי והנפשי ובעצת רופאה היא החליטה לקחת אתנחתא מעבודתה. בשנת 1868 היא סגרה את לשכת החיילים הנעדרים ונסעה לאירופה. בשנת 1869 הגיעה לשווייץ והוזמנה לבקר את ד"ר לואי אפיה, שידע זה מכבר על פעילותה במלחמת האזרחים ועל מאמציה באיתור הנעדרים. הוא היה מנתח שווייצרי שהתמחה ברפואה צבאית וחבר ב"ועדת החמישה" של ז'נבה. ועדה זו נוסדה ביוזמתו של ז'אן אנרי דינן וביססה את הקמתו של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום. למפגש זה הייתה השפעה משמעותית על מאמציה של ברטון לשכנע מאוחר יותר את הממשל בארצות הברית לחתום על אמנת ז'נבה ולהקים ארגון של הצלב האדום במדינה.


מחקרים וניסויים במסגרת הארגון

בשנת 2001, ערך ארגון הצלב האדום האמריקאי בשיתוף עם צבא ארצות הברית ניסויים בתרסיס חדש אשר נועד לעצור דימומים, גם העזים ביותר, בתוך שניות[3]. התרסיס מכיל שני כימיקלים בשם "פיברין" ו"תרומבין" אשר גורמים להיווצרות קריש דם החזק פי עשר מהקריש הדם הטבעי בגוף. התרסיס החדש מאפשר לעצור את הדימום בתוך שניות על ידי ריסוסו על אזור הפציעה. גרסה נוספת של התרכיב בצורת תחבושת מיוחדת המורכבת מחומרי הקרישה, מאפשרת לעטוף איברים פגועים ובהם טחול וכבד, ובכך לעצור את הדימום ולמנוע את מותו של הפצוע. שימושים אלו של התרכיב עשויים להימצא בעוד מספר שנים בשימושם של צוותי האמבולנסים, חדרי המיון והמנתחים. התרסיס נמצא מזה כשנה בניסויים קליניים במספר בתי חולים אזרחיים בארצות הברית ובחיל הרפואה האמריקאי. עד כה, כך מדווח הצלב האדום, נצפתה הצלחה רבה לתרסיס הקרישה.

לאחרונה, נערך מחקר חדש בהובלת הוועד הבינלאומי של הצלב האדום העוסק בשימוש נרחב במדיה החברתית להצלת חיי אדם[4]. המחקר מצא כי אפליקציות להעברת הודעות נעשו כה נפוצות, עד שראוי לשקול לעשות בהן שימוש "אסטרטגי" במסגרת פעולות הומניטריות. במסגרת המחקר פותחה אפליקציה חדשה על ידי ארגון הצלב האדום האמריקאי שמטרתה להעניק מענה לנפגעים דרך המדיה ביעילות, ובמהירות.

כלכלת הארגון

נכון לשנת 2004 הכנסת הארגון הייתה 2,974,133,836$.

בשנת 2006 סך הכנסתו של הארגון הגיעה למעלה מ-6 מיליארד דולר, כאשר ההכנסות מדם ומוצרי דם לבדם היו מעל ל-2 מיליארד דולר.

כשרעידת אדמה קשה פקדה את האיטי ב-2010, מיליוני אנשים תרמו כסף לצלב האדום האמריקאי, והארגון גייס כמעט חצי מיליארד דולר לטובת תושבי האיטי – אחד ממאמצי גיוס התרומות המצליחים ביותר של ארגון הצלב האדום אי פעם. עם זאת, תחקיר חשף כי על אף טענות הארגון כי סיפק קורת גג ליותר מ-130 אלף מתושבי האיטי לאחר רעידת האדמה של 2010, הוא בנה רק שישה בתים קבועים והשתמש בחלק גדול מכספי התרומות לתשלום לארגונים אחרים[5].

דירוג

ב -1996, " Chronicle of Philanthropy", מגזין בתחום התעשייה, פרסם את תוצאות המחקר הגדול ביותר שנעשה בנושא פופולריות ארגוני צדקה ואמינותם בקרב הציבור האמריקאי. המחקר הראה כי ARC דורג במקום השלישי כארגון הצדקה הפופולרי ביותר באמריקה. יותר מ-48% מהאמריקנים אשר גילם מעל 12, בחרו לתאר את ארגון הצלב האדום האמריקאי בתיאורים כגון: "אהוב" ו"אהוב מאוד".

פעילות הארגון בישראל

מטה הארגון הרשמי, בוושינגטון די. סי.

בשנת 2013 אפליקציית הצלב האדום האמריקאי שמעניקה מענה ומסייעת במצבי חירום רפואיים הותאמה באופן מלא לשימוש גם בישראל.

מטרת האפליקציה היא לסייע בהצלת חיים בסיטואציות שונות. היא מאפשרת למשתמש נגישות מידית, גם למידע רפואי על מגוון מצבי חירום, הסברים פשוטים וברורים בעברית, אנימציות מפורטות וסרטוני הדרכה גם במקומות בהם אין קליטה סלולרית כלל.

אפליקציית העזרה הראשונה של מד"א בשיתוף הצלב האדום האמריקאי משמשת את האזרח במקרה של פציעת אדם בקרבתו בין אם בעימות ובין אם זה בשגרה ומכילה גם הנחיות בטיחות, עצות וטיפים למשתמש. האפליקציה מאפשרת למשתמש ליצור קשר טלפוני מיידי עם מוקד מד"א (טלפון חירום 101), להזעיק את כוחות מד"א ולקבל הדרכה טלפונית בחירום עד להגעת צוותי מד"א למקום.

בין יתרונותיה הגדולים של האפליקציה, נמצאת גם העובדה שהאפליקציה לא דורשת חיבור לאינטרנט, זמינה למשתמש ובכך מסייעת בהצלת חיים גם באזורים מרוחקים, בטיסה או בחו"ל.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ What We Do | Emergency Management | Red Cross, American Red Cross (באנגלית)
  2. ^ Our History | American Red Cross History, American Red Cross (באנגלית)
  3. ^ "תרסיס החיים - וואלה! חדשות". וואלה! חדשות. נבדק ב-2018-04-25.
  4. ^ אפליקציות להעברת הודעות: משאב הומניטרי בלתי מנוצל | ישראל – הגולן – הגדה המערבית – עזה, באתר blogs.icrc.org
  5. ^ "ארגון הצלב האדום האמריקאי איבד חצי מיליארד דולר בהאיטי". כלכליסט - www.calcalist.co.il. 2015-07-22. נבדק ב-2018-04-25.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הצלב האדום האמריקאי23616613