הפיגוע בצומת בית ליד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפיגוע בצומת בית ליד
חלק מהסכסוך הישראלי-פלסטיני
תאריך 22 בינואר 1995
מקום צומת בית ליד
מטרה חיילי צה"ל
סוג פיגוע התאבדות
נשק חגורת נפץ
הרוגים 22
פצועים 66
מבצע הג'יהאד האסלאמי הפלסטיניהג'יהאד האסלאמי הפלסטיני הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני
מספר מפגעים 2
מניע טרור פלסטיני לאומני
מראה כללי של האנדרטה לזכר חללי הפיגוע
האנדרטה הזמנית לחללי הפיגוע בצומת בית ליד

הפיגוע בצומת בית ליד היה פיגוע התאבדות כפול שאירע בתחנת אוטובוסים מרכזית בצומת בית ליד ב-22 בינואר 1995 בו נרצחו 22 ישראלים (19 חיילים ואזרח אחד, שנהרגו במקום, ושני חיילים שמתו מפצעיהם לאחר שבוע ימים[1][2]) ונפצעו 66 ביניהם אזרחים. לאחר הפיגוע התבררו סיפורי גבורת נפש אחדים. היה זה אחד הפיגועים הקשים שידעה מדינת ישראל והפיגוע הכפול הראשון.

הפיגוע

ביום ראשון בבוקר (בשעה 9:30), בשעה בה חיילים רבים נהגו לעמוד בתחנת האוטובוסים המרכזית שבצומת בית ליד בדרכם חזרה מחופשת השבת לבסיסים השונים, חדר מחבל מתאבד לבוש במדי צה"ל אל בין החיילים הממתינים ופוצץ את חגורת הנפץ במשקל של כ-10 ק"ג אותה נשא. מפיצוץ זה נהרגו תשעה חיילים ונפצעו אנושות עוד שלושה. אחת מתה בדרך לבית החולים, ושניים נוספים לאחר שבוע ימים.

לאחר כשלוש דקות פוצץ עצמו מחבל שני בין הפצועים, החיילים ועוברי האורח שנזעקו לטפל בנפגעי הפיצוץ הראשון. בפיצוץ זה קופחו חייהם של תשעה מן החיילים הנחלצים לעזרה, וכן של נהג משאית שבתאי מחפוד שחנה בסמוך. לאחר הפיגוע פצועים אחדים סיפרו שחייהם ניצלו בידי הנחלצים לעזרתם שגוננו עליהם בגופם. אחדים מן הנחלצים לעזרה קיבלו ציון לשבח ואותות גבורה או הצטיינות על פעולתם בעת ההתקפה.[3] אחד מהם, הוא רב"ט איתן פרץ ז"ל אשר הגן בגופו על מפקדו עודד אברילינג׳י, ובכך הציל את חייו. איתן קיבל צל"ש האלוף.

כל ההרוגים, להוציא האזרח היחיד, היו חיילים וחיילות , וביניהם קצין אחד וקצינה אחת.

את הפיגוע תכנן והוציא לפועל עבד אל חלים בלביסי מארגון הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני. בלביסי נעצר וטען בחקירתו כי הכין שלושה מטענים לפיגוע בבית ליד. בלביסי הוסיף כי הסתיר את המטענים בקרבת צומת בית ליד. עוד טען כי מחבל מתאבד אחד לא הגיע ולכן לא היה שימוש במטען השלישי. בלביסי מסר לחוקריו את מיקומו של המטען השלישי ומטען זה נמצא ופורק כשנה לאחר הפיגוע בבית ליד. פתחי שקאקי אשר עמד בראש הג'יהאד האיסלאמי התרברב בריאיון ל"טיים" ממקום מושבו בדמשק על ההצלחה של הארגון בפיגוע זה. ב-26 באוקטובר 1995, תשעה חודשים לאחר הפיגוע בבית ליד, נורה שקאקי במלטה. על-פי המשטרה המקומית והדיווחים הזרים - הייתה זו ידה של מדינת ישראל ו"המוסד" אשר סגרו מעגל ובאו דין עם העומד בראש ארגון הטרור.

הנצחת החללים

לאחר הפיגוע הוקמה אנדרטה זמנית שהוצבה במרכז צומת בית ליד. עוברים ושבים נהגו לעצור לידה ולהתייחד עם זכר הנופלים. בשנת 2006 הועתקה האנדרטה למקום הקבע שלה בסמוך לאנדרטה הגדולה והיא מהווה חלק מאתר ההנצחה הרשמי.

לאחר למעלה מעשר שנים, ולאחר מכשולים רבים, הוקם אתר הנצחה לחללי הפיגוע כחצי קילומטר ממזרח לצומת בעיצובה של האמנית והיוצרת שרה קונפורטי, תושבת כפר יונה הסמוך. באתר מתאר פסל מתכת את עלייתן של 22 דמויות, שממדיהן הולכים וגדלים, בסולם השמיימה כסמל להתעצמותו של העם בתגובה למכות הנוחתות עליו.

בדצמבר 2018 עברה האנדרטה מספר שיפוצים.[4]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ קורות חייו של אייל לוי אתר נזכור
  2. ^ קורות חייו של יניב ויסר, אתר נזכור
  3. ^ הנחלצים לעזרה שנהרגו בנוסף לשבתאי מחפוד הם: ענאן קאדור - חייל דרוזי שלאחר מותו הוענק לו אות מצטיין החטיבה בידי נשיא המדינה, מאיה קופשטיין שנחלצה לסייע למפקדה, אייל לוי, גלעד גל-און, החובש דוד בן זינו, דוד דמיאן רוסובסקי, יובל טוביה, החובש יחיאל שרביט, עילי דגן אמיר הירשנזון שקיבל בשנת 2003 את צל"ש אלוף פיקוד המרכז ואיתן פרץ שבינואר 2003 קיבל צל"ש אלוף פיקוד צפון
  4. ^ שופצה האנדרטה לזכר חללי הפיגוע בבית ליד, באתר ynet, 17 בדצמבר 2018


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37721098הפיגוע בצומת בית ליד