המתקפה הכימית בח'אן שייח'ון
חלק ממלחמת האזרחים הסורית | |
---|---|
תאריך | 4 באפריל 2017 |
מקום | ח'אן שייח'ון, סוריה |
נשק | סארין |
הרוגים | 100-74 |
פצועים | 557-300 |
מבצע | חיל האוויר הסורי |
המתקפה הכימית בח'אן שייח'ון התרחשה ב-4 באפריל 2017 במהלך מלחמת האזרחים הסורית: העיר ח'אן שייח'ון במחוז אדלב שבסוריה, הנשלטת על ידי ארגון המורדים הסוני תחריר א-שאם, הופצצה מהאוויר בגז רעיל, ככל הנראה סארין, וכתוצאה מכך נהרגו כ-87 בני אדם ונפצעו כ-400.
מתקפה זאת היא ככל הנראה המתקפה הכימית הקטלנית ביותר במלחמת האזרחים הסורית מאז המתקפה הכימית בע'וטה שהתרחשה בשנת 2013. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון ואחרים הטילו את האשמה על משטרו של בשאר אל-אסד ובעלת בריתו רוסיה, בעוד המשטר הסורי וממשלת רוסיה טענו שהאירוע התרחש כתוצאה מתקיפת מחסן נשק כימי של המורדים.
רקע
השימוש בנשק כימי במלחמת האזרחים הסורית אומת על ידי מקורות מקומיים בסוריה ובאומות המאוחדות. מתקפות קטלניות בולטות במהלך מלחמת האזרחים היו המתקפה הכימית על ע'וטה בפרברי דמשק באוגוסט 2013 והמתקפה על ח'אן אל-אסל בפרברי חלב במרץ 2013. אף על פי שאף גורם לא נטל אחריות למתקפות הכימיות, צבא סוריה של משטר הבעת' בראשות בשאר אל-אסד נחשב לחשוד העיקרי, בשל ארסנל גדול של נשק להשמדה המונית שנמצא ברשותו. משלחת של האו"ם וועדת החקירה של ה-UNRC חקרו בו זמנית את המתקפות שנחשדו ככימיות בשנת 2013. משלחת האו"ם מצאה שנעשה שימוש ודאי בגז העצבים סארין בתקיפות על העיירה ח'אן אל-אסל (19 במרץ 2013), סרקיב (29 באפריל 2013), ע'וטה (21 באוגוסט 2013), שכונת ג'ובר בדמשק (24 באוגוסט 2013) ואשרפיית סהניה (25 באוגוסט 2013). ועדת הנציבות האירופית אישרה מאוחר יותר שנעשה שימוש בסארין בהתקפות על ח'אן אל-אסל, סרקיב וע'וטה, אך לא הזכירה את שכונת ג'ובר ואשרפיית סחניה. הוועדה גם גילתה כי הסארין שנעשה בו שימוש במתקפה על חאן אל-אסל בחלב נשא את אותם "סימני ההיכר הייחודיים" של הסארין שנעשה בו שימוש במתקפה על עו'טה, וציינה כי למבצעי המתקפה הייתה גישה לכימיקלים רעילים שמקורם במלאי הצבא הסורי. תקיפות אלה גרמו לקהילה הבינלאומית להוביל לתהליך של פירוק הנשק הכימי בסוריה אשר בוצע במהלך 2014. למרות תהליך הפירוק, עשרות תקריות של שימוש בנשק כימי התרחשו גם לאחר מכן בכל רחבי סוריה, רובם על ידי כוחות משטר הבע'ת ומיעוטם על ידי ארגון המדינה האסלאמית וארגוני מורדים אחרים שלרשותם נפלו חומרים כימיים ממחסני צבא סוריה שכבשו.
באוגוסט 2016, דו"ח סודי של האו"ם האשים במפורש את הצבא הסורי של בשאר אל-אסד בשימוש בנשק כימי בתקיפות על העיירות טלמאן באפריל 2014 וסארמין במרץ 2015. מספר תקיפות כימיות אחרות דווחו או נחקרו. ב-19 במרץ 2017 פתחו המורדים במתקפה מתואמת על עמדות צבא סוריה בצפון חמה ובמזרח דמשק, והצליחו לכבוש מספר עיירות וכפרים בחמה ולהיכנס לשכונות במרכז דמשק. המתקפה שהפתיעה את צבא סוריה אילצה אותו לשנע כוחות קרקעיים במהירות בין הזירות השונות, וההתקפות האוויריות על אזורים שבשליטת המורדים גדלו בהתאם. ב-30 במרץ 2017 הפציץ מטוס של חיל האוויר הסורי את העיר אל-לטינה שבצפון מחוז חמה הנמצאת כ-15 ק"מ מח'אן שייח'ון, ולמעלה מ-70 אנשים באזור נחשפו לחומר כימי לא מזוהה והראו תסמינים של בחילה, קצף לבן, התכווצות שרירים ומיוזיס; דום לב התרחש אצל שני נפגעים ורופא אחד מת.
המתקפה
ח'אן שייח'ון היא עיר הנמצאת בדרום מחוז אדלב בסמוך לצפון מחוז חמה, והיא נכבשה על ידי כוחות המורדים במהלך 2014. מאז כיבושה העיר נשלטה על ידי ג'בהת פתח א-שאם - אחד הארגונים החזקים בסוריה וסניף אל-קאעידה בסוריה לשעבר שהתאחד מאוחר יותר עם מספר ארגונים לתחריר א-שאם. ח'אן שייח'ון יושבת על הכביש הראשי המקשר בין חלב לחמה, חומס ודמשק, והיא סמוכה לזירת הלחימה בין המורדים למשטר בצפון מחוז חמה.
ב-4 באפריל, בסביבות השעה 7 בבוקר, כאשר רוב תושבי העיר טרם יצאו לעבודתם, מטוסי קרב השייכים ככל הנראה לחיל האוויר הסורי השליכו פצצות על העיר. עדי ראיה דיווחו על ריח מוזר שנישא באוויר כ-10 דקות לאחר ההתקפה, ומיד לאחר מכן עוברי אורח הציגו סימפטומים ברורים של הרעלה. עובדים רפואיים הצביעו על כך שההתקפה הייתה שונה מהתקפות גז כלור שחוו בעבר, שכן בעוד שבמתקפות קודמות גז הכלור המית אנשים בעיקר בבניינים שהופצצו, בהתקפה הנוכחית אנשים רבים מתו ברחובות. התסמינים של הנפגעים העידו על השפעה של חומרים עצביים ורעלנים אחרים, וכללו בין השאר קור בגפיים, ירידה בקצב הלב ולחץ דם נמוך; רבים מהנפגעים שהושפעו ישירות מהחומר הכימי מתו בו-במקום, וחלק חלו לאחר שבאו במגע עם הקרבנות. מקורות רפואיים באדלב דיווחו זמן קצר לאחר המתקפה שלמעלה מ-58 בני אדם, בהם 11 ילדים, נהרגו, ולמעלה מ-300 נפצעו.
בשעה 7:30 הגיעו 100 פצועים לבית חולים שדה מקומי, לאחר שבית החולים הגדול ביותר באזור הופצץ יומיים קודם לכן. שר הבריאות של אדלב מטעם המורדים, מוחמד פיראס אל-ג'ונדי, אמר כי הקרבנות חווים חנק, נוזל בריאות, קצף בפה, חוסר הכרה, התכווצות ושיתוק. שעות ספורות לאחר המתקפה, הופצצה גם מרפאה שטיפלה בנפגעים. לדברי ד"ר עבד אל טנרי, שטיפל ב-22 נפגעים של המתקפה הכימית, הסימפטומים של הקרבנות תואמים את הסימפטומים של חשיפה לסארין. מצבם של החולים שקיבלו פרלידוקסימה (תרופה נגד סארין) התייצב בתוך כשעה.
ב-5 באפריל אמרו רופאים מקומיים ועובדי הצלה במקום כי מספר הנפגעים עלה ל-74 הרוגים ול-600 פצועים, ואילו נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן והשגריר הצרפתי לאו"ם, פרנסואה דלאטר, אמרו שנהרגו למעלה מ-100 אנשים. אנשי ההצלה אספו דגימות מהקרקע באזורים המופצצים ושלחו אותן לאנשי מודיעין מערביים לניתוח.
אחריות
מדינות רבות גינו את המתקפה, וייחסו אותה או נטו לייחס אותה לצבא סוריה. בתגובות:
- האיחוד האירופי: הנציגה העליונה לענייני חוץ וביטחון של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, כינתה את ההתקפה "איומה" והוסיפה כי ממשלתו של בשאר אל-אסד נושאת באחריות העיקרית לכך.
- האומות המאוחדות: מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, אמר כי הוא "מוטרד מאוד" מהדיווחים על ההתקפה הכימית באדלב, וציין כי השימוש בנשק כימי אסור על פי המשפט הבינלאומי. צרפת, בריטניה וארצות הברית (שהן חברות קבועות במועצת הביטחון), הפיצו טיוטה ל-15 חברי מועצת הביטחון הדורשת לגנות את הפיגוע בסוריה ולערוך חקירה מלאה. עקב התנגדות רוסיה וסין, הטיוטה לא התגבשה להחלטה.
ממשלת רוסיה, המעורבת במלחמת האזרחים הסורית, הכחישה באופן מוחלט את מעורבותה במתקפה הכימית; משרד ההגנה של רוסיה פרסם הודעה בה נאמר כי חיל האוויר הרוסי "לא ביצע כל תקיפה ליד ח'אן שייח'ון במחוז אדלב". על פי ה-CNN, רוסיה טענה כי מקרי המוות היו כתוצאה מגז ששוחרר כאשר המשטר הסורי תקף מפעל של המורדים ליצור נשק כימי, בעוד שלפי ה-BBC רוסיה אמרה כי חיל האוויר הסורי הפציץ בח'אן שייח'ון מחסן תחמושת גדול של הטרוריסטים. ניצולים אמרו לכתבים כי הם ראו פצצות כימיות מוטלות על ידי המטוסים.
טענות האופוזיציה הסורית
על פי מרכז המדיה של אדלב, לחומר הכימי היו מאפיינים של סארין. הקואליציה הלאומית הסורית של האופוזיציה והכוחות המהפכניים האשימה את משטר הבעת' ואת הכוחות המזוינים של סוריה בביצוע המתקפה הכימית וקראה לחקירה מיידית של מועצת הביטחון של האו"ם. מפקד בצבא סוריה החופשי, סרן חאג' עלי, אמר כי טענתה של רוסיה היא "שקר", שכן המורדים אינם מסוגלים לייצר נשק כימי וכי לא הופצצו שום עמדות צבאיות באזור. לטענתו "כולם ראו את המטוס בזמן שהוא הפציץ בגז".
טענות הממשלה הסורית
ביום המתקפה, בכיר בממשלת סוריה אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי "הממשלה לא השתמשה ולא תשתמש בנשק כימי, לא בעבר ולא בעתיד". על פי ספקית החדשות הערבית "אל-מסדר" מאיחוד האמירויות הערביות, צבא סוריה טען כי תקף בית חרושת לטילים בח'אן שייח'ון באמצעות מפציצי סוחוי Su-22 שאת פצצותיהם לא ניתן למלא בחומרים כימיים כלשהם, וכי לא היה ידוע להם שמפעל התחמושת של המורדים כלל כימיקלים רעילים. השימוש במטוסי הקרב הללו במתקפה הכימית צוין גם על ידי מקורות תומכי מורדים כמו המרכז הסורי לזכויות אדם. מאוחר יותר, משרד ההגנה הרוסי חזר על טענת הכוחות המזוינים של סוריה, אך טען כי ההתקפה על מחסן התחמושת של המורדים התרחשה בין 11:30 ל-12:30. שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם, אמר במסיבת עיתונאים בדמשק כי כוחותיהם המזוינים "לא השתמשו ולא ישתמשו בנשק כימי, גם לא נגד קבוצות טרור הנלחמות נגד משטר אסד". הוא הבטיח למסור מידע לארגון למניעת הפצת נשק כימי (OPCW) ולאו"ם בנוגע להעברת חומרים כימיים מעיראק לסוריה או מטורקיה לסוריה על ידי ארגוני המורדים.
דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי, גינה כל שימוש בנשק כימי בסוריה, אך הציע שהאשמים במתקפה הכימית הם "קבוצות טרור" ולא ממשלת סוריה.
התגובה האמריקאית
- ערך מורחב – התקיפה האמריקאית בסוריה (2017)
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, האשים את המשטר הסורי בביצוע המתקפה הכימית, ואמר כי העולם המתורבת לא יכול להתעלם מן המעשה. טראמפ גם הטיל את האחריות להתקפה הכימית על הממשל של קודמו, ברק אובמה שהתחייב לתקוף את סוריה אם תשתמש בנשק כימי וחזר בו לאחר המתקפה הכימית בע'וטה. שר החוץ האמריקני, רקס טילרסון, אמר כי "כל מי שמשתמש בנשק כימי כדי לתקוף את בני עמו מראה התעלמות בסיסית מההגינות האנושית והוא חייב לתת דין וחשבון".
יומיים לאחר המתקפה הכימית, ב-7 באפריל 2017, בסביבות השעה 4:00 לפנות בוקר תקף צי ארצות הברית במזרח הים התיכון את בסיס חיל האוויר הסורי בחומס, שממנו המריאו יומיים קודם לכן המטוסים שביצעו את המתקפה הכימית. זו הייתה הפעם הראשונה שהבית הלבן הורה בגלוי ובפומבי על מתקפה צבאית נגד כוחות של צבא אסד[1].
קישורים חיצוניים
- דיווח בסוריה: מאה הרוגים ו-400 פצועים במתקפה כימית במעוז המורדים, באתר וואלה!, 4 באפריל 2017
- נשק יום הדין של אסד: מה עושה מתקפה כימית לגוף האדם, באתר ynet, 5 באפריל 2017
הערות שוליים
- ^ רועי קייס וסוכנויות הידיעות, בתגובה למתקפה הכימית: טראמפ תקף בסוריה עם עשרות טילים, באתר ynet, 7 באפריל 2017