המתקפה האוקראינית על מחוז קורסק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המתקפה האוקראינית על מחוז קורסק
המתקפה על קורסק אוגוסט 2024

מיקום הקרבות בגבול רוסיה-אוקראינה
מלחמה: מלחמת אוקראינה–רוסיה
תאריכים 6 באוגוסט 2024 – הווה (19 ימים)
מקום מחוז קורסק ומחוז בלגורוד, רוסיה
תוצאה מתמשך
הצדדים הלוחמים

אוקראינהאוקראינה אוקראינה

רוסיהרוסיה רוסיה

מנהיגים
אוקראינהאוקראינה וולודימיר זלנסקי  רוסיהרוסיה ולדימיר פוטין 
מפקדים
כוחות

לטענת הרוסים:
300 חיילים (6 באוגוסט 2024)
11 טנקים
20+ כלי רכב משוריינים
1,000 חיילים (7 באוגוסט 2024)

הערכה מערבית:
10,000 עד 15,000 חיילים ו-600 כלי רכב משוריינים (14 באוגוסט 2024)
30,000-15,000 חיילים

לא ידוע

ב-6 באוגוסט 2024, במהלך מלחמת רוסיה-אוקראינה המתמשכת, פתחו הכוחות המזוינים של אוקראינה בפלישה למחוז קורסק במערב רוסיה ונלחמו עם הכוחות המזוינים הרוסים ועם משמר הגבול הרוסי.[1][2][3]

הפלישה קיבלה את הכינוי "הקרב השני על קורסק", ברמיזה לקרב קורסק שהתרחש במהלך מלחמת העולם השנייה באותו אזור.[4][5]

לפי הרוסים, לפחות 1,000 חיילים חצו את הגבול עד ה-9 באוגוסט, כשהם נתמכים על ידי טנקים וכלי רכב משוריינים.[6]

לפי המכון לחקר המלחמה התקדמו הכוחות האוקראינים תוך יומיים למשך 10 ק"מ לתוך מחוז קורסק, והשתלטו על כמה יישובים במחוז סודז'נסקי.[7] במחוז קורסק הוכרז מצב חירום, וכוחות עתודה רוסיים הוקפצו לאזור. ב-10 באוגוסט הוכרז על משטר צבאי לצורך סיכול טרור באזורי בלגורוד, בריאנסק וקורסק.[8]

לטענת הצבא האוקראיני נכבשו על ידו 1,000 קמ"ר מהשטח הרוסי תוך שבוע, בעוד שהרשויות הרוסיות הכירו בכיבוש 28 יישובים עד ה-13 באוגוסט על ידי אוקראינה.[9] ב-15 באוגוסט הקימה אוקראינה ממשל צבאי בשטח שבשליטתה.

החל מה-18 באוגוסט, פקידים בכירים ברוסיה טענו שוב ושוב שהכוחות שלה עצרו את ההתקדמות האוקראינית. עם זאת, טענות אלו הופרכו על ידי מספר בלוגרים צבאיים משפיעים רוסיים, מקורות אוקראינים ופרשנים מערביים.[10]

מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2022, היו מספר פלישות קטנות יותר לרוסיה על ידי כוחות פרו-אוקראינים. אוקראינה תמכה בפלישות הקרקעיות הללו, אך הכחישה מעורבות ישירה.

הפלישה לקורסק הפתיעה הן את רוסיה והן את בעלות בריתה של אוקראינה. זו הייתה המתקפה המשמעותית ביותר מעבר לגבול אוקראינה מאז הפלישה הרוסית למדינה ב-2022 והראשונה שבוצעה בעיקר על ידי כוחות אוקראינים סדירים.

הרקע להתקפה

ערך מורחב – מלחמת רוסיה-אוקראינה

כתוצאה מהפלישה הרוסית לאוקראינה שהחלה ב-24 בפברואר 2022, תקפו הכוחות האוקראינים פעמים רבות מטרות בשטח רוסיה. היעדים העיקריים היו הצבא הרוסי, תעשיית הנשק ותעשיית הנפט. רבות מהתקיפות היו תקיפות של מל"טים, הפצצות ארטילריה וחבלה ברכבות. שירותי הביון האוקראינים לקחו אחריות בביצוע חלק מהתקיפות הללו. תקיפות אחרות בוצעו על ידי פעילים נגד המלחמה ברוסיה. היו גם הפגזות חוצות גבולות, תקיפות באמצעות טילים ופשיטות קרקעיות מאוקראינה, בעיקר במחוזות בלגורוד, קורסק ובריאנסק. במהלך המלחמה אירע מספר פעמים שכוחות צבאיים רוסים המתנגדים לקרמלין פתחו בהתקפות משטח אוקראינה על רוסיה, כבשו כפרים ליד הגבול ונלחמו בצבא הרוסי. אלה בוצעו על ידי יחידות שהורכבו בעיקר מרוסים המתגוררים באוקראינה. בעוד אוקראינה תמכה בפלישות הקרקעיות הללו, היא הכחישה מעורבות ישירה.

על פי הדיווחים, הרמטכ"ל הרוסי ולרי גרסימוב התעלם מאזהרות מודיעיניות לפיהן חיילים אוקראינים מתקבצים ליד הגבול בין רוסיה לאוקראינה.[11]

היו דיווחים כי המודיעין הרוסי הזהיר מפני פלישה אפשרית לאזור קורסק שבועיים מראש.[12] לפי מקור המקורב לקרמלין, לא הודיעו לפוטין על האיום.

כל הגבולות הלאומיים של רוסיה נשלטים על ידי משמר הגבול של ה-FSB בפיקודו של אלכסנדר בורטניקוב. רוב האנשים ששמרו על הגבול במחוז קורסק היו מתגייסים צעירים וחסרי ניסיון, יחידות חי"ר צבאיות מצוידות בנשק קל והמשמר הלאומי. חלק מהחיילים לא היו חמושים.

מהלך המתקפה

6 באוגוסט

ב-6 באוגוסט 2024, פרסה רוסיה לפי הדיווחים כוחות אוויריים ותותחים כדי להתמודד עם הפלישה מגבול אוקראינה במחוז קורסק. לוחמים אוקראינים מצוידים בטנקים וכלי רכב משוריינים חצו לשטח רוסיה. משרד ההגנה הרוסי הגיב בשליחת כוחות קרקעיים ואוויריים לאזור. לפי הרוסים, הפלישה כללה כ-300 חיילים אוקראינים, 11 טנקים ולמעלה מ-20 כלי רכב קרביים משוריינים,[13] והיא כוונה לשני כיוונים: לעבר אולשניה לכיוון סודז'ה, מזרח-צפון מזרח לסומי ולכיוון ניקולאיבו-דרינו, צפון-צפון מזרח לסומי. דווח כי כוחות צ'צ'ניים השתתפו בקרבות לבלימת הפלישה.[14]

המתקפה החלה בשעה 08:00 שעון מוסקבה, ובשעה 18:20 טענו הכוחות הרוסיים שהדפו את האוקראינים בחזרה אל מעבר לגבול, וגרמו כביכול לאבדות משמעותיות באמצעות ארטילריה, תקיפות אוויריות ומזל"טים. מוסקבה פרסמה סרטונים שבהם נראים לכאורה טנקים אוקראינים מהאוויר. צילומי מדיה חברתית העלו כי מטוסי קרב רוסיים פעלו בגובה נמוך מעל מחוז קורסק כדי להדוף את המתקפה. אלכסיי סמירנוב, המושל בפועל של מחוז קורסק דיווח כי שלושה בני אדם מתו במהלך האירועים: אישה בהפגזות בקרבת הגבול ושני אנשים בשתי התקפות רחפנים נפרדות.[15]

מילבלוגרים רוסיים כינו גם את הפשיטות כ"לא מוצלחות" וכ"פעלול תקשורתי".[16]

מילבלוגרים רוסיים טענו שהמתקפה בוצעה על ידי חיל המתנדבים הרוסי (RVC),

בעוד שמקור במודיעין הצבאי הראשי של אוקראינה צוטט בדיווח כי ה-RVC לא נכח בלחימה.[17]

7 באוגוסט

ב-7 באוגוסט המשיכו הכוחות הרוסיים בניסיונות לדחוק את הכוחות האוקראינים ממחוז קורסק. מילבלוגר אחד טען שכוחות אוקראינים כבשו 11 יישובים והתקדמו במשך 14 קילומטרים לעומק המחוז.[18]

סוכנויות ממשלתיות נצטוו על ידי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "להעניק את הסיוע הדרוש לתושבים", וסגן ראש הממשלה דניס מנטורוב נשלח לפקח על עבודתם. מושל מחוז קורסק אלכסיי סמירנוב הכריז על מצב חירום באזור,[19][20][21] ודוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה מחתה על "משטר הפשע בקייב" ואמרה כי "כל זה רק מחזק את תחושת החסינות של הניאו-נאצים האוקראינים".[22] פוטין נפגש עם אנשי מפתח במערכת הביטחון כולל ולרי גרסימוב, אלכסנדר בורטניקוב, סרגיי שויגו ואנדריי בלואוסוב על הפלישה לקורסק.[23]

צילומי לוויין אישרו כי כוחות אוקראינים התקדמו לפחות 10 קילומטרים לתוך הגבול הרוסי, לאחר שחדרו לפחות שני קווי הגנה רוסיים וכן ביצור צבאי. מקורות רוסיים ציינו כי כוחות אוקראינים מנסים להתקדם לאורך הכביש המהיר K38, ומילבלוגר בולט המזוהה עם הקרמלין טען כי עד השעה 18:00 שעון מקומי ב-7 באוגוסט, הכוחות האוקראינים התקדמו הן לצפון מערב והן לדרום מזרח לאורך הכביש המהיר, וכעת הם נלחמים בפאתי קורנבו וסודז'ה. בנוסף, צילומים הראו ארבעה אנשי צוות אוקראינים לוכדים לפחות 40 שבויי מלחמה רוסיים, כמו כן הם נראו נלחמים בגבולות העיר של סודז'ה, כאשר כוחות אוקראינים תופסים תחנת דלק וכן את מחסום הכניסה.

ביום הקודם נטען כי 35 חיילים רוסיים נתפסו על ידי כוחות אוקראינים לאחר שלא הצליחו למנוע פריצת דרך. בתוך כך, סגן אוקראיני טען כי 300 חיילים רוסיים נלכדו ב"רפובליקה העממית של קורסק".

חבר הפרלמנט האוקראיני אולקסי גונצ'רנקו דיווח כי כוחות אוקראינים כבשו את מאגר הגז סודז'ה המזינה את הצינור אורנגוי-פומרי-אוז'הורוד לרחבי אירופה. בנוסף, היו דיווחים על לחימה באיבניצה, כפר המרוחק 24 ק"מ מהגבול.

קובץ:Destruction of residential buildings in Sudzha.jpg
בנייני מגורים בסודז'ה שנפגעו בהפגזה אוקראינית

8 באוגוסט

סוכנות ידיעות רוסית דיווחה כי ארבעה בני אדם מתו כתוצאה מהתקפות של הכוחות האוקראינים במחוז קורסק כשהלחימה נמשכת כבר יום שלישי. בלוגרים רוסים טענו ש"סודז'ה בעצם אבודה לנו" וכי כוחות אוקראינים מתקדמים לעבר העיירה לגוב.

כוחות אוקראינים שלטו בחלק המערבי של סודז'ה ובדרכים שמסביבה והעימותים נמשכו בעיירה.

לדברי מושל קורסק, במהלך הלילה והבוקר הופלו שישה מל"טים אוקראינים וחמישה טילים.

דיווחים טענו כי אזור הלחימה התרחב ל-430 קמ"ר, וטענו כי כוחות אוקראינים השתלטו על כמה כפרים במרחב. חיילים אוקראינים נכחו באזורים במרחק של 35 קילומטרים מהגבול האוקראיני.

9 באוגוסט

דיווחים טענו שכוחות אוקראינים כבשו כ-100-200 קמ"ר של שטח, בעומק של כ-10 ק"מ בממוצע.

בהתבסס על ניתוחים עצמאיים, העריכה ערוץ סי אן אן את השטח עליו איבדה רוסיה שליטה בלפחות 250 קמ"ר.

על פי הדיווחים, שיירה של חיילים רוסים נפגעה במתקפת טילי HIMARS בכפר אוקטיאברסקויה בזמן שנעה לאורך הנתיב המחבר בין מחוז גלושקובסקי לקורסק ועובר דרך מחוזות רילסקי ולגובסקי. צילומים מתוצאות התקיפה הראו 15 משאיות צבאיות שרופות, ובתוכן כמה גופות. לפי קבוצת האנליסטים האוקראינית NEXTA, "כל המשאיות הללו יכולות לשאת עד 35 חיילים מאובזרים במלואם כל אחת. הסרטון מציג 14 כלי רכב הרוסים, מה שמצביע על כך שהצבא הרוסי יכול היה לאבד בין 200 ל-490 חיילים בלילה אחד. התוצאה של הפגיעה... זה יכול להפוך לאחת האבדות החד פעמיות הגדולות ביותר עבור הצבא הרוסי מאז תחילתה של מלחמה בקנה מידה מלא". ערוץ הטלגרם הרוסי כתב: "אם לשפוט לפי מראה הטור, כמחציתם נהרגו. זו אחת התקיפות העקובות מדם והמסיביות במלחמה כולה..."

אפטי אלאודינוב, מפקד יחידות האחמט הצ'צ'ניות שהיו מוצבות בבלגורוד וקורסק מאז הפלישה האחרונה, הודיע ​​לתקשורת הרוסית כי הוא וכוחותיו לא נתקלו בכוחות אוקראינים בזמן שהם עברו את עמדותיהם, אלא בחרו לסגת עד להגעת תגבורת רוסית נוספת, בעוד כמה מילבלוגרים רוסים טענו שהם נסוגו מאזורי הקרבות. בנוסף, אלאודינוב היה באותה נקודת זמן המפקד הרוסי היחיד שהודה כי הכוחות האוקראינים שולטים ביישובים לאורך הגבול.

במקום אחר דווח על מתקפת מזל"ט מסיבית ברחבי מחוז ליפטסק, אשר השלטונות הרוסיים ייחסו לאוקראינה. לפחות שישה בני אדם נפצעו, בעוד ארבעה כפרים קיבלו הוראה לפנותם. אוקראינה טענה לאחר מכן כי היא פגעה בבסיס האוויר ליפטסק והרסה מחסני תחמושת. השלטונות הרוסיים טענו גם כי אדם אחד נהרג בהתקפה נפרדת במחוז בלגורוד.

כ-20,000 בני אדם נצטוו להתפנות ממחוז סומי לקראת תקיפות אוויריות רוסיות על הכוחות האוקראינים הפולשים. כוחות תגבורת רוסית, שרבות מהן הן יחידות שכבר נפרסו סביב הגבול הרוסי-אוקראיני, המשיכו להגיע סמוך לקו החזית במחוז קורסק, שם נמשכו הקרבות על סודז'ה. בלוגרים רוסים טענו כי הצבא הרוסי השתלט בחזרה על הכפר לוקשיבקה הסמוך לגבול במחוז סומי, בעוד אוקראינה על פי הדיווחים ביצעה פלישה קלה לכיוון חדש, המכוונת לכפר בקרבת הגבול בשם קוצ'רוב, אך לא הצליחה לכבוש אותו.

משרד ההגנה הרוסי פרסם דו"ח על העברת שיירה צבאית ממחוז בלגורוד למחוז סודז'נסקי, הכוללת פצצות ארטילריה להנעה עצמית בקוטר 152 מ"מ וכן כלים קרביים. סימני לחימה הראו שהפיקוד הרוסי מעביר כוחות קרביים גדולים למחוז קורסק כתגבורת.

ראש המינהל העירוני של קורצ'טוב איגור קורפונקוב דיווח כי הקרבות מתרחשים במרחק של 30 קילומטרים מתחנת הכוח הגרעינית קורסק. הרשויות חסמו כל גישה למפעל הגרעיני, פועלי הבניין במקום עזבו את השטח, והציוד במפעל נותק. התאגיד הרוסי לאנרגיה גרעינית רוסאטום הודיעה על צמצום זמני במספר העובדים באתר. בסביבות השעה 15:00 נשמע פיצוץ בקורצ'טוב. הכוחות להגנה כימית, ביולוגית וגרעינית של רוסיה נפרסו גם הם כדי להגן על המפעל.

מושל מחוז קורסק אלכסיי סמירנוב דיווח כי שריפה החלה להתפשט באחד המחוזות כתוצאה מהתקפה של הכוחות המזוינים של אוקראינה על תחנת משנה של שנאים. כתוצאה מהתקפת המל"טים, קורצ'טוב, כמו גם חלקים מהמחוזות קורצ'טובסקי, אוקטיאברסקי, בולשסולטסקי, אובויאנסקי ובלובסקי, נותרו ללא אספקת חשמל.

לדברי דובר צבא המתנדבים האוקראיני "דרום" סריי ברצ'וק, הכוחות המזוינים של אוקראינה הצליחו להשתלט על מחסני התחמושת בסודז'ה.

עד ה-9 באוגוסט, כוחות רוסיים השתלטו מחדש על הכפר סנגוסט, ובצפון דחקו את הכוחות האוקראינים בחזרה לכפר הצפוני מלאיה לוקניה. מספר החיילים האוקראינים במחוז קורסק הוערך על ידי דארה מסיקו, גורם בכיר בקרן קרנגי, בסביבות 10,000–12,000, הכוללים כוחות מארבע עד חמש בריגדות אוקראיניות.

משטר צבאי ללוחמה בטרור תחת ה-FSB הונהג במחוזות קורסק, בריאנסק ובלגורוד כדי להשתלט זמנית על האזורים עד שהמצב יחזור לשגרה. המשמעות היא בפועל ש"התנועה מוגבלת, ניתן להחרים כלי רכב, ניתן לעקוב אחר שיחות טלפון, אזורים מוכרזים כאזורים אסורים לתנועה, הוצבו מחסומים והאבטחה מתוגברת באתרי תשתית מרכזיים". אלכסנדר בורטניקוב, מנהל שירות הביטחון הפדרלי, הוצב בראש פעולות סיכול הטרור הללו.

נשיא רוסיה פוטין משוחח עם מושל קורסק על המצב לגבי הפלישה האוקראינית.

10 באוגוסט

כוחות אוקראינים פתחו בפלישה למחוז בלגורוד כאשר גדוד 252 השתתף בקרבות בכפר פורוז שבמחוז גראיבורונסקי, ולאחר מכן טען כי כבש אותו.

לפי אנליסטים שצוטטו על ידי הניו יורק טיימס, ההתקדמות האוקראינית במחוז קורסק נעצרה ברובה על ידי תגבורת רוסית בשלב זה והמצב התייצב, אך הכוחות האוקראינים המשיכו להחזיק בשטח שכבשו. לעומת זאת, מקורות אחרים כמו הוושינגטון פוסט והפרנקפורטר רונדשאו דיווחו שרוסיה נותרה בלתי מסוגלת לשלוט במצב, עם המשך ההתקדמות האוקראינית.

דווח על קרבות באולגובקה ליד קורנבו, בחוות איבשקובסקויה ובכפר מלאיה לוקניה.

הכוחות המזוינים של רוסיה טענו שהחזירו לעצמם את השליטה בכפר מחנובקה ממזרח לסודז'ה. דיווחים טענו שאזור הלחימה התרחב ל-650 קמ"ר.

בערב דיווח אלכסיי סמירנוב כי 15 בני אדם נפצעו בעיר קורסק לאחר שחלקי טיל אוקראיני שיורט נפלו באזור מגורים.

11 באוגוסט

משרד ההגנה הרוסי הודיע בדיווח הבוקר שלו ​​על השמדת ארבעה טילים טקטיים מסוג טוצ'קה OTR-21 ו-14 מל"טים בשמי אזור קורסק במהלך הלילה.

בליל ה-11 באוגוסט נכנסו הכוחות המזוינים של אוקראינה למחוז בלובסקי, הממוקם דרומית מזרחית למחוז סודז'נסקי, דבר שאושר על ידי ראש המחוז וממלא מקום המושל. ראש המחוז המליץ ​​למי שכבר התפנה לא לחזור.

לפי דיווחים, אזור הלחימה גדל ל-720 קמ"ר.

12 באוגוסט

ב-12 באוגוסט החלו השלטונות הרוסיים בפינוי האוכלוסייה האזרחית מאזור קרסנוירוז'סקי כתוצאה מהתרחבות הפלישה האוקראינית. קרסנויארוסקי, במחוז בלגורוד, נמצאת מיד מדרום למחוז קורסק, וגובלת גם כן עם אוקראינה.

בתקרית אש ידידותית, מסוק קמוב Ka-52 רוסי תקף טור חיילים רוסיים בכפר קריביצקיה באדי במחוז בלובסקי, והרס תותח הוביצר מתנייע מסוג 2S19 Msta-S.

השלטונות הרוסיים אישרו כי האוקראינים השיגו שליטה על לפחות 28 יישובים, בעוד מקורות אוקראינים טענו שלאוקראינים יש שליטה ב-44 יישובים והם נלחמים בעוד 10 יישובים. המפקד העליון של הכוחות המזוינים של אוקראינה, אולקסנדר סירסקי טען שכוחותיו שולטים ב-1,000 קמ"ר משטח רוסיה.

חיילים אוקראינים פרסמו סרטון שבו הם מתועדים נוסעים במרכז סודז'ה, בטענה שמרכז העיר נמצא בשליטת הכוחות האוקראינים.

על פי הדיווחים, מספר החיילים הרוסים השבויים שאומתו על ידי ראיות וידאו גדל ל-265.

13 באוגוסט

ב-13 באוגוסט מינה פוטין את אלכסיי דיומין לפקד על ההגנה על מחוז קורסק.

רוסיה קראה לכינוס מיוחד מיידי של מועצת הביטחון של האו"ם.

לפי אוקראינה, מספר "קטן יחסית" של חיילים רוסים הועברו מזפוריז'יה ומחרסון לקורסק.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר בנאום הערב שלו כי כוחותיו שולטים בכ-1,000 קמ"ר וב-74 יישובים במחוז קורסק.

שר ההגנה הליטאי לורינאס קצ'יונאס טען בפגישה עם זלנסקי, כי רוסיה העבירה חלק מחייליה מהמובלעת הבלטית שלה קלינינגרד לקורסק, מבלי להיכנס לפרטים נוספים.

משרד ההגנה הרוסי טען כי סיכל תקיפות אוקראיניות במספר מחוזות ואזורים.

מטוסי סוחוי Su-27 של חיל האוויר האוקראיני פעלו מעל קורסק ועל פי הדיווחים השמידו עמדת פיקוד רוסית בטיוטקינו.

14 באוגוסט

רוסיה האשימה את אוקראינה בביצוע התקפה אווירית מסיבית על קורסק, וורונז', בלגורוד, ניז'ני נובגורוד, וולגוגרד, בריאנסק, אוריול ומחוז רוסטוב, והוסיפה כי הפילה 117 מל"טים וארבעה טילים.

הטלוויזיה הממלכתית האוקראינית שידרה דיווח הטוען שסודז'ה נמצאת בשליטה אוקראינית ומראה חיילים אוקראינים מסירים את הדגל הרוסי מבניין רשמי. בשידור הוצגו גם כוחות אוקראינים כשהם מספקים סיוע הומניטרי לאזרחים בעיירה. עם זאת, אפטי אלאודינוב, מפקד רוסי בכיר, טען כי אירועים אלו מעולם לא התרחשו, מבלי לספק כל ראיה לכך.

אוקראינה טענה כי לכדה 100 חיילים רוסים בפחות מ-24 שעות, כאשר זלנסקי טען יום קודם לכן ש"מאות" נכנעו עד כה במהלך הפלישה. לפי שירות הביטחון האוקראיני, זו הייתה הכניעה הגדולה ביותר של חיילים רוסים עד כה.

לפי הדיווחים, הכוחות האוקראינים ניסו להתקדם בשלושה כיוונים: מזרחה מסודז'ה לכיוון הכפר בליצה והיישוב השכן גירי, צפונה לכיוון לגוב, וצפון מערב לכיוון קורנבו בדרך לרילסק. דווח על קרב עז סמוך ליישוב קוצ'וק, כ-30 קילומטרים מלגוב. כוחות רוסים חפרו תעלות חדשות מדרום ללגוב ובצ'רמושנוי. כוחות אוקראינים טענו כי התקדמו 1–2 קילומטרים והשלימו את כיבוש סודז'ה.

על פי הדיווחים, צ'רקאסקאיה קונופלקה, הנמצאת מדרום לסודזה, נכבשה על ידי אוקראינה, בעוד שעל פי הדיווחים נכבשו גם הכפר קורילובקה, הכפר דמיטריוקוב והכפרים בורקי וקרופטס. חיילים אוקראינים נכנסו לכפר קמישנויה שם דווח על קרבות רחוב. מושל סמירנוב הורה לפנות את העיירה גלושקובו.

לדברי זלנסקי, אוקראינה שקלה הקמת תשתית פיקודית צבאית בשטח הרוסי הכבוש.

הצבא האוקראיני טען כי הפיל מטוס סוחוי Su-34 רוסי מעל מחוז קורסק.

15 באוגוסט

המפקד העליון האוקראיני אולכסנדר סירסקי הכריז על הקמת ממשל צבאי אוקראיני במחוז קורסק בראשותו של הגנרל אדוארד מוסקאליוב, והוסיף כי 82 יישובים באזור היו כעת בשליטתה של קייב. בנאום הערב שלו אמר זלנסקי כי הכוחות האוקראינים השתלטו על סודז'ה באופן מלא.

מקורות רוסיים טענו כי כבשו מחדש את הכפר קרופטס. הם גם אישרו כי הכוחות האוקראינים התקדמו בכשני קילומטרים.

עיתונאים מרשת RAI האיטלקית ומרשת Hromadske האוקראינית ביקרו באזור סודז'ה וראיינו תושבים מקומיים.

16 באוגוסט

חטיבת התקיפה המוטסת ה-80 של הכוחות המזוינים של אוקראינה פרסמה סרטון המראה את השמדת מוצב רוסי ותפיסתם של יותר מ-50 חיילים רוסים במהלך השעות הראשונות של הפלישה.

דווח כי רוסיה שוכרת חופרי תעלות לבניית הגנות עם שכר של כ-2,500 דולר לחודש עם הבטחה לעבוד מחוץ לאזורי לחימה. תמונות לוויין הראו את התרחבותן של תעלות רוסיות באזור.

גשר הכביש הראשי מעל נהר סים בגלושקובו נהרס על ידי הצבא האוקראיני, כ-50 קילומטרים מערבית לשטח הרוסי שהיה אז בשליטת אוקראינה. אובדן הגשר עלול להפריע למעבר דרך היבשה של 20,000 האזרחים במחוז.

הגדוד ה-8 של כוחות המבצעים המיוחדים של אוקראינה פרסם סרטון שבו ארבו למשאית רוסית, וכביכול הרגו תריסר חיילים "בתוך דקות ספורות".

משרד התרבות ומדיניות המידע האוקראיני פרסם תמונות של אנדרטה של ​​ולדימיר לנין בסודז'ה נהרסת על ידי כוחות אוקראינים.

17 באוגוסט

על פי הדיווחים, כוחות רוסים פוצצו שני גשרים ליד טיוטקינו ופופובו -לז'צ'י לאחר שנסוגו מהגדה הימנית של נהר סים באזור. ב-17 באוגוסט דווח שמדינות ה-CSTO לא תמכו ולא גינו את הפלישה.

הצבא האוקראיני טען שכוחותיו כבשו את היישוב קורנבו, אך הרוסים הכחישו.

18 באוגוסט

כוחות אוקראינים הרסו גשר נוסף מעל נהר סים ליד זוואנויה.

חטיבת התקיפה האווירית ה-80 פרסמה סרטון של טנק T-90M שהם תפסו במחוז קורסק. הם טענו שתיקנו את הטנק וכעת ישתמשו בו נגד הרוסים.

לפי בלוגרים רוסים, גם אוקראינה וגם רוסיה חיזקו את כוחותיהן שנלחמו בקורסק, כאשר רוסיה העבירה כוחות מחזיתות אחרות לקורסק.

נחתים מגדוד החי"ר הימי הנפרד 501 פרסמו סרטון שבו הם מורידים את הדגל הרוסי מבניין העירייה של אפנסובקה.

19 באוגוסט

רוסיה טענה שהצבא האוקראיני הרס את הגשר השלישי והאחרון מעל נהר סים במחוז קורנבסקי, מה שמוביל ללחץ לוגיסטי אפשרי על למעלה מ-700 קמ"ר של שטח רוסי.

בנאום הערב שלו אמר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כי הכוחות האוקראינים שולטים ב-92 התנחלויות במחוז קורסק וב-1,250 קמ"ר של שטח רוסי.

20 באוגוסט

ב-20 באוגוסט התמנה יונוס-בק יבקורוב, לשעבר ראש רפובליקת אינגושטיה וסגן שר ההגנה המכהן, לסגנו של אנדריי בלואוסוב במועצה לענייני הביטחון של השטחים המותקפים. בלואוסוב דיווח כי יבקורוב ביקר במחוז קורסק כבר באותו יום.

אירועים קשורים

מחוז ליפטסק

ב-9 באוגוסט בסביבות השעה 3:00 לפנות בוקר, תקף מל"ט בשדה התעופה Lipetsk-2 במחוז ליפצק הסמוך לקורסק, ותושבים מקומיים פרסמו סרטונים של פיצוץ חזק. הוכרז מצב חירום, והחל פינוי האוכלוסייה. לפי אוקראינה, בזמן התקיפה היו בשדה התעופה 700 פצצות אוויר מונחות וכן כלי טיס צבאיים רוסיים, ומל"טים פגעו במחסנים עם פצצות מונחות ומספר כלים נוספים באזור שדה התעופה.

לפחות שישה בני אדם נפגעו בהתקפה.

מחוז בלגורוד

ב-9 באוגוסט, אמרו הרשויות ברוסיה כי אדם אחד נהרג בהתקפה אווירית על עיירת הגבול שבקינו, שבה נפצעו גם שני בני אדם ונגרם נזק לתשעה בנייני מגורים, 18 בתים ו-10 כלי רכב. בבוקר ה-10 באוגוסט דיווחו מקורות צבאיים אוקראינים, כי הכוחות המזוינים של אוקראינה הצליחו להשתלט על הכפר פורוז שבמחוז בלגורוד. ב-14 באוגוסט, הוכרז מצב חירום במחוז על ידי המושל ויאצ'סלב גלדקוב.

עד ה-14 באוגוסט, חדרו הכוחות האוקראינים למשך 10 קילומטרים לתוך המחוז וכבשו עמדות רבות, אך תגובה רוסית חריפה הובילה לנפגעים אוקראינים רבים ולנסיגה לאחר מכן מהשטח שנכבש בחזרה עד ה-15 באוגוסט.

גבול בלארוס-אוקראינה

ב-10 באוגוסט הודיעה בלארוס על העברת טילי איסקנדר, מערכות פולונז וכוחות מיוחדים לאזורים הגובלים באוקראינה. הודעה זו באה בעקבות דבריו של נשיא המדינה אלכסנדר לוקשנקו על מל"טי תקיפה אוקראינים שהופלו מעל שטח המדינה. גורם אוקראיני פירש את הפעולות הללו של מינסק כניסיון לעזור לרוסיה ולהסיט את תשומת הלב של הפיקוד האוקראיני לכיוון הבלארוסי.

ב-11 באוגוסט הודיע ​​משרד ההגנה הבלארוסי כי הוא מעביר טנקים לגבול עם אוקראינה כדי לתגבר את הכוחות שם.

נפגעים

רוסיה טענה ששישה טנקים אוקראינים ועשרה כלי רכב משוריינים הושמדו בקרבות הראשונים ב-6 באוגוסט. ממלא מקום המושל של מחוז קורסק אלכסיי סמירנוב טען כי 26 מל"טים אוקראינים הופלו באזור. רוסיה טענה מאוחר יותר ב-9 באוגוסט שלאוקראינה היו אבדות של 945 חיילים, ו-102 כלי רכב משוריינים נוספים, אם כי לא ניתן לאמת זאת. אוקראינה טענה שכוחותיהם הפילו מסוקי קמוב Ka-52 ומסוקי מיל מי-28 רוסיים.

ב-9 באוגוסט 2024, מתקפת טילי HIMARS השמידה שיירה של חיילים רוסים במחוז קורסק במה שהמיליבלוגרים הרוסים תיארו כאחת ההתקפות העקובות מדם של המלחמה כולה.

ב-12 באוגוסט טען המומחה הצבאי מיכאילו ז'ירוחוב כי היחס בין אובדן כוח האדם של אוקראינה לרוסיה הוא כ-1 ל-10, ומספר השבויים הרוסים שנלקחו בשבי הם כ-2,000.

מאחר שרוב החיילים הרוסים הטובים ביותר נפרסו באוקראינה, רוב החיילים הרוסים שהגנו על הגבול הרוסי באזור קורסק היו מתגייסים צעירים וחסרי ניסיון שספגו אבדות קשות בלחימה עם חיילים אוקראינים מנוסים.

הרשויות ברוסיה אמרו כי לפחות 17 אזרחים נהרגו מאז תחילת הפלישה, בעוד שלפחות 140 אחרים, כולל תשעה ילדים, נפצעו.

הערוץ הממלכתי הרוסי רוסיה-24 הודיע ​​כי אחד הכתבים שלו, יבגני פודובני, נפצע בהתקפת מזל"ט על רכבו בעת שדיווח על הלחימה באזורים המושפעים ב-7 באוגוסט.

ב-16 באוגוסט, החזית העממית של כל רוסיה מסרה שאחד מהצוות הרפואי שלה ורכז תקשורת נהרגו לאחר שהרכב שלהם הופגז בזמן שסייעו במאמצי הפינוי.

הערות שוליים

  1. ^ רוסיה אומרת שהיא מעבירה עתודות חיילים לגבול לאחר מתקפה אוקראינית", באתר רויטרס, ‏6 באוגוסט 2024.
  2. ^ רוסיה טוענת שהיא דוחה את התקפת הגבול האוקראינית, באתר דויטשה וולה, ‏6 באוגוסט 2024.
  3. ^ מוסקבה טוענת שאוקראינה פתחה במתקפה בתוך רוסיה, באתר פייננשל טיימס, ‏6 באוגוסט 2024.
  4. ^ אוקראינה מפתיעה עם פשיטה עם הימור גבוה לרוסיה, באתר אקומוניסט, ‏15 באוגוסט 2024
  5. ^ הקרב השני על קורסק: מבשר אבדון?, באתר המרכז לניתוח מדיניות אירופית, ‏12 באוגוסט 2024
  6. ^ מצב חירום הוכרז כאשר אוקראינה מבצעת פשיטה לרוסיה, באתר חדשות BBC, ‏9 באוגוסט 2024.
  7. ^ "רוסיה חייבת להרגיש השלכות מלחמה", אומר זלנסקי על רקע המתקפה האוקראינית, באתר חדשות BBC, ‏9 באוגוסט 2024.
  8. ^ "В Курской, Брянской и Белгородской областях ввели режим КТО", Радио Свобода (ברוסית), ‏10 באוגוסט 2024.
  9. ^ אוקראינה אומרת שהיא תפסה 1,000 קמ"ר במתקפה על קורסק, כאשר פוטין נשבע שתהיה תגובה ראויה, באתר The Guardian, ‏13 באוגוסט 2024
  10. ^ מפת הפלישה לקורסק מראה התקדמות אוקראינה במקומות חדשים, באתר Newsweek, ‏18 באוגוסט 2024
  11. ^ רוסיה מכריזה על מצב חירום באזור הגבול בשל תקיפה של כוחות אוקראינה, באתר בלומברג, ‏8 באוגוסט 2024
  12. ^ המטכ"ל הרוסי התעלם מדיווחי אינטל המנבאים פלישה לאזור קורסק, באתר קייב פוסט, ‏9 באוגוסט 2024
  13. ^ מוסקווה דוחפת חיילים לאזור קורסק כש-3 הרוגים בהתקפות אוקראינים, באתר מוסקווה טיימס, ‏6 באוגוסט 2024.
  14. ^ "הערכת קמפיין התקפי רוסי, 6 באוגוסט 2024"., באתר המכון לחקר המלחמה, ‏6 באוגוסט 2024.
  15. ^ רוסיה אומרת שארטילריה וכוחות אוויריים פרוסים כדי להדוף מתקפת גבול של אוקראינה, באתר Barron's, ‏6 באוגוסט 2024.
  16. ^ הערכת קמפיין התקפי רוסי, 6 באוגוסט 2024, באתר המכון לחקר המלחמה, ‏6 באוגוסט 2024.
  17. ^ הערכת קמפיין התקפי רוסי, 6 באוגוסט 2024, באתר המכון לחקר המלחמה, ‏6 באוגוסט 2024.
  18. ^ "רוסיה אומרת שהיא נאבקת בהתקפה חוצה גבולות מפתיעה של אוקראינה", באתר חדשות NBC, ‏7 באוגוסט 2024.
  19. ^ רוסיה: מצב חירום בקורסק על רקע פלישה, ‏7 באוגוסט 2024.
  20. ^ "אלפים פונו, מצב חירום הוכרז לאחר הפשיטה של ​​אוקראינה לרוסיה", באתר CNBC, ‏8 באוגוסט 2024.
  21. ^ המושל הכריז על 'מצב חירום' במחוז קורסק ברוסיה, אומר שהמצב נשאר 'קשה מאוד', באתר האינדפנדנט של קייב, ‏7 באוגוסט 2024.
  22. ^ "ה-MFA הרוסי רואה בהתקפה של אוקראינה על אזור קורסק 'מראית עין של פעילות' על רקע כישלונות", ‏8 באוגוסט 2024.
  23. ^ Герасимов назвал целью ВСУ в Курской области захват Суджанского района., ‏8 באוגוסט 2024.
הערך באדיבות ויקיפדיה האנגלית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0